Tu cum te simți astăzi?

Să vorbim despre depresie

Bună dimineața! A mai trecut o săptămână în care politicienii au vorbit mult despre cum să facă rost de bani la buget, dar n-au ajuns la nicio concluzie. Sunt alte lucruri însă, cum ar fi sănătatea mintală, despre care nu vorbim suficient și ar trebui.

Play the Day Play the week

  1. România (ne)sănătoasă

  Reacțiile după moartea jurnalistei Iulia Marin, care și-a dezvăluit public lupta cu depresia, au arătat o țară scindată. În esență între cei care nu echivalează mersul la psiholog cu „a fi nebun” și cei care descriu ajutorul psihiatric drept „internare la glumeți”. Celor din urmă le-a dat voce la televizor Victor Ciutacu.

  2. Noi impozite vs traiul la stat

  De aproape o lună, de când e public golul de la bugetul de stat, politicienii din coaliție tot caută soluții. Insistă că nu dau bugetari afară și nu le scad salariile. Nu se ating însă nici de pensiile speciale, ale căror costuri tot cresc. Ba chiar s-au resemnat că din cauza asta vom rata bani europeni din PNRR.

  3. Ce ne mai scoate în stradă

  Foto: Anca Grigoraș

  Ca de fiecare dată când se fac ajustări la bugetul statului, sindicaliștii cer în stradă venituri mai mari. Silvicultorii pe de altă parte se opun reorganizării Romsilva. Dar tot săptămâna asta românii de rând și-au exprimat public furia și pentru alte lucruri.

  CAPTURE (Po)veștile Recorder


  Când am denumit această rubrică (Po)veștile Recorder, ne-am gândit nu doar la întâmplări trăite de noi, jurnaliștii din redacție, ci și la (po)veștile voastre, cei care alcătuiți comunitatea Recorder.

  Noi v-am povestit săptămâna trecută despre elevii unei școli din București care au venit în vizită la noi în redacție, iar curiozitatea și implicarea lor ne-au dat speranță. Voi ne-ați trimis mesaje care ne-au arătat că nu suntem singuri.

  Claudia ne-a spus că fata ei de clasa a șaptea a insistat vara trecută să se uite la documentare, să se informeze, chiar și în vacanță.

  „Faptul că vin din urmă tineri care se documentează, caută argumente, își expun opinii, înseamnă că cel puțin insule de normalitate, de «forță», vom avea.”

  Arina ne-a scris că a impresionat-o un tip pe care l-a văzut din mașină cerșind în centrul Bucureștiului. La vreo 35 de ani, cu haine jerpelite și dantura ciobită, bărbatul îi făcea semn să zâmbească. N-avea mărunt, așa că i-a întins o bancnotă de 50 de lei.

  „După ce inițial s-a bucurat, a vrut să îmi dea restul, zicând că i-am dat prea mult. Am plecat de acolo plângând pur și simplu.” După experiențe recente dureroase cu apropiați, s-a simțit tratată cu onoare de un străin. „M-a impresionat că omul ăsta era in the business of giving as well. Nu doar cerea. Și oferea. Restul cuvenit și încurajarea de a zâmbi.”

  Adi ne-a scris din Belgia. Șofer de camion în vârstă de 49 de ani, plecat din țară din 2007, face planuri de a reveni acasă anul viitor. A emigrat pentru a le oferi o viață mai bună celor doi băieți, care acum au crescut. Cu banii puși deoparte, se gândește să-și deschidă o fermă în țară.

  „Noi am ieșit din România, dar nu iese România din noi.”

  Spune că speranța îi vine de la românii pe care îi întâlnește pe drum. „Dacă un coleg face o oală de ciorbă în parcare și vin alți colegi doar cu castronul, acea oală de ciorbă se împarte.” De aceea ar vrea și el, dincolo de afacerea cu ferma, timp de două luni pe an să voluntarieze, cu orice știe să facă, la reconstrucția României.

  SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

  După nouă luni de lucrări, bucureștenii se pot plimba din nou pe Podul Mare din Parcul Cișmigiu.

  FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
  SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
  • 🎦 5 minute de durere. Povestea lui Valentyn, un soldat ucrainean al cărui rol pe front este să adune trupurile camarazilor morți. În puține cuvinte, mărturia lui arată cât de adânci sunt urmele lăsate de război. (o recomandare de la Andrei Udișteanu)

  • Revoluția bicicletelor. Dintr-un oraș sufocat de mașini, Parisul a devenit în ultimii 25 de ani un oraș al bicicletelor și al transportului public eficient (o recomandare de la Alex Enășescu)

  • Somnul în imagini. Un tur ilustrat al felurilor în care noi cercetări atestă importanța somnului (o recomandare de la Alex Enășescu)

  • Ascultă și donează. O variantă de a asculta muzică bună și, în același timp, de a contribui la o cauză nobilă: Orchestra Mondială a Medicilor vine în România, urmând să susțină două concerte, la Cluj și la București. Banii din bilete vor fi folosiți pentru a ameliora viața celor 300.000 de bolnavi de epilepsie din România (o recomandare de la Mihai Voinea)

  PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

  Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

  Cosașu pentru începători

  Radu Cosașu are cititorii săi devotați, cu zeci de ani de lecturi în spate. Dar noii săi cititori? Ei de unde ar putea începe să descopere frumusețea textelor cosașiene? Îndrăznim să le facem o recomandare.

  S-a stins, pe 23 aprilie, la 92 de ani și jumătate, scriitorul Radu Cosașu, despre care veți auzi vorbindu-se ca fiind unul dintre cei mai buni scriitori români din ultima jumătate de secol (ceea ce este adevărat – în același timp, Radu Cosașu nu are tradusă nicio carte într-o limbă străină, nici măcar una, nici măcar în bulgară, ceea ce spune multe, dar nu despre Radu Cosașu).

  Radu Cosașu a fost gazetar, a scris cronică de film, cronică sportivă, a scris despre muzică și politică și fapte diverse și a excelat în toate. A scris nuvele (ciclul său de „Supraviețuiri” explică binișor, căci acesta era superlativul absolut pentru Radu Cosașu, comunismul românesc), poezii și chiar romane.

  În tinerețe, a scris piese de teatru și scenarii de film. Opera sa este atât de vastă încât un nou cititor de Cosașu (cât îi invidiez, cu cea mai albă dintre invidii, pe cei care abia urmează să descopere paradisul!) nici nu ar ști de unde să înceapă.

  Recomand cartea „O viețuire cu Stan și Bran”. O găsiți în volumul II de Opere, publicat la Polirom în 2009. Este o carte despre filmele de cinema, dar este și o autobiografie intelectuală cosașiană (una dintre multele pe care le-a scris).

  Iar o carte despre filme este întotdeauna un bun început pentru o poveste de dragoste. Am mai spus cât de mult îi invidiez, cu cea mai albă dintre invidii, pe cei care abia acum îl vor citi prima dată pe Radu Cosașu? Adevăr le spun lor: viața lor va fi, de acum, mult, mult, mult mai frumoasă.

  POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

  Mulțumim că ți-ai început weekendul cu noi. Știi ce poți face: FWD la prieteni, reply dacă vrei să ne spui ceva. Dacă nu ești încă abonat, te poți înscrie aici.