Supradoză de stabilitate

Comasarea PSD cu PNL

Bună dimineața,

Of, ce griji ne-am făcut pentru coaliție săptămâna trecută! Credeam că o s-o pierdem. S-au certat, s-au amenințat cu ruperea alianței, dar, de teamă că pierd ciolanul, s-au împăcat și s-au pus pe comasat.

Au comandat și un sondaj care să arate că românii vor două alegeri în una. Nu au întrebat și dacă vor două partide în unul, cum au decis pentru europarlamentare.

„Dacă ne prostituăm, să ne prostituăm total, să o facem și la locale!”, ar fi spus președintele PNL Vâlcea la discuții.

Play the Day Play the week

    1. Ce nu ne-au spus Ciucă și Ciolacu

    PSD și PNL și-au oficializat relația politică. Acum nu mai pot să pună placa aia zgâriată cu șlagărul: „Am făcut-o pentru stabilitatea țării”. Mă rog, ei pot și o fac, dar nu-i mai crede chiar nimeni. Au făcut-o doar pentru voturi și, bineînțeles, funcții.

    Foto: Octav Ganea / Inquam

    • Comasarea PSD cu PNL. Miercuri seară, la oră de maximă audiență, Ciucă și Ciolacu ne-au anunțat că putem dormi liniștiți. Coaliția a decis să ne salveze din ghearele pericolului extremist. Dar cei doi lideri 📺️ nu păreau deloc fericiți. Parcă ne anunțau intrarea rușilor în Baia Mare. Ne-au anunțat că au comasat localele cu europarlamentarele, că vor avea candidați comuni pentru Bruxelles, că prezidențialele vor fi în septembrie și că, poate, vor veni cu o singură propunere pentru Cotroceni. Totul pentru stabilitate, ați ghicit.

    • Ciucă și Ciolacu, stabili pe scaune. Liderii PSD și PNL zic că vor merge de mânuță la alegeri pentru noi, pentru români. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi sacrificat pentru viitorul nostru? Păi, sondajele arată că, separat, PSD și PNL ar fi avut rezultate slabe spre foarte slabe la alegeri. Asta s-ar traduce prin tradiționala mazilire a liderilor. Practic, decizia de miercuri înseamnă în primul rând o domnie politică mai lungă și mai liniștită a cuplului Ciucă-Ciolacu.

    • Varianta la care nu s-au gândit. Câțiva lideri liberali au criticat decizia. „Ne pierdem identitatea și nu o să mai revină electoratul la viitoarele alegeri spre PNL”, ar fi spus Ilie Bolojan. Dar dezastrul poate fi mult mai aproape. Cei care votează de obicei cu liberalii nu vor pune cu ușurință ștampila pe căsuța în care săgeata arată spre trandafiri. Și cea mai la îndemână variantă pentru ei ar fi coaliția cealaltă, Drulă-Orban-Tomac. Nici pesediștii hardcore nu ar vota cu inima deschisă alianța cu ăia care le-au strigat ani buni „ciuma roșie” și le-au arătat plăcuța suedeză. Varianta pentru ei, zic analiștii de pe Facebook, ar fi AUR sau SOS. Și atunci ce-am făcut?

    2. Stufărișul din spatele demiterii șefului APIA

    Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, liberalul Ionuț Lupu, a fost demis de Florin Barbu, ministrul Agriculturii. Motivul anunțat de Barbu (PSD): întârzierile la plata subvențiilor către fermieri. Una dintre plățile la care ministrul n-ar vrea să se refere este cea pentru două firme apropiate de fiul baronului PSD Paul Stănescu.

    Ministrul Agriculturii, Florin Ionuț Barbu. Foto: Grigore Popescu / Agerpres

    • Cum s-a pregătit tunul de 5 milioane de euro. Ionuț Lupu este cel care a tras semnalul de alarmă atunci când a realizat că firmele lui Stănescu junior încearcă să obțină ilegal 5 milioane de euro, fonduri europene. Totul a început cu o lege promovată de ministrul Agriculturii și votată în Parlament care transforma Delta în pășune și debloca astfel fondurile europene în zonă. Doar că singurele firme care puteau obține banii sunt cele apropiate de familia Stănescu.

    • De ce au fost blocați banii. Solicitarea pentru fonduri înaintată de firmele lui Stănescu jr. a fost aprobată inițial de APIA Tulcea. A fost oprită după mai multe controale. După verificări s-a ajuns la concluzia că stuful pentru care se dau milioanele de euro poate fi tăiat doar în perioada octombrie-martie. Numai că atunci este uscat, așa că nu poate fi folosit pentru hrana animalelor, cum cer regulile UE. „O abordare prin care să utilizăm stuful în hrana animalelor este o discuție hilară care ar trebui să ne ocupe timp”, a spus Ionuț Lupu la începutul acestui an.

    • DNA și Parchetul European au aflat. Vestea despre tunul de 5 milioane de euro a ajuns și la Parchetul European care a și cerut documentele de la APIA. Lupu a făcut deja plângere la DNA că se fac presiuni asupra lui să deblocheze banii pentru Stănescu. După ce a fost demis, nu mai poate nimeni să-l contrazică. Mai puțin Barbu: „A fost decizia mea. Am discutat și-n partid. Am spus incompetența pe care o are domnul Lupu. A reușit să blocheze 400 de milioane de euro”.

    CAPTURE (Po)veștile Recorder

    În ultimii doi ani, Recorder a derulat campania „Voci libere”, în care am vorbit despre importanța avertizorilor de integritate și am prezentat poveștile unor astfel de oameni: ce i-a determinat să apară public, ce efecte au avut dezvăluirile lor și ce li s-a întâmplat după ce au ieșit în față și au reclamat abuzuri.

    Ultimul episod al campaniei s-a concentrat pe povestea lui Ionuț Mihalache, ofițerul de poliție care a vorbit despre abuzurile DGPI, serviciul secret al Ministerului de Interne. Pe marginea acestui material am organizat și o dezbatere cu public la Teatrul Apollo 111 din București.

    Ionuț Mihalache a fost prezent alături de jurnaliștii Recorder și a răspuns la întrebările venite din sală. A mărturisit că nu regretă nicio clipă decizia de a ieși în spațiul public și a semnala abuzurile la care a fost supus: „Dacă aș da timpul înapoi, aș face la fel”.

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

    Premierul Marcel Ciolacu participa la evenimentul "Living Better with Europe" la Palatul Parlamentului, in Bucuresti. Foto: Alexandru Dobre / Mediafax

    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
    • Revoltător până la lacrimi. Procesul lui Vlad Pascu a început cu o amânare și cu o scenă revoltătoare. Judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu l-a întrebat pe tatăl unuia dintre tinerii care au murit în accidentul din 2 Mai dacă fiul lui este în sală. A vrut chiar și buletinul băiatului mort. Părintele a ieșit în lacrimi din sală. Mai pot familiile victimelor să spere că se va face dreptate când judecătoarea pare că nici măcar nu a citit dosarul cu atenție?

    • Iohannis la NATO? România și-a anunțat aliații că îl propune pe Klaus Iohannis pentru postul de secretar-general al Alianței Nord-Atlantice. Contracandidatul lui este premierul olandez Mark Rutte. Dacă iese al nostru, să-i spună cineva lui Putin să nu facă nefăcute în weekend sau prea de dimineață.

    • Trei dosare și un baron. Dan Ilie Morega, fost prefect de Gorj, a fost prins de două ori într-o săptămână la volan, deși avea permisul retras. Un medic psihiatru care l-a tratat la finalul anului trecut a solicitat ridicarea actului. Morega a refuzat să-l predea polițiștilor și, de atunci, a condus ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat: cu girofar și flash-uri insistente. A fost și până la Viena cu mașina. Dar ceva totuși s-a întâmplat. Are acum două dosare penale pe numele lui. Și urmează al treilea: pentru folosirea ilegală a girofarului. N-ar fi primele.

    • Partidul lui Șoșoacă, SOS disperat. Diana Șoșoacă și-a suspendat soțul din conducerea formațiunii politice. A spus că a luat decizia să-și salveze familia. De atunci a plouat cu acuzații din ambele tabere. Soția a spus că soțul este controlat de servicii. Apoi, soțul a spus că soția controlează partidul prin abuzuri care vor duce la sfârșitul formațiunii.

    • Buletinul lui Ciolacu poate sta liniștit. S-au luat primele măsuri după atacul cibernetic de la Camera Deputaților. Nu a fost contractată vreo firmă specializată în blocarea atacurilor, nu s-au angajat noi oameni, nu s-au luat softuri mai sigure. Accesul la internet și la rețeaua internă a fost limitat. Angajații nu mai au voie pe TikTok și pe torrenți.

    • Trump se compară cu Navalnîi. În timp ce majoritatea politicienilor din lume au transmis condoleanțe familiei Navalnîi și l-au condamnat pe Putin, Trump a reacționat altfel. El s-a comparat cu cel care a fost ultimul oponent adevărat al „țarului”. Republicanul a spus că problemele sale cu justiția sunt „o formă de Navalnîi, o formă de comunism sau fascism”. Trump a refuzat să-l atace pe Putin și a spus despre moartea disidentului doar că „aceste lucruri se întâmplă și în țara noastră”. 

    • Pacea în Gaza, tot mai departe. Parlamentul israelian a susținut demersul premierului Netanyahu de a se opune ideii unui stat palestinian. În acest timp, forțele israeliene au tras focuri de armă asupra unui convoi umanitar al Națiunilor Unite și, până la urmă, accesul a fost blocat complet. Și avocatul forțelor militare israeliene a vorbit despre „comportamente inacceptabile” și „fapte care trec pragul disciplinar și trec la cel penal” în rândurile IDF.

    POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    • DE CITIT. O conversație despre fotografia de război, cu Vadim Ghirda. O selecție de fotografii ale sale sunt expuse, alături de imagini ale fotografei Larisa Kalik din războiul din Ucraina, în cadrul expoziției FRONT, deschisă ieri la Rezidența9.

    • DE CITIT. La un an după ce poneiul Dolly - care aparținea familiei von der Leyen - a fost ucis de un lup, președinta Comisiei Europene a cerut revizuirea statutului de specie protejată pentru lupii din Europa.

    • DE VĂZUT. Un scurt documentar despre 📹️ frumusețea munților Făgăraș, din perspectiva lui Paul Popescu „Pogo”, un salvamontist și schior free-ride care a murit săptămâna trecută într-o avalanșă în zona cabanei Bâlea.

    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

    Există pe pământ oameni care habar n-au cine a fost John Lennon.

    Mai rău: există pe pământ oameni care au auzit de Lennon, dar nu s-au oprit niciodată să-l asculte.

    Amănuntul are puterea să mă scandalizeze, să mă revolte, să mă scoată din minți.

    Dar acești oameni există și nu se poate face abstracție de ei, așa cum există oameni care nu știu ce s-a întâmplat la Auschwitz sau Hiroshima.

    Pentru cei care îl caută pe Lennon fără să știe măcar că pe el îl caută există cartea lui Foenkinos. Nu e o biografie.

    E un volum de ficțiune, dar e o ficțiune blândă, în care Foenkinos încearcă exercițiul cel mai greu dintre toate: să devină personajul său.

    Foenkinos a scris o carte în care a încercat să rămână cât mai aproape de viața adevărată a lui Lennon și, în același timp, să o expună din interior, să o povestească așa cum ar fi povestit-o Lennon.

    Cartea lui Foenkinos este o spovedanie și o declarație de dragoste. Le este folositoare acelora care încă n-au ajuns la Lennon, le este folositoare și acelora care au cunoscut cândva fericirea de a-l asculta și apoi s-a întâmplat viața și au uitat cum era tinerețea, cum era paradisul.

    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
    Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter

    📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
    Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.

    💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
    Dă reply la acest email.