Un miros greu vine dinspre SRI

AMR: o săptămână până la alegeri

Mai este o săptămână până la alegeri. Erau vremuri când, pe final de campanie, ne uitam la dezbateri aprinse între candidați, programele electorale erau disecate la televizor, apăreau dezvăluiri. Acum, campania este în faza Cerbul de Aur.

Burduja a lansat revoluția turcoaz, Șoșoacă face și ea revoluție, dar pe ritmuri de manele, PNL o urmează, Tuță e pe hip-hop, Dominic Fritz își încearcă talentul la pian și PSD rămâne fidel aceluiași șlagăr - pensionarii.

Play the Day Play the week

    1. Dosarul șefilor SRI, relația cu China

    Apar informații care pun dosarul Coldea-Dumbravă într-o nouă lumină. Pe de-o parte sunt mari semne de întrebare legate de implicare unor personaje poate la fel de dubioase ca cei acuzați.

    Pe de altă parte, audierea unui om de afaceri chinez implicat până peste cap într-un caz de trafic de minore și spionaj transformă scandalul în unul internațional.

    • Pericol pentru siguranța națională. Marți, la sediul DNA, a fost audiat un om de afaceri din China. Hideg, cel care i-a denunțat pe foștii șefi SRI, le-a spus procurorilor că Wang Yan i-a făcut legătura cu Florian Coldea. Omul de afaceri chinez și-a pierdut cetățenia română în 2013, când a fost declarat de SRI „pericol pentru siguranța națională”. Numele lui apăruse din 2005 în stenogramele DIICOT din dosarul de trafic de minore de la restaurantul Schanghai. Era considerat liderul rețelei. 10 polițiști, ofițeri SRI și inspectori ANAF ar fi protejat „afacerea”, dar toți au scăpat de acuzații.

    • Legătura cu rezervele de cupru. După doar un an de la retragerea cetățeniei, Wang Yan a revenit în țara noastră. În 2018 reprezenta o firmă din China în relația cu societatea Cuprumin, cea care are practic exclusivitate pe rezervele de cupru ale țării noastre.

    • Mari semne de întrebare. Denunțătorul a făcut dezvăluirile la Realitatea Plus, televiziunea lui Maricel Păcuraru. Același denunțător este membru în consiliul de administrație al Romprest, companie pe care același Păcuraru încearcă să pună mâna de mai mulți ani. Și, nu în ultimul rând, procurorul Mihaiela Moraru-Iorga a fost inculpată în trecut pentru favorizarea lui Florian Walter, creatorul Romprest, cea mai mare companie de salubritate din țara noastră.

    2. Prietenii săraci ai primarului

    Dacă vă uitați pe avizierele blocurilor sociale din Otopeni, veți rămâne cu impresia că primarul e prieten cu cei mai săraci oameni din oraș. Secretara, subprefectul, consilieri, preotul, vedeta TV care îl promovează pe primar, toți au apartamente sociale pentru care plătesc chirii care pornesc de la 50 de lei pe lună. Celor care au cu adevărat nevoie de aceste locuințe li se spune că nu au dreptul.

    • Regele Otopeniului. Investigația Clanul Sărmanilor realizată de jurnaliștii Buletin de București arată ce se întâmplă când primarul devine rege. Orașul Otopeni este condus de 28 de ani de ani de primarul Silviu Gheorghe. Practic, este mai vechi în funcție decât orașul. Comuna Otopeni a devenit oraș în 2000. Omul a fost reținut de DNA pentru că a deturnat 7 milioane de euro din buget. A revenit în funcție rapid chiar dacă dosarul nu are nici acum o decizie definitivă. În prezent, se pregătește pentru un nou mandat.

    • Chiriașii locuințelor sociale. Subprefectul liberal Andrei Scutelnicu, secretara generală Irina Șerbănescu, consilierii Adrian Constantin și Nicolae Farcaș, preotul Iliuță Ion și fiica prezentatorului TV Mădălin Ionescu locuiesc în apartamentele construite din fonduri publice pentru oamenii săraci din Otopeni.

    3. Crevedia, oglinda spartă a societății românești

    Reportajul „Țara fără memorie. Cazul Crevedia” ne scoate din bula noastră și ne duce într-un loc din care se vede un peisaj deloc plăcut, o microsocietate ca o radiografie a României. Crevedia, localitate lovită de o tragedie majoră, continuă să fie condusă de primarul fără scrupule, afișele cu el stau agățate lângă pozele cu cei decedați, iar oamenii se pregătesc să-l voteze pentru a treia oară.

    • „Un primar deosebit.” Pe gardul bărbatului care și-a pierdut casa și a cărui soție a decedat din pricina rănilor produse de explozia depozitului GPL atârnă afișul cu „Florin Petre. Continuăm împreună! - PSD”. Este primarul care a închis ochii la ilegalitățile care au dus la tragedia în urma căreia au murit șase oameni. „Și el este autorul moral al tragediei, dar nu mi-a adus niciun prejudiciu”, spune dezarmant omul. La fel spun și alți vecini: „Primarul e suflet bun. E familist, un om deosebit”.

    • Clădirea soției, vecină cu alt rezervor GPL. Primarul despre care Ciolacu spunea după explozie că n-are ce căuta în PSD a autorizat construcția unui spațiu comercial la doar 20 de metri de un rezervor GPL. Fapt ilegal, bineînțeles. Spațiul care seamănă leit cu un restaurant este deținut chiar de soția primarului. Între timp, și Ciolacu a schimbat foaia. Îl apără pe primar: „Ce, a mers el cu bricheta să dea foc?”.

    • A pornit cu un Matiz. Primarul Florin Petre, pe vremea când era doar cetățeanul Florin Petre, avea un Matiz și două terenuri. Acum, după două mandate, are 15 terenuri, iar afacerea trecută pe numele soției a produs pentru familie un milion de lei într-un an. Primarul Florin Petre a refuzat să răspundă la întrebările Recorder. Nu e de mirare. Ultima oară când a vorbit în fața camerelor a dat vina pe oamenii care locuiau lângă depozitul GPL care a explodat.

    CAPTURE (Po)veștile Recorder

    Șapte ani de Recorder. Raport în fața cititorilor

    Transparența rămâne una dintre cele mai importante valori ale proiectului Recorder. Încă din primul an, am publicat constant rapoarte despre veniturile și cheltuielile redacției.

    N-avem de gând să renunțăm la acest obicei, așa că săptămâna aceasta am publicat raportul aferent anului 2023. În anul precedent, Asociația Recorder Community a generat venituri totale de 1.325.812 euro. 90% din acești bani au venit din donații, în timp ce restul au fost generați din granturi (5%) și advertising (5%).

    Sunt cele mai mari venituri și, totodată, este cel mai mare procentaj de donații, raportat la încasările totale, din întreaga istorie Recorder. O uriașă dovadă de încredere din partea publicului, dar și un imbold de a face mai mult, o presiune adesea copleșitoare.

    Găsiți raportul complet aici, cu cifre detaliate, cu informații despre mărirea echipei de jurnaliști, dar și despre planurile de viitor.

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

    O demonstrație de artă ecvestră marocană, denumită „tbourida", într-un festival desfășurat zilele trecute la Rabat. Foto: Jalal Morchidi, EPA/Agerpres Foto

    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
    • De ce jubilează Mazăre și Voiculescu. A fost o săptămână bună pentru Dan Voiculescu și Radu Mazăre, doi dintre cei mai celebri infractori ai României. Primul a scăpat pentru moment de plata prejudiciului de 60 de milioane de euro. Al doilea a scăpat de pușcărie. Fostul primar al Constanței a fost condamnat la nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale, dar a ieșit după cinci. Prejudiciul total în dosar este de 117 milioane de euro. Mazăre a spus la eliberare că nu a restituit banii.

    • Ghiță, aceleași apucături și la sârbi. Îl mai știți pe Sebastian Ghiță? E băiatul ăla fugit în Serbia, ăla pe care procurorii români se chinuie de 20 de ani să-l bage după gratii. Public Record, publicație lansată de curând, a descoperit că Ghiță s-a mufat bine și la afacerile cu granzii statului vecin. Una dintre companiile apropiate de fugar a livrat materiale electorale de 3 milioane de euro pentru partidul lui Aleksandar Vucic, actualul președinte al Serbiei. Formațiunea politică a uitat să declare cheltuielile.

    • Conspirații cu fonduri UE. Activenews este una dintre zecile de pagini românești care fac trafic din conspirații și dezinformări. „Planul nebun de a ni se lua soarele” sau „O ambiție periculoasă: UE vrea să impună rescrierea istoriilor statelor membre” sunt câteva exemple de titluri. Context.ro a aflat că fondatorul Activenews, care este și consultant în atragerea de fonduri europene, și-a călcat pe principiile antiglobaliste și a accesat fonduri europene de 136 de milioane de lei pentru o rețea de firme conduse de prieteni la fel de conspiraționiști ca el.

    • Dezastru la bacul magistraților. Peste 90 la sută din candidații la magistratură au picat testul psihologic la începutul acestei săptămâni. Dar nu e totul pierdut. Ei mai au o șansă în acest weekend, când pot da din nou examenul. Și ce vor face între examene? Se vor duce să facă meditații la psiholog? Glumim, dar faptul că au picat atât de mulți ar putea însemna că CSM este printre puținele instituții în care testul psihologic se dă pe bune.

    • Nimeni nu-l vrea pe Iohannis. Președintele nostru se pregătește să devină un fel de Cîrstoiu în NATO. Politico.eu scrie că reprezentanții majorității țărilor din alianță îi cer președintelui nostru să se retragă din cursa pentru cea mai înaltă poziție. Oficiali și diplomați europeni cred că Iohannis se folosește de candidatură pentru a vâna o altă funcție importantă în UE. Administrația prezidențială a negat tot.

    • Condamnarea lui Trump. Donald Trump este primul fost sau viitor președinte american condamnat. El a fost declarat vinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare în procesul Stormy Daniels. Măsura nu-l oprește pe Trump să candideze, iar mulți spun că decizia condamnării nu-i va afecta scorul electoral. Presa americană scrie că, cel mai probabil, fostul președinte nu va face nicio zi de închisoare.

    • Toți ochii pe Rafah. Lui Netanyahu nu-i mai pasă de nimeni și nimic. Zeci de civili au murit după bombardarea unei tabere de refugiați din Rafah. Premierul israelian a declarat că a fost o eroare, dar la scurt timp s-a întâmplat același lucru. În ciuda presiunii internaționale, Netanyahu a declarat că asaltul va continua. Între timp, mai mulți oficiali din administrația Biden au demisionat din cauza poziției președintelui american față de situația din Gaza. Tot săptămâna asta am aflat că fostul șef Mossad a amenințat-o pe fosta procuroare șefă a Curții Penale Internaționale. Ambii erau în funcție atunci când s-a întâmplat.

    POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    • DE CITIT. Nimic nu te pregătește real pentru momentul în care devii părinte, cu atât mai mult mamă. Oricâte sfaturi ai primi sau cărți de parenting ai citi, apariția unui copil într-un cuplu este o criză. Se vorbește mult prea puțin despre faptul că treci printr-o traumă fizică și, aproape spre deloc, că te afunzi și în una psihică. De aceea m-a atins atât de profund postarea Adei Constanda. Într-un moment de vulnerabilitate a redat presiunea care apasă pe miliarde de mame care încă n-au curajul ei să spună cât e de greu. (o recomandare de la Dana Alecu)

    • DE CITIT. Britanicii au descoperit în arhive o scrisoare furioasă a lui Winston Churchill către generalul Charles de Gaulle care ar fi putut schimba cursul istoriei, dacă ar fi fost trimisă. (o recomandare de la Alex Enășescu)

    • DE VĂZUT. Fondatorul Patreon explică de ce numărul de urmăritori pe rețelele sociale a devenit irelevant și ce pot face artiștii care vor să creeze lucruri pentru fani, nu pentru algoritmi. (o recomandare de la Alex Enășescu)

    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

    Cartea pe care mi-am dorit cel mai mult să o cumpăr în acest an – și iată că în sfârșit am cumpărat-o – aceasta este.

    Pe Isaiah Berlin îl consider cel mai bun istoric al ideilor și unul dintre marii filosofi și eseiști ai secolului XX.

    După „Gânditorii ruși”, în care Berlin (născut în Imperiul Țarist, în 1909, și mort 88 de ani mai târziu la Oxford, în Marea Britanie) se ocupă de secolul XIX, „Mintea sovietică” spune ce era de spus despre cultura rusă în comunism. Nu știu o carte mai bună despre acest subiect.

    Două personaje mă interesau în mod aparte: poeta Ahmatova și poetul Pasternak (același poet care a scris și romanul „Doctor Jivago”).

    Iar rândurile pe care Berlin le-a scris despre întâlnirile pe care le-a avut cu ei la jumătatea secolului trecut sunt lămuritoare.

    La obiect: nu cred că a scris cineva mai clar, mai răspicat, mai bine cine au fost acești ultimi mari poeți ruși: Anna Ahmatova și Boris Pasternak.

    Minunată carte, profundă și seducătoare! Aproape că se poate citi în pași de dans, dacă nu ar avea, din loc în loc, căderi în nemărginitul abis rusesc, în nemărginita tragedie a acestui popor sălbatic, feroce, brutal, care a dat lumii atâția țicniți, atâția criminali, atâtea lagăre și atâtea genii.

    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
    Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter

    📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
    Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.

    💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
    Dă reply la acest email.