A trecut glonțul pe la ureche

Plus: răscoala de la Leeds

Bună dimineața!

Când avem tentația de a spune că mai rău ca la noi nu se poate, e bine să privim lumea într-un context mai larg.

Există o țară în care au avut loc zeci de atacuri armate în școli. Sute de oameni au murit, cei mai mulți elevi. În țara asta un tânăr de 20 de ani a împușcat un fost președinte. În țara asta armele de foc se cumpără aproape la liber. Doar un procent din cei care vor să-și ia pistol sau pușcă sunt refuzați. Welcome to America!

Play the Day Play the week

    1. „Trebuia să fiu mort”

    Foto: Agerpres

    Presa americană a scris în ultimele luni despre amenințarea unui război civil. Un sondaj arăta în luna mai că aproape jumătate dintre cetățenii Statelor Unite cred că un astfel de conflict intern este aproape. Dacă Donald Trump nu și-ar fi întors capul, probabil că SUA ar fi fost măturată acum de violențe extreme.

    • Ce s-a întâmplat. Fostul președinte se afla sâmbătă la un eveniment electoral din statul Pennsylvania. În timpul discursului său, un individ a tras mai multe focuri de armă de pe o clădire din apropiere. Unul dintre gloanțe l-a rănit pe Trump la ureche. Cu o fracțiune de secundă înainte, candidatul republicanilor a privit spre dreapta. Dacă nu o făcea, glonțul 📺️ l-ar fi lovit în cap și, probabil, i-ar fi fost fatal. Atacatorul a continuat să tragă până când a fost ucis de Secret Service. Un bărbat din public a murit, iar alte două persoane au fost rănite grav.

    • Controverse și conspirații. Momentul în care Trump însângerat a ridicat sfidător pumnul și a strigat „Fight!” a pornit un val de conspirații. Ultrașii republicani au acuzat tabăra opusă că a plănuit uciderea lui Trump. Cei democrați spun că, din contră, republicanii au organizat totul să-l scoată pe Trump erou și, mai târziu, președinte. Toate aceste scenarii au fost alimentate de reacția jenantă a Secret Service.

    • Ce a urmat. Toți ochii sunt ațintiți către Donald Trump după tentativa de asasinat, iar republicanul știe să profite. “Trebuia să fiu mort”, a spus fostul președinte. El a fost numit oficial candidat la prezidențiale, s-a afișat cu un bandaj enorm precum o decorație de război, iar susținătorii lui au început să-l poarte și ei în semn de susținere. Apoi, Trump și-a ales candidatul la funcția de vicepreședinte. Este vorba despre senatorul J.D. Vance. Vance l-a numit în trecut pe Trump un Hitler american”. Acum l-a numit cel mai bun președinte american din timpul vieții sale.

    2. Ursula, un nou mandat. Iohannis, un nou post ratat

    Ursula von der Leyen va conduce Comisia Europeană și următorii cinci ani. A primit votul de încredere al Parlamentului European chiar dacă a pierdut procesul privind transparența contractelor de vaccinuri Covid. Din spate vine și procesul pentru ascunderea mesajelor schimbate cu CEO-ul Pfizer.

    • Neptun bate Casa Albă. Înaintea votului, scaunul Ursulei părea în pericol. Pe lângă scandalul vaccinurilor, și noua structură a Parlamentului European îi dădea emoții. Iohannis ar fi simțit miros de loc de muncă. Cel mai probabil, acum se bucură. Era un post în care se muncește, iar al nostru preferă concediile. Ultimul exemplu, a renunțat la dineul de la Casa Albă cu șefii statelor NATO. A preferat să meargă cu avionul ăla mic și luxos la Neptun.

    • În slujba țării la Washington. Dacă tot a fost luat de Iohannis la Washington, Ciucă a zis să-și anunțe de acolo candidatura la prezidențiale. La Antena 3. A legat astfel decizia de summitul NATO și a rupt un pic și din atuul lui Mircea Geoană. Ciolacu a declarat după anunț că se abține cu greu. Dar nu s-a abținut.

    3. Codul roșu care ne dă frisoane

    Foto: Alexandru Dobre / Agerpres

    Cele șase zile de cod roșu de caniculă au topit România și au dezghețat discuțiile despre încălzirea globală. Au reapărut cei care își amintesc de verile fierbinți din vremea copilăriei, inclusiv un candidat la prezidențiale. Meteorologii anunță că s-au înregistrat sute de recorduri de temperaturi.

    • Cel mai lung cod roșu din istorie. La sute de stații meteo au fost înregistrate cele mai ridicate temperaturi din epoca modernă. A fost cel mai lung cod roșu din istorie – șase zile. Pentru prima oară în ultimii 50 de ani, și litoralul a fost sub cod roșu. Probabil, așa vor arăta toate verile următoare, iar noi suntem obligați să ne adaptăm. Și nu e vorba doar de oameni, totul va trebui aliniat noilor condiții.

    • Probleme grave. Trei oameni au murit din cauza căldurii, furnizarea apei a fost restricționată în aproape 300 de localități, iar o pană de curent a afectat mai multe spitale. Mulți angajați s-au revoltat din cauza condițiilor grele la locul de muncă. Când norii au acoperit soarele dogoritor, au apărut furtunile.

    • Canicula ne arde și la buzunare. Prețurile energiei din țara noastră au atins valori record în Europa și din cauza faptului că energia verde este mai greu de produs în astfel de perioade fierbinți. Eolienele sunt mai leneșe, iar panourile solare - culmea - pierd din eficiență.

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

    Flacăra olimpică a traversat Parisul fiind purtată și la Muzeul Luvru. Foto: Guillaume Ruchaud / Mediafax Foto

    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
    • Nepotul lui Stănescu, acuzat. Unul dintre nepoții baronului PSD Paul Stănescu este acuzat de fraudă cu fonduri europene. Alex Stănescu ar fi obținut pe baza unor documente false 2 milioane de euro pentru sere de căpșuni și salată. Dar el este suspect și în alt dosar instrumentat tot de Parchetul European legat de subvenții pentru ferme de porci. Să nu uităm nici de mega-dosarul stufului din Deltă în care apare același nume de familie.

    • Lecție de intimidarea presei. DIICOT Caraș-Severin a amenințat Rise Project cu perchezițiile pentru a pune mâna pe documentarea care a stat în spatele seriei de materiale „Migrantul”. Ancheta jurnalistică ajunge la rude ale șefului BCCO Timișoara, cea care sprijină investigațiile DIICOT. Vă reamintim că CEDO a decis că protecția surselor este o condiție de bază a libertății presei.

    • Demisionați de CE. Trei șefi ai super-agenției care va monitoriza celelalte companii publice au demisionat. Asta după ce Comisia Europeană a criticat numirea lor netransparentă. Dar comisia a fost politicoasă. Unul dintre cei trei era director la Secretariatul Guvernului când i-a angajat pe ceilalți doi care, la scurt timp, i-au întors serviciul. Ciolacu a răsuflat ușurat: „Procedura nu e transparentă, dar e legală”.

    • Sfinții legionari. Decizia de a canoniza trei clerici care au avut legături strânse cu Mișcarea Legionară demonstrează din nou că BOR nu reușește să înțeleagă societatea actuală. Ilie Lăcătușu, unul dintre viitorii sfinți, a făcut chiar liste cu cei care urmau să fie uciși după ce legionarii ar fi luat puterea.

    • Controverse după legea urșilor. Organizațiile de mediu atacă noua lege care stabilește numărul urșilor ce pot fi împușcați. ONG-urile spun că astfel s-a dat liber la vânătoarea urșilor mari. O analiză pe larg a noii legi și a întregii situații.

    • Răscoala de la Leeds. Românii au provocat violențe grave în Leeds. O mașină de poliție a fost răsturnată, iar un autobuz incendiat. Revolta a pornit după ce serviciile sociale au încercat să preia cinci copii dintr-o familie. În clipurile postate pe rețelele sociale se aud multe îndemnuri la violențe în dulcele grai românesc.

    POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    • DE CITIT. Un traficant de droguri sud-american și-a folosit banii și influența pentru a-și împlini visul de a juca fotbal profesionist. Deși s-a dat singur de gol, el rămâne în continuare în libertate.

    • DE CITIT. Nostalgic după vremurile când călătoriile erau mai spontane, un scriitor a lăsat telefonul acasă și a pornit într-o drumeție de-a lungul Elveției, bazându-se doar pe trasee desenate de localnici.

    • DE VĂZUT. Un video care explică în detaliu de ce orașele japoneze sunt un model de urbanism în multe privințe, deși infrastructura pentru biciclete este deficitară în comparație cu țări precum Olanda.

    • DE ASCULTAT. Emisiunea „Ce ne enervează”, prezentată de jurnalistul și scriitorul Mihai Radu, n-ar fi la fel fără melodia de final compusă de fiecare dată de Matze, un artist care face muzică injectată cu realitate de peste 30 de ani. În acest playlist sunt adunate toate piesele din primul sezon al emisiunii.

    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

    Înainte să ajung acum șase ani să învăț carte la Escuela de Escritores din Madrid, credeam că Gabriel Garcia Marquez, căruia îi voi spune, din dragoste, Gabo e un fenomen literar asemenea fenomenelor meteorologice extreme. Ca un uragan. Ca o furtună. Ca o ploaie de o mie de zile, ca o zăpadă care care deodată, de nicăieri, peste deșert. Greșeam.

    Gabo poate fi nu doar citit, ci și studiat, analizat, înțeles. Trucurile sale de magician pot fi până la urmă cunoscute. Îl credeam pe Gabo perfect și descopeream că nu e.

    Și acum, la opt ani de la moartea marelui scriitor, apare acest volum, Drumul spre Macondo, care reunește o sumă de proze din tinerețea lui Gabo. În care încă își caută drumul spre Un veac de singurătate, cea mai frumoasă carte din secolul XX și poate dintotdeauna.

    Prozele acestea, opera unui tânăr scriitor, sunt umane, profund imperfecte și, de aceea, dătătoare de speranță. Gabo nu a fost dintotdeauna atât de bun. A greșit, a învățat, a șters mult, a bâjbâit, universul magic Macondo s-a născut greu, în zeci de ani, după multe căutări și încercări.

    Drumul spre Macondo este o carte-revelație. Și absolut binefăcătoare pentru toți cei care visează să scrie vreodată măcar o pagină la fel de bună ca oricare pagină din Un veac de singurătate.

    Îl iubesc poate și mai mult, cel mai mult pe acest Gabo imperfect. Gabo cel tânăr care știe că e nemuritor, dar încă își caută drumul înapoi spre acasă, acolo unde, la urma urmei, se întâmplă toate miracolele care contează.

    Voxa Banner Email

    Folosește codul RECORDER60 și vei primi o reducere de 60% la toate abonamentele Voxa.

    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
    Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter

    📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
    Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.

    💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
    Dă reply la acest email.