Statul, zână bună pentru escroci

+ Familia imobiliară Ciolacu-Grindeanu

Bună dimineața!

Șapte candidați la prezidențiale au fost luni la moaștele Sfintei Parascheva. Dintre ei, doar unul a ajuns la raclă. Cumva, situația zugrăvește perfect campania asta. Se merge la televizor, dar nu se ajunge niciodată la temele grele, sociale, economice. Nu degeaba partidele plătesc milioane de euro în conturile posturilor.  

Play the Day Play the week

    1. Cât mai pierdem cu ochii la campanie

    Foto: Mediafax

    Vine cineva la noi. Ne dă bani să ne renovăm casa, dar pune câteva condiții. Să luăm frigider economic, să aducem chitanțe și să lucrăm cu instalatori și faianțari autorizați. Dar noi zicem nu. Avem noi un băiat în cartier care se pricepe și ia puțini bani la negru. Cam așa e acum cu PNRR-ul.

    • Cât și de ce. Comisia Europeană a anunțat oficial Guvernul că ne grăbim să pierdem cel puțin niște sute bune de milioane de euro. Principalul motiv: la aproape jumătate din companiile de stat din subordinea Ministerului Energiei au fost făcute numiri „fără o procedură de selecție competitivă și transparentă”. S-au ascuns anunțurile de angajare, candidații erau și în comisia de selecție și câte și mai câte.

    • Șmecherii care merg. Din mijlocul campaniei electorale, Ciolacu ne spune să nu ne facem griji: „Nu pierdem niciun ban”. Despre numiri: „Un incompetent la energie a făcut selecție cum credea el prin ’92-’96, credea el că merge cu șmecherii”. Adică România ar putea pierde banii ăia mulți din cauza unui singur om. Și nu îl cheamă Ciolacu.

    • Ciolacu insistă. Un caz-școală este cel de AMEPIP, super-agenția care controlează celelalte agenții. Comisia Europeană a zis la fel, numirile la vârf au fost făcute aiurea, șefii puși nu aveau experiență. Șefii au demisionat după scandal, dar Ciolacu a dat ordonanță să fie numiți tot ei interimari. Banii din PNRR rămân blocați. Noii șefi ar trebui să fie puși la primăvară.

    2. Dedesubturile luptei de la planșeul Unirii

    Foto: Agerpres

    „Poliția a sunat la 112” scria pe o burtieră care a făcut carieră săptămâna asta. S-a întâmplat în buricul Capitalei, acolo unde echipa primarului Băluță a pierdut meciul cu cea a lui Nicușor Dan.

    • Rețeta scandalului. Refacerea planșeului care acoperă râul Dâmbovița în centrul Bucureștiului este unul dintre cele mai scumpe contracte finanțate cu fonduri guvernamentale - 850 de milioane de lei. A fost semnat cu Erbașu Construcții, firmă abonată de mulți ani la contracte cu statul. Bani mulți, campanie, primari de la partide rivale - rețeta scandalului.

    • Circul Unirii. Daniel Băluță, primarul sectorului 4 și coleg de afișe cu Ciolacu, s-a apucat de șantier, deși nu avea toate actele necesare. Nicușor Dan a venit cu polițiștii lui să închidă șantierul, dar s-au opus polițiștii lui Băluță. S-a sunat la 112, dar poliția națională a rămas arbitru. Pe întuneric, Nicușor Dan a revenit cu echipa, cu buldozerele și cu decizia de desființare. Buldozerele au învins în ciuda opoziției a doi polițiști locali.

    • Referendumul lui Nicușor. Pe lângă lupta tradițională pentru voturi, apare cea pentru bani și putere între primăriile de sector și cea generală. Nicușor Dan a anunțat că vrea un referendum pe tema asta care va fi organizat, probabil, odată cu primul tur. Ciolacu a zis cu jumătate de gură că susține referendumul, dar nu schimbă nicio lege pentru el.

    3. Autoritatea Națională pentru Protecția Nordis

    Foto: Facebook / Horia Constantinescu

    Investigația Recorder Schema Nordis a depășit două milioane de vizualizări și este una dintre temele cele mai controversate în campanie. PSD a făcut tot ce a putut să o facă uitată. Apar în continuare informații care arată că statul a fost umbrela sub care Nordis a păcălit oamenii.

    • ANPC a ocolit Nordis. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor trebuie să elimine clauzele abuzive din contractele dezvoltatorilor imobiliari. În cazul Nordis, există una care prevede ca cei care dau informații în presă să plătească cel puțin 20.000 de euro. Alta limitează timpul în care clienții pot să se adreseze instanței. Deși ANPC știa de aceste clauze, firma a fost ocolită de controale.

    • Zânul ANPC. Protecția Consumatorilor a fost condusă timp de doi ani de Horia Constantinescu, coleg de partid până de curând cu Laura Vicol. Legătura între cei doi este mult mai strânsă. Constantinescu o numea: „Zâna bună a zilelor pe care le trăim” într-o postare aniversară. Fostul șef ANPC susține însă că nu a favorizat societatea „zânei”. Un singur control al agenției a fost făcut la Nordis și s-a dat o amendă de 1.000 de lei, cam cât schimbul de odorizant la mașina lui Vicol.

    • Parcul auto Nordis. Administratorul care se ocupă cu procedura de insolvență a Nordis face acum lista cu cei care au sume de recuperat. O mare parte din banii oamenilor s-au dus pe unele dintre cele mai scumpe mașini de pe piață: Bentley, Ferrari, Porsche.

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

    Cum s-a văzut cometa Tsuchinshan–ATLAS, la 100 km de București, pe un câmp în apropiere de Comana. Foto: Florian Avramescu

    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
    • Familia imobiliară Ciolacu-Grindeau. Rise Project a dezvăluit că familiile lui Grindeanu și Ciolacu și-au dat mână cu mâna într-o afacere imobiliară. Nepotul premierului, soția ministrului și jumătatea unui PSD-ist din Timiș sunt acționarii societății care vinde acum 12 case, la prețul de 185.000 de euro bucata. Ciolacu și-a împrumutat nepotul cu 100.000 de euro fix când se puneau bazele proiectului.

    • Olimpică la contabilitate. Eduard Novak, fost ministru al Sportului, a arătat cum contabila Agenției Naționale pentru Sport va încasa o primă de 160.000 de euro, mai mult decât au luat medaliații olimpici. Imediat a izbucnit un război între Novak și Lipă, șefa ANS. Lipă spune că totul e legal și suma va fi împărțită cu alți 60 de angajați. În acte, banii apar în dreptul numelui contabilei, iar împărțirea este doar pe vorbe.

    • Moldova privește spre vest. Duminică sunt alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Poate mult mai important este referendumul pentru intrarea în Uniunea Europeană organizat în același timp. Maia Sandu are mari șanse să câștige din primul tur, iar ultimele sondaje arată că peste 55% vor vota pro-UE. Asta în ciuda celor care lucrează în slujba Moscovei. O investigație Ziarul de Gardă ne arată amploarea și dedesubturile campaniei anti-UE desfășurate de rețeaua lui Ilan Șor.

    • Musk, sponsorul oficial al lui Trump. Elon Musk devine cel mai important donator al campaniei republicanilor. Cel mai bogat om din lume a virat peste 70 de milioane de dolari doar în ultimele trei luni. Fondatorul Tesla nu-l ajută doar cu bani pe Trump. Nu cu mult timp în urmă spunea așa: Dacă Trump nu câștigă alegerile, acestea sunt ultimele pe care le vom avea”. La schimb, republicanul i-a promis un loc în cabinetul lui. Dacă va exista unul.

    • Telegramă de pe front. Israelul a anunțat că l-a ucis pe Sinwar, șeful Hamas, dar nu se oprește aici. În urmă cu câteva zile, un spital-cort a fost bombardat de IDF. Chiar și forțele ONU au fost luate la țintă. Hezbollah a surprins cu atac cu drone asupra unei baze din mijlocul Israelului. Mai departe, Coreea de Nord a aruncat în aer drumurile și căile ferate care duc către vecinii din sud, iar China își încordează mușchii lângă Taiwan.

    POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    • DE CITIT. Țări precum Ungaria și Norvegia cheltuie mai mult de 3% din PIB pentru sporirea natalității, fără succes. Cei care au mai mulți copii spun că i-ar fi avut și fără beneficiile oferite de stat, iar cei care nu au spun că beneficiile nu fac nicio diferență.

    • DE CITIT. Unul dintre pionierii inteligenței artificiale, care este și chief AI scientist la Meta, crede că actualele modele sunt mai puțin inteligente decât o pisică și că nu există riscul ca acestea să devină atât de puternice încât să se întoarcă împotriva oamenilor.

    • DE ABONAT. Dacă aveți copii care s-au cam plictisit de aceleași povești, Alex Moldovan a lansat recent un excelent newsletter săptămânal cu recomandări de cărți pentru copii în limba română. Alex nu e doar un cititor pasionat de literatură pentru copii, ci și autorul seriei de cărți cu Olguța, publicată de editura Arthur.

    • DE VĂZUT. Episodul 20 al emisiunii Ce ne enervează”, în care Mihai Radu începe să se intereseze cum se poate desființa o țară. Vedem și cum face de râs medicul Tătaru întreaga clasă politică cu șpăgi mult sub prețul pieței. Apoi, ne înfruptăm pe săturate cu înțelepciunea revărsată de candidați.

    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

    Ivo Andrić (1892-1975) s-a născut în Austro-Ungaria, mai exact în Bosnia-Herțegovina, și mai exact într-o mică localitate de la nici o sută de kilometri de Sarajevo.

    S-a întâmplat secolul XX și Ivo Andrić a ajuns un mare scriitor iugoslav. A câștigat Nobelul pentru Literatură în 1961. Meritat.

    Ivo Andrić este unul dintre cei mai buni autori de romane istorice din toată istoria oamenilor. Iar cartea Povestea cu elefantul vizirului o confirmă.

    Ivo Andrić face din Travnik-ul copilăriei sale un tărâm fantastic, dar nu incredibil. Poveștile sale se întâmplă mai ales în vremea Imperiului Otoman, într-o lume dispărută și poleită cu aurul epocilor îndepărtate.

    Ivo Andrić a fost unul dintre cei mai buni scriitori din partea noastră de lume în secolul XX. După mulți, chiar cel mai bun. Nu îi confirm, dar nici nu le sunt împotrivă.

    Cărțile lui Ivo Andrić te lasă uluit, cum se și cuvine să fii în fața realității că un om a putut să înțeleagă tot și să nu uite nimic.

    Voxa Banner Email
    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
    Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter

    📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
    Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.

    💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
    Dă reply la acest email.