- Pe scurt de la Recorder
- Posts
- Teorema Bolojan
Teorema Bolojan
Ai... n-ai, dai!

Bună dimineața!
TVA și accize mai mari, pensii ciuntite, burse mai puține. Primul pachet de măsuri anunțat de Guvernul Bolojan bagă mâna în buzunarele tuturor românilor.
„Credeți că mie îmi place să iau astfel de măsuri?”, a spus premierul. Cu siguranță nu. Dar să notăm totuși faptul că patronii au primit o păsuire, până anul viitor, pentru creșterea impozitului pe dividende și că „justiția socială” este programată mai pe la pachetele doi-trei încolo.

1. Marea reformă

Premierul Ilie Bolojan a prezentat la Palatul Victoria primul pachet de măsuri menite să diminueze deficitul comercial. Sursa foto: Agerpres
Cu un lucru aproape toți economiștii sunt de acord: ceva trebuia făcut urgent, altfel România risca să se prăbușească. Dezastruoasa moștenire a treimii Iohannis - Ciolacu - Ciucă ne-a adus la un pas de categoria junk, acolo unde statul nu mai poate împrumuta bani pentru plata pensiilor și a salariilor, cum se întâmplă astăzi.
Apoi criticile curg din toate direcțiile: că nu trebuia început cu bursele, că cei săraci vor fi și mai săraci, că economia o să ajungă pe butuci. Sindicatele vorbesc deja de grevă generală. Între timp, din fotografia reformelor fiscale a dispărut brusc președintele Nicușor Dan, cel care a semnat în campanie, ca primaru’, că nu va crește TVA.
Fără anestezie. Guvernul a adoptat, vineri, pachetul de măsuri fiscale. Doare. Săptămâna viitoare, Cabinetul Bolojan își va asuma răspunderea în Parlament pentru planul de măsuri nepopulare. Odată votat, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, se declară optimist că agențiile de rating nu vor penaliza România.
Sporuri și proteste. Dacă o parte dintre români se pregătesc să înghită cu noduri factura, angajații de la stat au declanșat proteste spontane. Cum să trăiască fără sporul de antenă sau de condiții de muncă periculoase prin ministere și ANAF sau fără șofer personal la Apele Române? Iar magistrații, ca să-și conserve privilegiile, s-au gândit să pună la cale o cacealma printr-un val de cereri de pensionare fictive. Sindicatele amenință și ele cu proteste de amploare.
Martirul de Buzău. Răspunde cineva pentru dezastrul din economie? Vlad Gheorghe, președintele partidului DREPT, a depus o plângere penală împotriva lui Marcel Ciolacu. Fostul premier reacționează cu un pomelnic pe Facebook: totul merge bine în economie. „Dar dacă trebuie să fac și pușcărie ca să avem, după 30 de ani, Autostrada Moldovei, atunci accept fără regrete”, se victimizează Ciolacu. La asemenea tupeu, au ajuns să se crucească și unii pesediști.
Bancherul din Saint-Tropez. Ilie Bolojan a anunțat că va trimite la Parchet documentele care arată cum Eximbank, bancă de stat, plătește către o firmă privată un preț dublu pentru o clădire aflată tot în proprietatea statului. În plin scandal, președintele băncii, Traian Halalai, este filmat cum se relaxează în cluburi de fițe din Saint-Tropez. Între timp, curg informații despre salariile umflate ale șefilor plasați politic în companiile de stat.
2. Bate-un vânt de liberare… și de noi dosare

Traian Băsescu și Elena Udrea în 2014. Băsescu se pregătea să părăsească Palatul Cotroceni, Udrea se încălzea pentru alegerile prezidențiale. Sursa foto: Agerpres
Elena Udrea este cu un picior afară din închisoare, fugarul Cristian Rizea cu amândouă. L-au mulțumit și pe Traian Băsescu, care, după decizia CCR, își poate recupera indemnizația de fost șef al statului, vila și SPP-istul.
CCR cu Busuioc. Curtea Constituțională a respins contestația SOS și i-a dat verde lui Mihai Busuioc. De fapt, nici nu s-a mai discutat, pentru că era semnată de un singur senator, și nu de un grup parlamentar sau de către unul dintre șefii celor două camere, cum prevede legea. PSD l-a propus. PNL, UDMR și USR au tăcut strategic. Dar partidele „anti-sistem”, AUR - POT, de ce nu au mișcat? Iar Șoșoacă - SOS, de ce a dat-o afară tocmai pe senatoarea Cosmina Cerva care sesizase CCR?
La judecată. Până se lămuresc procurorii cu celelalte dosare, Călin Georgescu a fost trimis în judecată pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid și a doctrinelor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe. Riscă până la trei ani de închisoare. În instanță ajunge și generalul în rezervă Florian Coldea, acuzat de trafic de influență. Fostul numărul doi din SRI este acuzat că a organizat filaje la adresa unor magistrați.
Pista procurorilor. Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi, a efectuat percheziții în București, Brașov și Sibiu în legătură cu un proiect de modernizare a Aeroportului din Sibiu, unde UE a pompat 54 de milioane de euro. Se suspectează nereguli în procedura de licitație - o clauză care a împiedicat alți competitori să depună oferte.


Dalai Lama, liderul spiritual al comunității tibetane, a anunțat într-un mesaj înregistrat că va avea un succesor și că acesta va fi ales de un comitet format din cei mai de încredere consilieri ai săi. Anunțul reprezintă o provocare pentru China. Sursa foto: EPA/STRINGER via Agerpres

Un campion mai puțin. Mihai Leu s-a stins din viață, miercuri seară, la Spitalul Fundeni. Avea 56 de ani. A fost campion mondial la box și campion național la raliuri.
Nobelul din taxi. Un șofer de taxi a fost reținut după ce a încasat 400 de euro pentru o cursă banală de la Aeroportul Henri Coandă din București. Victima s-a dovedit a fi un laureat al premiului Nobel pentru Literatură în vârstă de 90 de ani.
Probleme în PNL. Când a regândit statutul PNL, Bolojan a eliminat organizațiile de tineret și femei de la masa deciziilor. Lipsa dezbaterilor reale pe marginea modificărilor la statut au provocat o reacție dură din partea vicepreședintelui PNL Florin Roman.
Trump. Când nu se ceartă cu Musk, președintele SUA mai taie puțin din aripile ucrainenilor. Acum, Washingtonul a blocat livrarea unor arme promise. „Trebuie să ne asigurăm că avem suficiente pentru noi”, a explicat Donald Trump. Tot el s-a declarat „foarte dezamăgit” după ultima discuție cu Putin: „Nu cred că este dispus să negocieze”. Niciun cuvânt despre noi sancțiuni.
Ucis de urs. Un turist italian, care traversa Transfăgărășanul pe motocicletă, a fost ucis, joi, de un urs, în apropierea Barajului Vidraru. Autoritățile spun că bărbatul s-a dat jos de pe motocicletă și s-a apropiat să fotografieze ursoaica cu pui, moment în care aceasta a devenit agresivă.
Moldova, direcția UE. Chișinăul a găzduit, vineri, primul summit Moldova-UE. Este considerat un moment istoric în sine, chiar dacă se știa că o să fie sărac în decizii.
O nouă stea. Zohran Mamdani a devenit noul star al stângii americane, după ce a câştigat alegerile primare din Partidul Democrat pentru primăria New York. Are 33 de ani, este născut în Uganda și a obținut cetățenia americană în 2018. Pe 4 noiembrie, când sunt programate alegerile generale, vom afla dacă reușește să devină primar.

O elevă de 17 ani a găsit soluția la o problemă matematică care era nerezolvată din anii 1980. Ea va începe studiile doctorale la Universitatea Maryland.
Un expert în transformare digitală explică ce putem învăța de la Estonia, prima țară digitalizată 100%.

DE CITIT. Cea mai neagră zi din istoria alpinismului. Cu 35 de ani în urmă, o avalanșă a ucis 43 de alpiniști în Asia Centrală. Unul dintre puținii supraviețuitori vorbește despre impactul pe care tragedia l-a avut în viața sa.
DE CITIT. „Oamenii plătesc ca să fie mințiți.” Povestea întunecată din spatele primei „multinaționale” care a organizat cure cu ayahuasca.
DE CITIT. Cum a ajuns o tânără cercetătoare rusă care lucrează la Harvard să riște 20 de ani de închisoare în SUA. Nu, nici vorbă de spionaj, la mijloc e o banală cutie cu embrioni de broască. Cazul este prezentat pe larg de Novaya Gazeta, publicație independentă din Rusia, care a fost nevoită să se exileze, după ce a fost interzisă de administrația Putin.

Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

Recunosc și regret fapta: nu m-am îndrăgostit de la prima lectură de unii dintre scriitorii pe care, cu timpul, i-am iubit cel mai mult. Nici măcar de Truman Capote, care mi-a devenit o a doua inimă. Nici măcar de Panait Istrati, căruia i-am dedicat ani din viața mea și despre care am scris mai multe cărți, ba chiar și o teză de doctorat.
Au existat și excepții. Scriitori cu care am rezonat de la prima frază, de la primele cuvinte. De exemplu: Radu Cosașu și Gustave Flaubert.
Sunt flaubertian dintotdeauna. Am găsit în Gustave Flaubert mai mult decât în biblioteci întregi. Nu e greșit să scriu că educația mea sentimentală este covârșitor flaubertiană.
Una dintre cărțile la care mă întorc mereu: “Dicționar de idei primite de-a gata”. Îmi place totul aici. Mă simt ca acasă în această carte stranie, pe care autorul a scris-o cu intenția declarată de a-l lăsa pe cititor cu întrebarea dacă își bate joc de el (și dacă da, de ce?).
E foarte posibil ca într-adevăr “Dicționarul” să fie cheia fără de care nicio lectură serioasă din Gustave Flaubert nu este posibilă.
Dicționarul este mereu actual. E de ajuns să citești ce scrie la “buget”: “niciodată echilibrat”.
Gustave Flaubert a fost un om locuit de geniu, cu un excepțional simț al umorului.
Nicio zi în care l-am citit pe Flaubert n-a mai fost o zi proastă. Cu atât mai puțin pierdută.

Directorii marilor companii estimează că inteligența artificială va înlocui jumătate din job-urile de birou
Pentru filosoful roman Cicero, faptele bune sunt calea către o viață bine trăită
Nu este nevoie să renunți la ambiție pentru a scăpa de anxietate
Coasta regiunii Basilicata din Italia este mai puțin cunoscută, dar la fel de frumoasă precum Coasta Amalfi
Cele mai bune 10 țări din lume pentru cei care caută echilibru între viață și muncă
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.