Taxa pe protecția politică

PLUS: DNA citește presa independentă

Bună dimineața!

Săptămâna a început cu o veste normală. Era să scriu bună. O televiziune a întrerupt contractele de publicitate nemarcată cu PNL și PSD. Adică, după ani în care a încasat bani de la partide, încearcă acum să-și repare credibilitatea în anul alegerilor.

Play the Day Play the week

    1. Record la aruncat cu bani în presă

    A fost publicat raportul veniturilor și cheltuielilor partidelor pe 2023. Așa am aflat cât au primit televiziunile care, la fel ca interlopii, au ajuns să ofere protecție pe bani politicienilor. Bani de la buget, să fie clar.

    Foto: George Călin / Inquam

    • Cât e taxa de protecție politică. Partidele au primit anul trecut 227 de milioane lei. Aproape jumătate – 120 milioane – au ajuns direct la presă, mai ales la televiziuni. Vi se pare mult? Anul acesta, formațiunile politice vor încasa 314 milioane, cu aproape 40% mai mult.

    • AUR la economii. Raportul despre banii primiți de partide de la Autoritatea Electorală Permanentă bifează record după record. Avem cea mai mare sumă primită vreodată de partide, cei mai mulți bani virați către presă, iar cheltuielile pentru sondaje s-au dublat față de 2022. În plus, AUR a consumat mai mult decât dublul sumei primite de la AEP în 2023. Explicația? În alte state, banii necheltuiți de partide se întorc la buget. La noi, se pot pune la saltea pentru anii în care se anunță secetă de voturi.

    • Un prim pas. Digi24 a renunțat la contractele cu PSD și PNL. Înaintea deciziei, Libertatea a arătat că postul a primit un milion de euro numai de la liberali într-un an. La celelalte televiziuni de știri contractele merg înainte.

    2. DNA citește presa independentă

    Ancheta G4Media despre combinațiile de zeci de milioane de euro făcute de primăria lui Negoiță cu feblețea lui Ciolacu a fost preluată doar de câteva site-uri. Dar procurorii DNA nu se uită doar la TV.

    • DNA s-a autosesizat imediat după publicarea anchetei. „Dosarul este deschis cred că la finalul anului trecut sau începutul acestui an. Suntem foarte, foarte interesați de tot ce apare în zona de media, fie că se numește jurnalism de investigație, fie că se numește jurnalist de expunere publică”, a spus Marius Voineag, procurorul-șef DNA.

    • Ce a expus ancheta. O firmă era la un pas de a semna un contract de 27 de milioane de euro cu primăria lui Robert Negoiță. Societatea respectivă este apropiată, chiar foarte apropiată de Sorina Docuz, fosta soție a primarului sectorului 3. Docuz ar mai avea încă o calitate. Ar fi apropiată, 📹️ chiar foarte apropiată de Marcel Ciolacu.

    • De ce a picat contractul. Firma nu și-a mai prelungit oferta, așa că a fost descalificată. Dar nu din cauza anchetei, ci a unei plângeri formulate de o societate concurentă la licitație. Chiar și așa, firma lui Docuz a încasat 250.000 de euro printr-o procedură atribuită direct. Și, conform informațiilor G4Media, ar urma noi contracte pe sume consistente.

    • Tot în G4Media, fostul șef al secției militare din DNA, procurorul Liviu Lascu, îi răspunde actualului procuror-șef cu privire la o anchetă despre achiziții dubioase ale Serviciului Român de Informații. Lascu a fost concediat după ce deschisese acest dosar și acuză că s-a simțit urmărit în acea perioadă. Cristian Pantazi scrie despre rolul supradimensionat pe care serviciilor secrete îl au în statul român.

    3. Guvernul ajută familiile cu definiții

    A mai auzit cineva de Ministerul Familiei post-Gabriela Firea? Niciun 📺️ live emoționant pe Facebook dintre copii amărâți preluat de absolut toate televiziunile. Niciun anunț despre ajutoare pentru familii încheiat cu „sper să se găsească bani la buget”. Așteptarea s-a încheiat. Ministerul are o nouă misiune acum: să definească familia.

    • Prioritate de extremă dreapta. Legea familiei a devenit una dintre prioritățile Guvernului în acest an. Ministerul condus de Natalia Intotero trebuie să livreze până în iunie setul de definiții. Prima: „Definirea familiei: Precizarea conceptului de familie, recunoașterea diversității formelor de familie (familia tradițională, familia monoparentale, familii adoptive)”. Așa scrie în documentul cu programul legislativ al Guvernului, aprobat deja. Ați zice că l-a scris Simion, nu?

    • Premierul ne-a prins nepregătiți. Ciolacu a vorbit cu societatea și a tras concluzia: „Societatea românească nu e pregătită pentru recunoaşterea şi protecţia legală a cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex”. Sigur, a vorbit premierul Ciolacu. „Eu nu am nicio reţinere. Am prieteni care au relaţii cu un alt bărbat”, a spus omul Ciolacu. Și Ciucă susține familia tradițională. Coaliție adevărată.

    • Context. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă țara noastră să recunoască și să protejeze cuplurile de același sex. Avem termen până pe 25 martie să prezentăm măsurile sau propunerile. Nu ne facem griji. „Nu este nici prima, nici ultima când România e condamnată la CEDO”, a spus premierul sau omul Ciolacu.

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

    Pentru că nu a mai fost curățat de multă vreme, canalul Patenga Akmal Ali Road din Chittagong, Bangladesh, s-a colmatat cu plastic. Foto: Mohammed Shajahan / ZUMA Press Wire

    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
    • Ora de supraviețuire. Tavanul unei clase din județul Sibiu s-a prăbușit peste elevi. Din fericire, era pauză și cei mai mulți copii erau afară. Clădirea are 100 de ani și ultima reparație s-a făcut acum 20. Primarul spune că, cel mai probabil, plafonul a căzut din cauza curentului. Nu electric. Erau geamurile și ușa deschisă. Patru elevi au fost răniți ușor, dar toată lumea s-a temut de o tragedie ca cea de la Odorheiu Secuiesc.

    • Greaua moștenire de la Roșia. PSD pare pregătit pentru un verdict negativ în procesul intentat de Gabriel Resources țării noastre pentru aurul de la Roșia Montană. Social-democrații îl acuză deja pe fostul premier Dacian Cioloș pentru eventualele despăgubiri. Cel din urmă se apără: „Roșia Montană este o afacere PSD”. Oricum ar fi, tot noi plătim, indiferent dacă am participat sau nu la proteste.

    • Armată cu voluntari plătiți. Noua lege a Apărării este acum în avizare și va ajunge în Parlament. Noutatea este că cei care vor să facă stagiul militar voluntar de patru luni vor primi bani. În funcție de arma aleasă, suma variază între 2.800 și 3.200 de lei pe lună. În plus, la final, vor mai primi trei salarii brute: 14.200 de lei net.

    • Interviu cu Putin pentru Putin. A apărut primul interviu dat de Putin unui jurnalist american de la începerea războiului din Ucraina. Astfel, Tucker Carlson se alătură unui lung șir de „idioți utili” ai Kremlinului. Interviul a fost un exercițiu de PR pentru Putin, iar unele teme lansate sunt folosite des și de Simion și Șoșoacă.

    • Puține speranțe de pace în Gaza. Netanyahu a respins propunerea Hamas de armistițiu pentru eliberarea ostaticilor. Premierul israelian a declarat că nu există altă alternativă decât victoria totală împotriva mișcării islamiste palestiniene. De la reizbucnirea conflictului au murit peste 28.000 de oameni: 26.751 de palestinieni și 1.410 israelieni. Printre ei, 85 de jurnaliști și 136 voluntari ONU.

    • Clipuri false, pericol real. Platformele de socializare vor trebui să eticheteze deepfake-urile generate de Inteligența Artificială. UE va cere acest lucru pentru a proteja populația în contextul alegerilor europene. Și la noi circulă astfel de clipuri false cu Sebastian Burduja, Sorin Grindeanu și Mugur Isărescu. O lege anti-deepfake va fi votată săptămâna viitoare în Camera Deputaților. Proiectul de lege prevede amenzi de până la 200.000 de lei și închisoare până la doi ani.

    POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
    • De ce majoritatea știrilor sunt deprimante. Deși anul 2023 a fost unul dintre cei mai buni din istorie, e ușor să avem impresia că lumea se îndreaptă într-o direcție greșită. Dacă vă simțiți copleșiți, aceste șapte principii pot fi un mic antidot împotriva știrilor negative.

    • „Merită și ei iubire.” Adăposturile de animale sunt pline de câini și pisici pe care aproape nimeni nu vrea să-i ia acasă pentru că sunt prea bătrâni sau bolnavi. Totuși, există salvatori care preferă animale cărora alții nu le dau nicio șansă.

    • Viagra, bună la toate? Un studiu publicat săptămâna asta de The Guardian arată că pastila destinată să combată disfuncția erectilă ar putea fi asociată și cu un risc mai redus de a dezvolta boală Alzheimer. Studiul medical a fost efectuat pe 260.000 de bărbați.

    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    • DE CITIT. Corespondentul din India al unui ziar elvețian a angajat o femeie care să-l ajute cu treburile casei. Dorind să o cunoască mai bine, a descoperit povestea de viață a unei femei care a răzbit în ciuda unor obstacole formidabile. (o recomandare de la Alex Enășescu)

    • DE ASCULTAT. Într-un episod al unui podcast nou-lansat pe teme științifice, un profesor britanic de geodezie explică de ce nu putem prezice cutremurele, în ciuda avansurilor tehnologice din ultimele decenii. (o recomandare de la Alex Enășescu)

    • DE VĂZUT. The Janes, un documentar HBO despre un grup de femei obișnuite, care s-au unit sa ajute alte femei să facă avorturi în America de final de anii '60, când procedura era ilegală. Una dintre ele spune că „s-au unit să dea putere altor femei care nu aveau voie să simtă prea multă putere în viețile lor". E foarte frumos și emoționant să descoperi bunătatea și curajul de care pot fi capabili unii oameni în situații limită. Și, deși e foarte tragic și îți dă fiori pe șira spinării, e presărat și cu mult umor. Și cu mult rock and roll. (o recomandare de la Alina Păduraru)

    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

    Am mai scris aici despre cărțile lui Isaacson. Niște cărămizi de sute de pagini, format mare, în care stau ascunse viețile unora dintre cei mai interesanți oameni care au trăit vreodată.

    Walter Isaacson i-a scris, probabil mai bine ca oricine altcineva, pe Benjamin Franklin, Albert Einstein, Henry Kissinger sau Steve Jobs. Nu mai puțin reușit l-a scris și pe Leonardo da Vinci, acel geniu din Toscana secolelor XV-XVI. Omul care ne-a lăsat, printre atâtea alte miracole, zâmbetul Giocondei, căreia noi, profanii, îi spunem Mona Lisa.

    Profesorul Isaacson (șaptezeci și doi de ani) știe să scrie. Menționez amănuntul fiindcă e mai degrabă rar la autorii de biografii. Dar profesorul Isaacson știe.

    Nu doar munca de documentare impresionantă intrigă la cărțile sale, ci și talentul cu care sunt scrise. Obișnuit să cotrobăie prin viețile unor oameni geniali, Walter Isaacson se îmbogățește și el. Are stil, erudiție, umor.

    Cât despre Leonardo da Vinci, povestea lui minunată începe cu norocul de a se fi născut în afara căsătoriei. Dacă s-ar fi născut în cadru legitim, ar fi fost condamnat ca tatăl, bunicul, străbunicul și stră-străbunicul său să urmeze tradiția familiei da Vinci și să ajungă notar.

    Din fericire, întâmplarea aceasta fericită a cruțat Toscana de un notar mediocru și i-a dat în schimb probabil cel mai interesant artist și om de știință din toate timpurile.

    Căci Leonardo da Vinci acolo a trăit, pe granița aceasta fascinantă care unește artistul de omul de știință.

    Genul acesta de oameni sunt de altfel cei despre care Isaacson scrie cel mai bine. Cele mai bune pagini despre Einstein, de pildă, sunt cele despre cum fizicianul cânta la vioară, obosit de întrebările care i se nășteau în cap despre teoria relativității.

    Cartea despre Leonardo da Vinci nu se citește într-o amiază, poate că un cititor mai puțin experimentat nu o termină nici într-o lună. Dar are avantajul că nu se mai uită niciodată.

    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
    Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter

    📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
    Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.

    💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
    Dă reply la acest email.