Tăierile lui Bolojan. Ep. 1

PLUS: Trailer la episodul 2

Bună dimineața!

Până de curând eram împărțiți în două mari tabere: izolaționiștii și pro-europenii. Acum suntem în trei: izolaționiștii, pro-europenii care nu se feresc să critice noua putere și cei care nu vor să zică nimic de rău de Bolojan și Nicușor Dan să nu crească AUR.

Dacă vă amintiți, și Iohannis era protejat de opinia publică la începutul primului mandat de teamă să nu crească PSD-ul.

Play the Day Play the week

    1. Și cifrele sunt oameni

    Foto: Agerpres

    Marile tăieri anunțate de Bolojan au început cu indemnizația mamelor, cu bursele elevilor, programul profesorilor și cu majorarea TVA-ului. Cei mai vulnerabili devin și mai vulnerabili în timp ce prețurile vor crește.

    Eliminarea sinecurilor, pensiilor speciale sau a salariilor din consiliile de administrație vin în valul doi, promite Bolojan. Până atunci, premierul ne cere „răbdare și încredere”.

    • Cât de mare e o sumă mică. Măsura care a provocat cele mai aprinse discuții a fost obligativitatea mamelor aflate în concediu de creștere a copilului de a plăti contribuțiile de sănătate. În urma deciziei, se taie 10% din indemnizație. Premierul a spus că este „o sumă infim de mică”. 200 de lei din 2.000 de lei înseamnă bugetul pentru trei zile din lună. N-ar fi rău ca Bolojan să găsească un consilier care să vadă și oamenii din dreptul procentelor de pe celebrele lui liste.

    • Matematica subvențiilor. Alianța a promis că va tăia și subvențiile pentru partide. Numai că: 1. Măsura se aplică, dacă se aplică, de anul viitor, nu de acum, ca în cazul mamelor. 2. Subvenția se taie cu 40% față de anul super-mega-ultra-electoral 2024. Așadar, partidele rămân cu aceiași bani ca în 2023, adică peste 230 de milioane de lei. Să nu uităm că PNL, partidul premierului, este acum îngropat în datorii după campaniile dirijate de Bode și Ciucă. Primul vorbește acum despre reconstrucția partidului. Al doilea nu mai zice nimic.

    • Pariu că nu știați. Și taxele pentru jocurile de noroc au aprins societatea, mai ales modificarea unora peste noapte. Industria pariurilor s-a apărat prin articole de presă nesemnate în care e prezentată ca stâlpul societății fără de care s-ar prăbuși tot: sportul, sănătatea, educația, cultura.

    • Următoarea stație: Eficiența. Bolojan a schițat vineri măsurile din pachetele următoare. „Eficiență” a fost cuvântul care i-a bântuit discursul. Direcțiile anunțate sunt în mare parte cele despre care s-a tot discutat. Premierul nu a explicat și cum le va duce la îndeplinire. A vorbit însă concret despre scăderea vârstei de pensionare pentru magistrați și implicarea primăriilor în aprobarea  jocurilor de noroc. Nimic despre subvențiile partidelor.

    • Opoziția din Guvern. Grindeanu și-a dat ceasul jos și s-a spălat pe mâini de toate măsurile cu o singură frază: „Să țină mai mult cont de propunerile PSD, dacă ne vor parteneri!”. Cum ar veni, PSD, care are cei mai mulți miniștri în Guvern, e forțat de PNL și USR să taie de la săraci. Dar și în PSD există opoziție. În timpul ăsta, AUR face opoziție de ochii alegătorilor, ce-i drept, din ce în ce mai mulți. A depus o moțiune de cenzură la citirea căreia n-a fost nici măcar Simion.

    • Justițiarul din Cotroceni. Săptămâna asta l-am văzut pe Nicușor Dan doar în pozele vechi în care izolaționiștii râd de papucii lui. Nimic despre promisiunea încălcată că nu va crește TVA-ul. Măcar e prins cu justiția. A făcut prima numire la CCR și nu prea e nimic de comentat. Îi ține în corzi pe magistrații grăbiți să încaseze prima pensie specială. A contestat la CCR legea care interzice propaganda legionară. A cerut mai multă claritate, fapt care i-a revoltat pe mulți. Și partidele izolaționiste au contestat-o luna trecută, dar fără succes.

    2. Dosarul Epstein, kriptonita lui Trump

    Foto: Facebook / White House

    La puțin peste jumătate de an de mandat, legenda eroului care va face America mare din nou a devenit un banc negru. Regimul Trump este unul fascist conform oricărei definiții, dar și cei mai mari ultrași MAGA s-au săturat de el. Spun că decizia de închiderea a dosarului Epstein le jignește inteligența. 

    • Lista lui Epstein. Jeffrey Epstein a fost cel mai cunoscut pedofil din lume. „Este un tip amuzant, grozav. Se spune că îi plac la fel de mult ca mine femeile frumoase, multe dintre ele sunt cam tinere”, îl descria Trump. Epstein organiza petreceri sexuale cu minore pentru cei bogați, dar lista cu acești oameni nu a fost publicată.

    • Decizia de a închide dosarul a provocat indignare în State. Luat la întrebări de presă, Trump a răspuns nervos: „De ce mai vorbim despre acest ciudat?”. Poate pentru că sunt imagini cu Trump și ciudatul la petrecerile de la Mar-a-Lago? Poate pentru că procurorul general spunea că are lista cu clienții lui Epstein pe birou și acum spune că nu există nicio listă?

    • Planul MAGA în Europa. Un document oficial publicat de Departamentul de Stat arată că administrația Trump vrea să schimbe regimurile politice din Europa. Adică acum e și oficial. Planul MAGA este de a pune peste tot extrema dreaptă la putere pentru a face apoi o alianță care să controleze această parte din lume. Europa este descrisă ca „un focar de cenzură” în documentul publicat de cei care luptă să închidă universitățile și instituțiile de presă critice.

    • Trump a realizat în sfârșit că Putin nu vrea pacea și a reluat înarmarea Ucrainei. Decizia vine după mai multe atacuri rusești fără precedent.

    • Nici Musk nu-l mai suportă, vrea să-și facă propriul partid. Dar mai întâi și-a învățat AI-ul să fie rasist.

    • Trump e încolțit și de cei care spun că mulți oameni puteau fi salvați înaintea inundațiilor din Texas dacă nu tăia fondurile agențiilor care se ocupă cu alertele de vreme rea și cu salvarea oamenilor afectați de dezastru.

    • A mai fost gâdilat un pic în orgoliu când Netanyahu l-a propus pentru Premiul Nobel pentru Pace. E ca și cum l-ar propune Epstein pentru tatăl anului.

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

    Copii palestinieni profitând de un moment de pace pe o plajă din Gaza. Foto: Rizek Abdeljawad / Xinhua

    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
    • Încă un caz de feminicid zguduie România. Emil Gânj a fost condamnat cu suspendare în trecut pentru act sexual cu un minor, apoi cu executare pentru omor. A fost eliberat condiționat pentru bună purtare. Câțiva ani mai târziu și-a bătut iubita până și-a pierdut cunoștința. În ciuda ordinului de protecție, zilele trecute individul a intrat din nou peste femeie în casă, a ucis-o în bătaie, apoi a incendiat locuința. Criminalul este căutat și acum.

    • Moțiune de râsul Europei. AUR a depus moțiune împotriva Ursulei von der Leyen, dar până și colegii de grup i-au luat peste picior pe oamenii lui Simion. Acțiunea lui Gheorghe Piperea a fost un eșec lamentabil. AUR și puținii aliați au pierdut la o diferență de aproape 200 de voturi. 

    • Guru în suferință. Călin Georgescu nu are voie să fugă din țară. Judecătorii i-au refuzat cererea de a părăsi tărâmul „vlahilor din Valhalla” pentru „proceduri medicale”. Și unde credeți că ar fi vrut să găsească alinarea durerilor? În Israel. Și mai e ceva. Horațiu Potra, sponsorul lui, a rămas fără avere. Procurorii i-au confiscat 5 milioane de euro, 29 de kilograme de aur și 11 apartamente. Cea mai recentă lovitură pentru guru: avocatul lui a fost reținut pentru că ar fi încercat să agreseze sexual o minoră.

    • Alt scut? Ionuț Moșteanu, noul ministrul al Apărării, ne anunță că România va avea sistemul Iron Dome care protejează acum Israelul de rachete. „Sper să nu ne încurcăm pe drum”, și-a completat Moșteanu declarațiile. Ministrul spune că are ca prioritate și achiziția de rachete cu rază scurtă și corvete.  Așa zicea și Țuțuianu acum 8 ani. Poate se referea la Corvette.

    • Saluturi naziste în concert. Am fi vrut să închidem știrile cu concertul de retragere al lui Ozzy Osbourne, însă un alt show l-a eclipsat. În Croația, o țară cu 4 milioane de locuitori, 500.000 dintre ei au mers la concertul lui Marko Perkovic, un artist de extremă dreapta interzis în mai multe state europene. Fanii și cântărețul au făcut împreună salutul nazist în timp ce strigau: „Pentru patrie - Gata!”. Este motto-ul regimului ustaș din Croația care administra lagărele de concentrare în perioada nazistă.

    POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    • DE CITIT. În mai multe orașe depopulate din Italia, licitațiile pentru case abandonate pornesc de la 1 euro, însă procesul de renovare și adaptare la cultura locală este mai complex.

    • DE CITIT. Grădina Botanică din Cluj-Napoca este deschisă publicului de 100 de ani. Colegii jurnaliști de la Transtelex au luat la pas istoria acestui spațiu urban, care anul trecut a atras 250.000 de vizitatori. Un text și fotografii ca o plimbare.

    • DE VĂZUT. Investigația Recorder realizată cu camera ascunsă despre cât de ușor devii instructor auto. Nici nu trebuie să știi să conduci. Important e să vorbești și, bineînțeles, să plătești.

    • DE VĂZUT, dar mai ales de ascultat. Pentru că mulți urmăritori ai emisiunii Ce ne enervează ne-au cerut un mix cu piesele lui Matze de la finalul episoadelor, ne-am conformat. Aveți aici un megamix din emisiunile 15 - 24. Peste două săptămâni vine și volumul 2.

    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

    Mariana Enriquez este o scriitoare contemporană. Este din Argentina. Textele ei au acea frumusețe sud-americană imposibil de găsit în alte locuri de pe pământ.

    Scrie despre lucruri îngrozitoare. Scrie frumos despre lucruri îngrozitoare. Prozele ei sunt pline deopotrivă de viață și de moarte.

    Mariana Enriquez m-a sedus cu mulți în urmă, când am citit “Ce am pierdut în foc”. Textele ei m-au urmărit multă vreme. Le-am visat, poate că le-am și trăit. Mariana Enriquez este capabilă să nască obsesii.

    Prozele ei, străbătute de magie neagră, sunt pline de imagini care rămân cu tine pentru totdeauna. Tot ce scrie Mariana Enriquez este tulburător și puternic.

    Dacă n-aș fi citit acum mai bine de un deceniu un roman numit “Femeile lui Lazăr”, de Marina Stepnova, aș fi scris acum că Mariana Enriquez este scriitoarea mea contemporană preferată.

    Nimeni nu stăpânește ca ea arta de a menține suspansul, cărțile ei sunt intersecția între Franz Kafka și Gabriel Garcia Marquez și Julio Cortazar.

    Mariana Enriquez scrie despre atrocități cu o blândețe dintr-o altă lume.

    Dacă Dante ar fi fost o femeie din Argentina din secolul XXI și ar fi scris despre Infern, atunci Dante ar fi fost Mariana Enriquez.

    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
    Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter

    📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
    Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.

    💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
    Dă reply la acest email.