- Pe scurt de la Recorder
- Posts
- Vicol la răcoare, Ciolacu tremură
Vicol la răcoare, Ciolacu tremură
Plus: cine este în spatele Recorder

Bună dimineața!
Investigațiile Recorder despre 📹 primarul din Sinaia și 📹 Schema Nordis s-au finalizat cu actorii principali după gratii sau sub control judiciar.
Aflat în postura în care a împărțit aceleași avioane private cu un grup infracțional organizat, premierul Ciolacu a fost întrebat de jurnaliști dacă nu demisionează. Le-a răspuns: „Demisionați dumneavoastră”.

1. Schema Nordis după gratii

Foto: Andrei Ilieș / Recorder
Laura Vicol, soțul Ciorbă și alte trei persoane din conducerea Nordis au fost arestate pentru 30 de zile. Lista de acuzații arată ca un pomelnic: grup infracțional, delapidare cu consecințe deosebit de grave, evaziune, spălarea banilor, înșelăciune. Faptele le știți din investigația noastră 📹 Schema Nordis. Chiar dacă doar șefii din Nordis sunt la răcoare, și Ciolacu tremură.
Ce zic procurorii. Trei sferturi din contractele imobiliare semnate de Nordis erau țepe. Sutele de milioane de euro erau mutate între conturi, scoase de la bancomate sau redirecționate direct pe cardurile Laurei Vicol și ale soțului. Banii erau cheltuiți pe mașini, zboruri private, ceasuri, haine și operații estetice. Procurorii au scris în referat că Vicol a cheltuit 90.000 de euro în două zile, în Dubai. Suma pare mizilic dacă ne amintim că Vicol venea cu un ceas de 180.000 de euro în Parlament. 200 de locuințe, 22 de terenuri, 11 mașini au fost puse sub sechestru. 48 de conturi au fost blocate.
Ce zice Vicol. Fosta PSD-istă a declarat că săptămâna viitoare mulți păgubiți ar fi urmat să-și primească apartamentele. Da’ acum, dacă s-a pus sechestru, aia e. A scos cartea cu românii care nu pot să facă afaceri în țara lor. A spus că a ajutat mulți copii cu operații, a amenințat cu mari dezvăluiri și a zis că știe ea că investigația Recorder a fost plătită. Ultima e chiar adevărată. Voi, publicul, ne-ați plătit și vă mulțumim.
Urâtul Ciolacu. Premierul se încurcă în minciuni. Prima oară a zis că nu a zburat cu avioanele private închiriate de Nordis. Apoi că a zburat cu avion de linie. După câteva zile a spus că a fost în jeturile private, dar că și-a plătit singur. Apoi ne-a arătat niște facturi indescifrabile. Săptămâna asta ne întrebam ce mai scoate. Zice că a găsit facturile originale, dar tot nu se pupă sumele. Ciolacu a zburat la Nisa și Madrid, iar procurorii spun că un zbor a costat cel puțin 30.000 de euro. Actele cele noi ale lui Ciolacu arată că a dat 1.500 de euro la avion. A prins oferta aia bună. „Aveți atâta ură față de mine. Eu necunoscând acest sentiment de ură”, le-a spus jurnaliștilor premierul nostru care pare mai potrivit pentru funcția de Moș Crăciun.
Cine sunt păgubiții. Cel mai mare este Direcția Generală Regională de Finanțe București, cu peste 80 de milioane de lei. Pe voi când v-a iertat vreodată Fiscul de datorii? Dar voi nu ați făcut potecă la ANAF să amenințați angajații, cum ar fi făcut Ciorbă. Nu e niciun dubiu că statul e implicat până la gât în povestea asta. În total, datoriile Nordis ajung la peste 350 de milioane de lei. Peste 1.000 de oameni și firme își cer banii înapoi. Pe listă apar nume celebre: fotbalistul George Pușcaș, Vodafone, Țiriac Auto, Vlad Botoș (fost europarlamentar USR) sau descoperitul Robert Turcescu. Un păgubit special este soțul Ioanei Băsescu. Ea a fost pusă sub acuzare, iar jumătatea ei e pe lista păgubiților Nordis.
2. Vrăjeli politice și creștine

Foto: Agerpres
Iar o să avem numai candidați topiți după valorile tradiționale. Crin Antonescu și Marcel Ciolacu au refăcut familia tradițională PSD-PNL. „Suntem creștini și punct”, a bătut cu pumnul în masă șeful PSD. Antonescu l-a completat: „Cred că familia e formată dintr-un bărbat și o femeie”.
Șantaj elegant în direct. Călin Georgescu a mai bifat o premieră. A încercat un șantaj în direct la șefi din MAI, SIE și SRI. După ce a povestit că are informații grave și înregistrări, a continuat „mă opresc aici, eu doar atenționez foarte elegant”. Candidatul cu bodyguarzi a mai găsit un inamic - supermarket-urile rele. Le cere românilor să le boicoteze luni, o zi cu tradiție în vânzări slabe. Georgescu a simțit că oamenii nu au reacționat cum și-ar fi dorit, așa că a lăsat-o mai moale în ultimele zile. Un samurai adevărat știe când să facă un pas în spate.
Turnătorul de la comisia SIE. Problema controlului serviciilor a tot bântuit societatea în ultimele luni. Parlamentul a rezolvat-o. La comisia de control SIE vicepreședinte e Felix Stroe, fost informator al securității. Colegi îi sunt Mircea Chelaru de la AUR, condamnat cu suspendare, și Anamaria Gavrilă, doamna care urlă la parlamentari „să-și facă bagajele și să plece din țară”. Ioan Chirteș a fost înlocuit la comisia SRI de Eugen Bejinariu, pensionar înstărit de 20 de ani, cu niște legături suspecte cu oamenii serviciilor.
Vrăjeli. Vedeta săptămânii este Gigi Becali. A povestit cum s-a întâlnit cu Georgescu, cine i-a cerut bani pentru campania lui și de ce l-a blocat pe candidat pe Whatsapp. Patronul FCSB e sigur că Simion va candida la prezidențiale, iar susținerea pentru Georgescu este vrăjeală. Apropo de vrăjeli, Nicolae Ciucă și-a dat demisia din funcția de senator, iar la scurt timp a apărut o informație pe surse că se încălzește pentru șefia SIE sau SRI. Ciucă a negat cu o propoziție care spune mai multe decât și-ar fi dorit autorul: „De acum înainte, voi face ceea ce vreau eu”.
3. Trump cuceritorul

Foto: Agerpres
Au trecut trei săptămâni de când Trump a revenit la Casa Albă. Lista teritoriilor la care poftește „pacificatorul” se lungește pe zi ce trece. După Groenlanda, Canada, Canalul Panama și Mexic, săptămâna asta a pus ochii și pe Palestina, Africa de Sud și pe ce e sub Ucraina. Dacă-și încheie mandatul la termen, toată harta lumii ar putea fi plină de dungi și steluțe.
Riviera Orientului. Trump și Netanyahu au avut o întâlnire marți, iar președintele american a anunțat: „Statele Unite vor prelua Fâşia Gaza şi vom face treabă şi cu ea”. El a vorbit despre „Riviera Orientului Mijlociu”, un vis mai vechi al ginerelui președintelui. Dar Trump nu vrea riviera cu palestinieni. Plănuiește să îi trimită pe toți permanent în „domenii” din alte țări. Nu știm care. Netanyahu zâmbea satisfăcut în timpul discursului. Mulți apărători ai drepturilor omului au spus că este „o epurare etnică” ca la carte.
Trump epurează și CIA. Toți angajații serviciului secret au primit o ofertă de a pleca din sistem. Dacă renunță, primesc opt salarii și alte beneficii. Măsura a provocat haos, iar agenții CIA sunt sfătuiți să nu accepte oferta otrăvită. Analiștii americani spun că este vorba despre o răzbunare a președintelui după ce Trump și ai lui au susținut că agenția face parte din celebrul „deep state” care vrea să-l dea jos pe „pacificator”.
Fără ajutoare din SUA. Trump închide și USAID cu ajutorul lui Musk. Prin USAID, aproape 3 milioane de venezueleni au primit ajutoare umanitare, s-a reușit protejarea Amazonului brazilian sau limitarea traficului de cocaină în Peru. Banii de la USAID ajutau și la cercetarea cancerului. Cele mai multe fonduri erau pentru eradicarea sărăciei, dar Trump nu pare să înțeleagă acest termen. Ecourile acestei decizii s-au simțit și la noi. „Mare parte din bani s-au dus pentru crearea de articole favorabile democraților”, și-a motivat Trump decizia. Totul a fost împachetat într-un fake news demonstrat, dar promovat insistent de Musk, cum că Angelina Jolie și alte staruri ar fi primit zeci de milioane de dolari de la USAID să-l susțină pe Zelenski.
Inamicul. Odată cu închiderea USAID, Trump a relansat vechea temă a inamicului mondial. Și, fiindcă trebuia să poarte un nume, acesta a fost Soros. Tot Soros. Identificarea dușmanului suprem a prins bine și la noi. Televiziunile de știri s-au întrecut în anchete preluate de pe youtube despre maleficul miliardar. Politicienii, nu doar izolaționiștii, au preluat mesajul. Și comentariile s-au schimbat din „v-a plătit USR“ în „v-a plătit Soros”. Dar se pare că bătrânului Soros i se pregătește un înlocuitor. Bill Gates a declarat că închiderea USAID ar putea însemna milioane de morți.


Această întrebare – Cine e în spatele Recorder? – continuă să circule în spațiul public de fiecare dată când publicăm o investigație care atinge zone sensibile de la vârful statului român și din mediul de afaceri.
Asta, deși în fiecare an publicăm rapoarte detaliate despre sursele noastre de venituri (urmează, în curând, raportul de opt ani), iar în ele se poate vedea că peste 90% din banii care intră în conturile Recorder vin direct de la public. În restul de 10%, proveniți din granturi și publicitate, unii caută cu disperare indicii care să acrediteze ideea că Recorder „s-a vândut la străini” și că are o agendă ascunsă.
De fiecare dată când se întâmplă asta, ne întoarcem la imaginea de mai sus, realizată de artistul Dan Perjovschi. Pentru că știm că această imagine are în spate cifre cât se poate de riguroase și reflectă realitatea: în spatele Recorder se află zecile de mii de oameni care aleg să susțină jurnalismul de investigație și care ne asigură independență editorială totală.
Zilele acestea s-a deschis o nouă sesiune de depunere a formularelor 230, așa că, dacă ești salariat și vrei să te alături oamenilor din spatele Recorder, poți redirecționa 3,5% din impozitul pe venit completând formularul de pe site-ul nostru.
Vă mulțumim tuturor pentru susținerea de până acum!


O pisică trece pe sub un cordon al poliției din insula Santorini, zguduită de activități seismice în ultimele zile. Foto: Agerpres

Judecătorii CCR suferă mult în ultima perioadă. Altcumva nu se explică de ce Curtea plănuia să deconteze medicamente de 700.000 de lei pentru magistrați din bugetul de stat. Explicația CCR a fost că s-au scumpit toate. În acest timp, bolnavii de cancer sunt tratați cu vorbe goale.
Sănătatea, pe aparate. În plin sezon de vânătoare de bugetari aflăm că cinci județe împart un singur angiograf. Aparatul este la Slatina, însă aici nu există niciun medic specializat. Vă amintim că un bărbat a murit recent în ambulanța care-l ducea la Craiova din cauză că la Slatina nu era niciun cardiolog de gardă.
Piedone protejează consumatorii. Cristian Popescu Piedone este noul șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Decizia a fost semnată vineri de Ciolacu. Anul trecut, fostul primar al Sectorului 5 a pierdut alegerile pentru Primăria Capitalei, unde a candidat din partea PUSL, partidul lui Dan Voiculescu. Apoi, la scurt timp, a candidat la parlamentare din partea PSD. Iar a pierdut. Acum se întoarce la cariera care l-a consacrat, dărâmat tarabe cu legume și urlat la vânzători.
Deca de la UNESCO. Ligia Deca, fosta lui Iohannis de la Educație, s-a mai învârtit de o funcție bine plătită. A fost numită de Ciolacu secretar general al Comisiei Naționale pentru UNESCO. Tot ea a devenit prorector SNSPA la scurt timp după ce a fost înlocuită la minister. G4Media a scris că ultimul act semnat de Deca la Educație a fost un proiect prin care SNSPA primea niște bani frumoși de la Guvern.
Lupta secretă cu fake-news. Știați că România are plan anti-dezinformare? Context.ro zice că avem, dar e secret. Domnul Iohannis, vă rugăm să-l desecretizați! Uitați, șeful comisiei de cultură pune poze cu lămâi românești și golden retrieveri mioritici.
Simona Halep s-a retras. Doar șapte partide a mai jucat după pauza forțată de scandalul de dopaj. Ea a cucerit în total 24 de titluri, iar două dintre ele au fost de Grand Slam: Roland Garros (2018) și Wimbledon (2019). Simona a stat 64 de săptămâni pe prima poziție în clasamentul tenismenelor.

Cele mai recente date arată că România a depășit Polonia la PIB per capita, raportat la paritatea puterii de cumpărare. De asemenea, România se plasează și peste alte economii regionale, precum Ungaria, Croația și Grecia.
Povestea femeii de 84 de ani din Maramureș care își trăiește pe YouTube visul de-o viață. Dintr-un sat din Maramureș, o bunică deschide ochii către o lume întreagă, prin cărțile pe care le citește.
Un supliment zilnic de Omega-3 ar putea încetini procesul de îmbătrânire la oamenii în vârstă, în special atunci când e combinat cu vitamina D și exerciții fizice.

DE CITIT. Un laureat al premiului Nobel pentru economie crede că cetățenii au așteptări prea mari de la sistemele de stat, iar asta pune în pericol stabilitatea democrațiilor occidentale.
DE ASCULTAT. Un episod al podcastui The Daily, de la New York Times, din care aflăm cum a luat Elon Musk cu asalt Casa Albă, înconjurat de o bizară armată personală de “tech bros” puși pe creat haos.
DE VĂZUT. Într-un scurt eseu video, jurnalistul NYT Ezra Klein explică una dintre strategiile principale ale administrației Trump: copleșirea canalelor de comunicare, pentru a crea impresia că are mai multă putere decât are în realitate.

Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

Salvador Dalí nu suferea de viciul subestimării. S-a socotit de la început (e născut în 1904) până la sfârșit (a murit în 1989) un geniu.
Delirul său de grandoare e adorabil. Nebunia sa n-a fost niciodată dovedită clinic în chip temeinic, cum poate s-ar fi cuvenit. De altfel, lui Dalí îi aparțin minunatele vorbe:
„Singura diferență dintre mine și un nebun este că eu nu sunt nebun!”.
Dalí a fost unul dintre cei mai importanți artiști din secolul XX. Un suprarealist fără niciun interes pentru simțul comun al măsurii, Salvador Dalí scria cum picta. Se lansa într-un lirism devastator și avea umor.
De multă vreme căutam pe cineva care să îl fi citit pe Nietzsche și în același timp să fie capabil să îl descrie așa:
„Era o ființă slabă, care nu avusese tăria să nu înnebunească, deși, în acest domeniu, esențial este tocmai să nu înnebunești.”
Nici nu e de mirare că a început o cursă personală până și cu mustățile filosofului german, insistând că ale sale, ale pictorului spaniol, “nu vor fi așa de deprimate, de catastrofice, așa de copleșite de muzică wagneriană și de cețuri (...) vor fi subțiri, imperialiste, ultra-raționaliste și vor ținti către cer (...)”.
Dalí, pe deplin încredințat de justețea titlului, și-a numit cartea aceasta „Jurnalul unui geniu”. Și cu adevărat revoltător este că nici măcar n-a greșit.
Am puterea să recunosc: Salvador Dalí chiar a fost un geniu și nici măcar nu scria rău.

De ce avem nevoie de mai multă liniște în viața de zi cu zi
Vârsta mijlocie este potrivită pentru a reflecta la propria persoană
În ciuda dietei mediteraneene, Italia are una dintre cele mai ridicate rate ale obezității la copii
Din cauza unui studiu fraudulos care a fost retras acum 15 ani unii părinți continuă să creadă că vaccinurile pot cauza autism
Încercând să captăm fiecare moment din viața copiilor noștri, riscăm să ratăm esențialul
Prăjitura moldovenească babă neagră este un desert care nu trebuie lăsat să se piardă
Un cuplu din Germania a restaurat o casă veche de 200 de ani din Maramureș
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.