Zeroul de la Nassiriya

Plus: Bulai încătușat

Bună dimineața!

Din primul român care a condus o bătălie după Al Doilea Război Mondial” a rămas românul simplu care iubește apa, fasolea verde și viața liniștită. Investigația Recorder l-a lăsat pe Ciucă fără baza pe care a fost născocită cariera lui politică.

PNL dă din colț în colț după alt candidat. Singura pierdere: milioanele de euro băgate din buzunarele noastre în panourile de pe autostrăzi. În rest, de candidați slabi nu ducem lipsă.  

Play the Day Play the week

    1. Erou la fără frecvență

    Ciucă a devenit eroul de la Nassiriya” după un 📺️ documentar Radio România Actualități. Aici sunt prezentate faptele lui de vitejie din orașul irakian.

    Jurnalistul Recorder Andrei Udișteanu a stat de vorbă cu generalii italieni Luigi Scollo și Gian Marco Chiarini care se aflau în poziții de comandă atunci, în 2004. Sunt oamenii în fața cărora răspundea Nicolae Ciucă.

    • Bătălia, dispărută în misiune. „Am vorbit cu Ciucă. Mi-a spus că au o restricție națională, deci nu pot intra în Nassiriya. Autoritățile voastre nu le-au permis. Au primit instrucțiuni de la București că nu vor să aibă victime”, au spus aproape completându-se unul pe altul Scollo și Chiarini. Așadar, „eroul de la Nassiriya” n-a pus bocancul în Nassiriya. Cei doi nu-și amintesc ca Ciucă să fi fost implicat în vreo bătălie.

    • Românii care au luptat. Scollo își amintește de români care chiar au luptat în Nassiriya. Este vorba despre polițiști militari care nu erau conduși de Ciucă, dar n-au prins loc pe lista de eroi. Unul dintre ei își amintește cum au ajuns într-o ambuscadă. Ciucă, aflat la 4 kilometri, a transmis că nu-i poate ajuta.

    • Nici nu vrea să discute. Lui Nicolae Ciucă i s-a cerut o reacție în mai multe rânduri și pe mai multe căi. Niciun răspuns. A decis să publice un clip eroic de promovare. Euronews i-a smuls însă o declarație: „Să lase armata și militarii în pace! E o chestiune despre care nici nu vreau să discut”. Materialul nu are însă comentarii din partea jurnaliștilor. Au vorbit doar militarii, așa că armata e pe pace. Premierul și ministrul Apărării de atunci au probleme cu memoria.       

    2. Bulai încătușat

    Foto: George Călin / Inquam

    Imaginile cu Alfred Bulai încătușat vin ca o încurajare pentru toți cei care au fost agresați sau abuzați sexual. Oricât de bine înfipt în funcție ar fi agresorul, nu e intangibil. Iar profesorul de la SNSPA era foarte bine înfipt. Imaginea cu el tolănit în fotoliile din platourile televiziunilor au bântuit cu siguranță multe victime. 

    • Arestat preventiv. Alfred Bulai este acuzat de patru fapte de agresiune cu natură sexuală. Decizia este executorie, adică Bulai rămâne după gratii, însă nu este definitivă. A făcut deja apel. Unii dintre foștii lui colegi de platou spun că săptămâna viitoare ar putea fi în arest la domiciliu. Vineri era la spital.

    • Zeci de plângeri. Ancheta procurorilor a început după investigația Ioanei Moldoveanu de la Snoop. După publicarea articolului, au urmat zeci de plângeri ale fetelor abuzate de cel care ar fi trebuit să le fie mentor. Bulai a avut un o singură reacție: „Hai, mă! Lăsați-mă în pace!”. A, și a dat în judecată SNSPA după ce l-a dat afară.

    3. Independent, caut partid 

    Partidele și-au cam stabilit candidații pentru alegerile parlamentare. Ei sunt oamenii care vor vota legi și vor decide bugete. Se pare că nu scăpăm de Rafila, Cîțu și Burduja se țin tare la PNL, iar Armand și Năsui deschid listele USR.

    • Geoană racolează. Mircea Geoană a anunțat că demisionează de la NATO. Acum poate să lucreze serios la campania pentru prezidențiale. Numai că, deocamdată, pare un general fără armată. Independentul lucrează deja la recrutări. El ar fi în spatele adunării pestrițe din posibilul viitor partid DREPT și ar da târcoale inclusiv PNL-ului.

    • Ciolacu defilează liniștit. Nu e afectat nici de scandalul diplomei de bacalaureat. După ce a spus că nu mai știe cu cât a luat examenul, a revenit pe TikTok să ne anunțe că a luat 7,03. Pare că aceasta devine platforma lui favorită. Aici nu prea-i cere nimeni socoteală. În ultima postare pare un puști de 12 ani care face primii pași în cariera de influencer.

    • Haos la PNL. Pe lângă problemele cu președintele, liberalii au avut de furcă și cu listele pentru parlamentare. Și-au mai îndulcit suferința comandând un sondaj în care Ciucă ar ajunge în turul doi. Acum încearcă să-l dea jos pe Boloș al lor de la Finanțe. PSD îl preferă în funcție pentru că în capul lui se sparg toate măsurile economice.

    • Singură în bancă. Lasconi își cară singură crucea. Colegii de la USR se uită de pe margine la campania ei bazată deocamdată pe dans și voie bună.

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

    Oameni privind dintr-un bar un incendiu de pădure izbucnit în nord-vestul Spaniei. Foto: Brais Lorenzo/EPA/Agerpres 

    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
    • Anul recordurilor. Este oficial, vara care pare că nu se mai încheie este cea mai fierbinte înregistrată vreodată. Serviciul Corpernicus pentru schimbări climatice transmite că, cel mai probabil, 2024 va fi anul cu cele mai ridicate temperaturi din istorie. Pare din ce în ce mai greu să oprim acest fenomen.

    • Grevă și proteste după măcel. Șase ostatici israelieni au fost executați de Hamas înainte de sosirea trupelor IDF. Vestea a declanșat unul dintre cele mai mari proteste din ultimii ani. Au fost blocate străzi și s-a intrat în grevă generală. Israelienii au cerut un acord pentru eliberarea ostaticilor. Președintele american i-a solicitat același lucru lui Netanyahu. 

    • Rusia amenință cu nuclearele. Situația e din ce în ce mai gravă în Ucraina și Rusia. Bombardamentele sunt zilnice, iar Kremlinul anunță că vrea să schimbe doctrina nucleară. Adică să poată lansa atacuri nucleare chiar dacă Rusia nu este atacată cu același gen de arme. În Ucraina se fac schimbări guvernamentale la cererea lui Zelenski. 

    • Crime la ordin. 30 de oficial din Coreea de Nord au fost executați la ordinul lui Kim Jong-Un. Ei au fost acuzați că n-au oprit inundațiile devastatoare de la granița cu China. 

    • Credit doar cu buletinul furat. O familie încearcă de doi ani să demonstreze că nu a făcut credit la instituția nebancară a fiicei lui Dan Voiculescu. Informația apare într-o anchetă mai amplă Snoop despre cum se iau credite false cu buletine furate.

    POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

    Știam că așa se va întâmpla. De cum se apropie toamna, de cum încep zilele să scadă, mi se face dor de Scott Fitzgerald.

    Pe domnul Fitzgerald, de multă vreme, îl leg de nostalgie, de timpul trecut. Cred că el este unul dintre cei mai buni scriitori din toate timpurile în afacerile intime ale melancoliei. 

    Chiar nu știu pe nimeni care să scrie mai frumos despre timpul în cădere. Nici nu e de mirare că el, nu oricine altcineva, a putut să scrie o poveste ca a lui Benjamin Button.  

    Și de Zelda mi se face dor tot în septembrie, de Zelda aceasta pe care o găsesc o scriitoare în toată puterea cuvântului („Acordă-mi acest vals” este o bijuterie).

    Și ca să mă vindec de tot dorul acesta am mers la corespondența lor, la scrisorile lor, la dragostea lor și la durerea lor. Și am rămas cu aceste cuvinte ale Zeldei din toamna anului 1931:

    Oferă-mi liniștea unicei mele certitudini: că te iubesc. E singurul caz din viața mea când inteligența îmi susține emoțiile. 

    Și cu această frază a lui Scott din luna iulie a anului 1930:

    Îți poți imagina cum m-am simțit când am văzut tristețea de pe chipul tău în fotografia de pașaport. 

    Tragica  poveste de dragoste și moarte dintre Scott și Zelda Fitzgerald m-a mișcat de prima dată de când am auzit-o și mă mișcă și acum, când nu mai sunt tânăr, iar timpul în cădere are altă greutate, și toamna altă greutate are.

    Voxa Banner Email
    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
    Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter

    📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
    Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.

    💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
    Dă reply la acest email.