- Pe scurt de la Recorder
- Posts
- Secretul lui Bolojan
Secretul lui Bolojan
Plus: Cea mai urâtă zi de naștere

Bună dimineața!
Ilie Bolojan a fost desemnat premier de Nicușor Dan după o lună de negocieri. S-a discutat, s-a țipat, s-a amenințat și până la urmă s-a decis. Bolojan nu ne-a spus dacă sau cu cât crește TVA-ul. O măsură pe care liderul PNL o vede ca primul și cel mai important pas pentru acoperirea deficitului. O măsură pe care Nicușor Dan s-a jurat în scris că nu o va lua.

1. PNRR intră în prelungiri

Foto: Agerpres
Bruxelles-ul nu ne slăbește cu procedura de deficit excesiv. „N-ați făcut nimic”, ne transmite Consiliul UE. Totuși, Parlamentul European a votat prelungirea cu un an și jumătate a proiectelor din PNRR demarate și nefinalizate. Acum trebuie să fie și Comisia Europeană de acord, dar pare o comisie de treabă.
Împărțirea ministerelor. Lucrurile par bătute în cuie în privința împărțirii funcțiilor în Guvern. Sigur, nu sunt sudate, dar, în mare, ministerele sunt cam împărțite între partide.
PSD ar urma să primească șapte fotolii, cele mai importante fiind Justiția, Economia sau Transporturile. PNL s-ar mulțumi cu patru: Educația, MAI, Energia, și Dezvoltarea Regională. UDMR ar vrea să rămână cu Finanțele, Mediu sau Cultură, poate și Sănătatea dacă se înțelege cu USR. Partidul lui Fritz mai vrea Justiția de la PSD, Fondurile Europene și musai un judecător CCR. Acum să vedem dacă alintații ăia de PSD mai vor la guvernare. Justiția pare ministerul-cheie acum, mai ales în contextul scandalurilor Lia Savonea, DGA și CCR.
Ce n-au înțeles. PSD și PNL sunt partidele care poartă vina cea mai mare pentru situația de acum. Și putea fi mult mai rău dacă societatea civilă nu se mobiliza împotriva extremismului. Cele două partide puteau fi acum în liftul către subsolul politicii. În locul unei schimbări radicale care să arate oamenilor că au înțeles ceva din ce s-a întâmplat, PSD și PNL defilează la negocieri cu aceleași personaje. Așteptăm deja de o jumătate de an dovada că Grindeanu și-a plătit singur zborurile cu avioanele private Nordis. Ce diferență este între el și Mugur Mihăescu care ne ia la mișto pe banii noștri?
2. Război și nicio șansă de pace
Chiar dacă lumea se uită acum mai mult către Teheran decât către Gaza, pare că vocile care condamnă măcelul din Palestina sunt tot mai multe. Cel mai nou exemplu, UE revizuiește acordul de asociere cu Israelul. În timpul ăsta, Trump se joacă de-a neimplicarea în conflictul din Iran, iar Putin intensifică atacurile asupra civililor din Ucraina.
Bombe peste reactoare. De o săptămână zboară rachete și drone între Iran și Israel. Numărul civililor uciși se apropie de 1.000. Lumea se uită cu groază și la bombardarea zonelor cu activități nucleare. Temerea că Teheranul ar fi aproape de o bombă nucleară a declanșat războiul, chiar dacă serviciile americane au contrazis informația. Sigur, regimul de la Teheran este unul criminal, dar la capitolul nuclear a dovedit mai multă transparență decât Israelul. În timp ce Macron se teme de ce va urma după prăbușirea regimului iranian, Netanyahu se plânge că a amânat a doua oară nunta fiului din cauza războiului. Ne plângem și noi când mergem la benzinărie.
Moartea, singura scăpare. În Gaza, oamenii sunt în continuare ademeniți cu mâncare și primiți cu gloanțe. Săptămâna asta IDF a tras inclusiv cu tancuri în mulțimea înfometată. Populația din Gaza este în situația unui cobai închis într-un acvariu plin cu capcane. Moartea este singura scăpare. Informațiile sunt contestate de multe ori de Israel, mai ales pentru că vin de la jurnaliști palestinieni. Scena9 scrie că 13 jurnaliști din Gaza sunt uciși, în medie, în fiecare lună. Vă reamintim că Israelul a blocat accesul jurnaliștilor internaționali în Gaza de 20 de luni.
3. Parada imposturii la americani

Foto: Agerpres
Bine ați venit la rubrica „Ce prostii a mai făcut Trump”. A fost foarte ocupat săptămâna asta. A avut, probabil, cea mai urâtă zi de naștere. Crime, proteste, paradă eșuată. Supărarea i-a trecut când a raportat că și-a sporit averea cu 600 de milioane de dolari. Acum se pregătește să lanseze telefonul Trump. Va fi auriu, bineînțeles, și va fi fabricat în State, lucru imposibil conform celor din industrie.
Crime politice. Un radical MAGA s-a îmbrăcat în polițist, și-a pus o mască din silicon, a sunat la ușile a două familii democrate și a împușcat patru oameni. Melissa Hortman, membră a Camerei Reprezentanților din Minnesota, a murit, la fel și soțul ei. John Hoffman, membru al Senatului, a supraviețuit rănilor împreună cu soția. Criminalul avea la el o listă de 70 de politicieni democrați. România a tresărit când a aflat despre legăturile lui cu Horațiu Potra, mercenarul lui Georgescu dat în urmărire. Republicanii au dat vina pe extrema stângă, iar, când s-a demonstrat contrariul, au tăcut.
De ce râd rușii și chinezii de Trump. Milioane de oameni au protestat față de politicile lui Trump în toate marile orașe ale SUA, în timp ce la parada militară organizată de președinte tribunele erau goale. Mulți dintre militarii care ar fi trebuit să meargă în pas de defilare prin fața lui Trump au trecut pe modul mers de croazieră la mall. În timpul ăsta, veteranii de război care nu erau de acord cu parada de 45 de milioane de dolari au fost arestați. Deși anunța că o va lăsa mai moale cu vânătoarea imigranților, Trump a decis noi raiduri, mai ales în orașele în care au ieșit cei mai mulți oameni în stradă. A stabilit și o normă de 3.000 de imigranți arestați pe zi.
G7, viitor G6? Trump a șocat tot globul la summitul G7 din Canada. A certat toți liderii că au scos Rusia din grup. Apoi a plecat. Justin Trudeau a fost principala lui țintă. Trump a spus că fostul premier canadian este marele vinovat pentru eliminarea lui Putin din fostul G8. Numai că Trudeau a devenit prim-ministru la 19 luni după ce Rusia a anexat Crimeea și a fost dată afară. Trump n-a uitat de Groenlanda și a trecut de nivelul declarațiilor.

Ediția din acest an a Reuters Institute Digital News Report, o cercetare academică realizată în 48 de țări, anunță că Recorder a intrat în topul celor mai folosite branduri media din online-ul românesc.
Raportul subliniază că, pe lângă investigații și jurnalism video explicativ, podcastul Știrile Zilei, pe care îl publicăm în fiecare zi de luni până vineri, a devenit o sursă favorită de știri pentru tot mai multe persoane. Vă puteți abona la Știrile Zilei aici.
Printre date îngrijorătoare despre scăderea încrederii în presă și tendința tot mai mare a publicului de a evita conținutul informativ, în pagina dedicată României, raportul Reuters găsește și un motiv de optimism: „intrarea Recorder și G4Media în lista celor mai utilizate branduri de media marchează o nouă eră pentru redacțiile românești, arătând că jurnalismul de calitate este sustenabil”.


„Am luptat cu fascismul în 1945. La 102 ani fac același lucru”, mesajul unui veteran american de ziua lui Donald Trump.

Liderii PSD, reclamați la DNA. Ciolacu, Grindeanu și Laura Vicol au plângere penală depusă de patru păgubiți Nordis. Oamenii reclamă și mai multe instituții care ar fi trebuit să oprească schema Nordis. Este vorba despre Inspectoratul de Stat în Construcții, Protecția Consumatorului și ANAF. Scandalul Nordis a izbucnit după investigația Recorder realizată de Alex Nedea și Gabriel Nicolae.
Crima care a speriat și Patriarhia. Un nou caz de femicid a revoltat România. O femeie de 22 ani, însărcinată, a fost ucisă în fața celorlalți doi copii. Violențele criminalului erau binecunoscute de polițiști care l-au vizitat cu câteva ore înainte de comiterea crimei, dar l-au lăsat în libertate. Până și Patriarhia Română a reacționat după această crimă.
Preot violator, ajutat de procuror. Un preot care a violat o minoră a convins un procuror să ascundă probe care l-ar fi trimis după gratii. Faptele s-au petrecut într-o comună din județul Galați, unde preotul paroh ar fi violat în mai multe rânduri, timp de doi ani, o minoră de 13 ani. Acesta era și profesor de religie la școala unde învăța copila. Preotul și-a recunoscut fapta, dar declarația a fost distrusă de procuror. Și magistratul și preotul au ajuns după gratii.
Diplomat român bătut în Rusia. O româncă, diplomat al Uniunii Europene, a fost bătută când se afla în Rusia. Informația a fost publicată inițial de Der Spiegel. Ministrul nostru de Externe a confirmat: „Am știut… S-a întâmplat în mai, a părăsit Rusia și se află în siguranță”. Publicația germană scrie că există suspiciuni puternice că femeia ar fi fost bătută de doi angajați ai FSB, fostul KGB.
25 iunie este ultima zi în care mai poți face acest lucru! Găsești toate detaliile aici.

În cel mai recent episod al podcastului Cum Se Face, Elena Calistru îi are invitați pe Cristian Hrubaru și pe Felix Pătrășcanu, doi oameni care în ultimul deceniu și-au transformat notorietatea și pasiunea pentru motoare sau pentru off road în energie dedicată unor comunități care să îi ajute pe cei aflați în nevoie.
Un grup restrâns de mai puțin de 500 de neuroni ar putea fi cheia pentru combaterea consumului excesiv de alcool, potrivit unui studiu recent. Cercetătorii au descoperit un „comutator neuronal” în creierul șoarecilor, care, odată activat, reduce semnificativ binge drinking-ul.
Asociația Salvați Copiii România a lansat o campanie prin care taxează marii sportivi care fac reclame la jocurile de noroc și cere vedetelor să nu mai influențeze psihicul copiilor, promițându-le câștiguri rapide.

DE CITIT. Povestea unui cătun izolat din județul Argeș, locuit de urmașii romilor care au evadat acum 189 de ani de la mănăstirile de pe lângă Curtea de Argeș.
DE CITIT. În iulie 2023, un cărăuș pakistanez s-a accidentat într-una dintre cele mai periculoase porțiuni ale ascensiunii către vârful K2, al doilea cel mai înalt munte din lume. Peste 70 de alpiniști au trecut pe lângă el, punând ambiția de a cuceri vârful înaintea unei vieți de om.
DE VĂZUT. Documentarul Titan de pe Netflix, despre cauzele care au dus la moartea milionarilor care s-au scufundat cu un submarin să vadă epava Titanicului. Nu e niciun spoiler dacă vă spunem că banul e principalul vinovat.

Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

Am mai scris aici despre Gheorghi Gospodinov - și probabil voi mai scrie. Pentru că este, la zi, scriitorul care exprimă cel mai bine lumea în care mi-am trăit prima jumătate din viață.
Lumea aceasta a Estului, a tranziției, a post-comunismului, cu sărăcia și ficțiunile ei, cu străinii și murăturile, și muștele și rahatul și nebunii ei moșteniți din comunism, și cu cei noi, cu porcii ei înjunghiați mortal înaintea marii sărbători din decembrie.
Gospodinov are tot, și mai ales umor. Personajele sale trec nonșalant din prozele sale scurte (aceste povestiri anunță romanele de mai târziu) în romane tot mai și tot mai complexe.
Îl prefer, însă, pe Gospodinov cel de pe spații scurte. Face în literatură ceea ce se spunea cândva despre Hagi că poate face în jocul de fotbal: să dribleze mai mulți adversari și într-o cabină telefonică.
Gospodinov acesta are un aplomb în a plonja în ficțiune cu totul remarcabil și, în același timp, senzația de verosimil, de autentic, de adevărat nu te părăsește niciodată.
Am un cântar cu care socotesc greutatea și frumusețea textului: dacă îmi face poftă să scriu, la rândul meu, înseamnă că autorul a devenit pentru totdeauna omul meu.
Lui Gospodinov îi spun deja Gospodinov al meu și mă gândesc la el cu admirație și, totodată, cu acea întrebarea românească rămasă pururi fără răspuns: de unde le tot scoate ăsta, domnule?!

De ce să nu te lași ofensat, atunci când primești o insultă
Care sunt cele mai sănătoase fructe de mare și cele care ar trebui evitate
Wizz Air este compania de zbor europeană cu cele mai mari taxe ascunse
Un local din Peru deschide lista celor mai bune restaurante din lume în 2025
Câteva recomandări de băi termale din Budapesta
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.