- Pe scurt de la Recorder
- Posts
- Rețeaua georgistă
Rețeaua georgistă
Toți oamenii președintelui nelaes

Bună dimineața!
Vă urăm o primăvară cu democrație. Acum suntem pe ultimul loc în UE în privința indexului democrației. Avem „regim hibrid”, la fel ca unele țări africane. Nu e nicio surpriză. Am anulat alegerile, am fost și suntem la un pas de a avea un președinte extremist, cu propria armată de mercenari. Justiția se chinuie acum să găsească dovezi împotriva lui.
Durează mai puțin de un minut să completezi Formularul 230 și să redirecționezi 3,5% din impozitul tău pe venit către Recorder.

1. Toți oamenii președintelui neales

Foto: Alexandru Dobre / Mediafax
Călin Georgescu a fost pus sub control judiciar pentru următoarele două luni. Nu are voie să plece din țară, să dețină arme și să posteze conținut extremist pe platforme.
Lista de acuzații e lungă, iar cea mai gravă este „instigarea la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată”. Pedeapsa e de până la 25 de ani de închisoare. Pentru această faptă nu a fost condamnat niciun român. Dar Călin Georgescu nu e orice român.
Ridicat în trafic. După zeci de percheziții la apropiații lui, Georgescu a fost oprit în trafic și dus la audieri. Scena a fost filmată de șoferul lui înarmat, iar imaginile au ajuns direct la influencerul MAGA Mario Nawfal. Candidatul a insistat să meargă la toaletă pentru că are o „problemă de sănătate”. Avea de trimis un mesaj aceluiași Nawfal. Înainte să intre în cabină a pozat cu fața la zid, să pară că e percheziționat. A rămas cu pantalonii roșii neatinși.
Salutul muskist. Președintele neales a fost dus la Parchetul General, acolo unde au venit sute de susținători. Pe mulți îi știam, inclusiv din emisiunile pe care le prezintă. Am avut și surprize: Marian Vanghelie și Dan Diaconescu. La ieșirea de la audieri, Georgescu a fost primit de mulțime ca un rockstar. Le-a mulțumit fanilor cu salutul muskist, iar reacția a fost pe măsură. „Jur să-mi apăr patria chiar cu prețul vieții!”, a scandat armata lui Georgescu.
Sprijin contra aur. Cheia anchetei pare a fi mercenarul Horațiu Potra. Acesta i-ar fi cerut lui Frank Timiș (cel cu Roșia Montană Gold Corp.) câteva zeci de milioane de dolari pentru campania lui Georgescu. La schimb, i-ar fi promis redeschiderea minelor de aur. „Am nevoie de sprijin, apoi sprijin și eu”, ar fi transmis cel care luptă cu ăia care au vândut țara străinilor. Mai mult, el i-a spus lui Timiș, în urmă cu câțiva ani, că are deja sprijinul americanilor care i-au făcut campanie lui Trump. Potra a recunoscut legătura cu Timiș chiar la Realitatea, sub privirile îngrozite ale moderatoarei poporului. Potra ar fi și principalul finanțator al lui Georgescu. Procurorii au descoperit sursa: avea finanțare în pardoseală.
Potera îl caută pe Potra. Procurorii au cerut într-un final arestarea preventivă pentru Horațiu Potra, fiul și fratele său. Dar ia-l pe Potra de unde nu-i. A zis chiar el în direct că e undeva, „într-o cabana, nu contează unde”. După atâtea percheziții fără nicio măsură ulterioară, nu surprinde pe nimeni evadarea lui din Grădina Maicii Domnului. 18 oameni din rețeaua lui au fost însă deja reținuți. După toate aceste măsuri, izolaționiștii anunță mare miting sâmbătă.
2. Joaca de-a războiul mondial

Foto: Agerpres
„Te joci cu Al Treilea Război Mondial. Ar trebui să fii recunoscător”, l-a certat Trump pe Zelenski la întâlnirea de la Washington. 📹 Discuțiile aprinse au continuat: „Ori vei face o înțelegere, ori ieșim”.
Zelenski a părut elevul scos în fața clasei de diriginte. Președintele Ucrainei nu a lăsat capul jos și a răspuns cât de demn se putea.
Negocieri eșuate. Trump și Zelenski s-au întâlnit să discute despre acordul privind mineralele rare din subsolul Ucrainei. După dialogul aprins, se pare că n-au mai discutat nimic concret. Datele acestei înțelegeri rămân oricum o enigmă. Pe scurt, SUA promite securitatea Ucrainei la schimb cu metale vitale pentru industria IT, pentru tehnologia AI și, bineînțeles, pentru Musk. Știm doar că Zelenski a refuzat deja o ofertă de a furniza americanilor resurse de 500 de miliarde de dolari. Documentul înmânat președintelui Ucrainei nu conținea însă garanții de securitate.
Și Trump se ceartă cu Trump. Liderii Uniunii Europene par că și-au mai revenit din șocul Trump. Macron îl contrazice în direct pe CEO-ul SUA. Nici prim-ministrul britanic nu s-a abținut, iar cel mai dur a fost viitorul cancelar al Germaniei. Dar nu pare să fie mare deranj la Casa Albă. Chiar și Trump îl contrazice pe Trump: „L-am făcut eu dictator pe Zelenski? Nu-mi vine să cred că am zis asta”.
Cetățeni gold. Trump a ieșit cu taraba de cetățenii în piață. A anunțat că oricine (inclusiv oligarhi ruși) plătește 5 milioane de dolari primește un gold card care înseamnă reședință și cale bătută pentru obținerea cetățeniei. Același portocaliu împărat insistă că Uniunea Europeană a fost făcută pentru a distruge SUA și ne va pedepsi cu taxe de 25%. Tarifele anunțate pentru Canada și Mexic vor intra în vigoare din aprilie.
Controlul presei. Casa Albă transmite că jurnaliștii care au acces la președinte nu vor mai fi selecționați de Asociația Corespondenților de la Casa Albă. Așa a fost în ultimii zeci de ani. „Într-o ţară liberă, liderii nu selectează mass-media", a reacționat asociația. Practic, Trump va alege jurnaliștii care nu pun întrebări incomode. Cel mai probabil, influenceri MAGA. Decizia vine în plin scandal cu Associated Press, agenția care refuză să respecte noile ordine geografice ale președintelui. În acest timp, Jeff Bezos, proprietarul Washington Post, dă ordin ca editorialiștii s-o lase mai moale cu diversitatea opiniilor.


Frații Tate, liberi în State. Mai știți când ministrul de Externe nega orice presiune americană pentru albirea fraților Tate? Cei mai celebri proxeneți din lume sunt acum în State. I-au învoit procurorii români. Când au aterizat în Florida au aflat că le-a fost ridicat sechestrul pus pe multe terenuri, conturi și Ferrari-urile ălea. „România s-a făcut de rușine”, au transmis avocații victimelor fraților Tate din UK. Cine îi poate contrazice?
Greblă, pe făraș. Toni Greblă nu mai este președintele Autorității Electorale Permanente. Revocarea lui a fost făcută prin Parlament. I s-a reproșat că și-a mărit singur salariul și că a avut „o conduită incompatibilă cu funcția pe care o exercită”. Adică ce a zis presa și societatea civilă cu multe luni în urmă. „Societatea civilă, care dintre ea? ONG-urile care luau bani de la domnul Soros? Haideţi să fim mai concreţi”, a tunat Ciolacu. Păi, dacă ONG-urile sunt rău-intenționate, de ce s-a luat Parlamentul și Ciolacu după ele?
S-a spart buba din port. Zeci de suspecți au fost reținuți, printre ei și directorul comercial al portului Constanța și Ion Dumitrache, liderul PSD Constanța. Conform stenogramelor, Dumitrache se lăuda că are relații la vârful partidului, mai precis la Tudose și Stănescu. Așa le garanta afaceriștilor că nu dau mită degeaba. DNA arată că ar fi vorba de șpăgi de 6 milioane de euro. La adăpostul banilor se negociau contracte, parcele, culoare și funcții. Un procuror-șef din DNA ar fi și el băgat până în gât în povestea asta.
Haos în Grecia. Sute de mii de greci au protestat vineri, când s-au împlinit doi ani de la cel mai grav accident feroviar. 57 de persoane au murit atunci. Incidentele nu au lipsit, iar transportul aerian și feroviar a fost blocat. Și medici, avocați sau profesori s-au alăturat grevei de 24 de ore. Se pare că protestele uriașe au fost alimentate și de trolii de pe TikTok.

Mircea Cărtărescu este primul autor român inclus pe lista lungă a nominalizaților la International Booker Prize, cel mai important premiu literar acordat ficțiunii traduse în limba engleză.
O ucraineancă cu cetățenie română din Rădăuți, fostă profesoară, ajută sute de refugiate ucrainene să-și refacă viețile.

DE CITIT. Analiza lui Sorin Ioniță despre originile curentului MAGA care mătură lumea în această perioadă
DE VĂZUT. KIX este un documentar crud și intim despre un băiat care-și trăiește copilăria pe străzile Budapestei, pe care fuge zilnic să scape de haosul de acasă. Filmul îl urmărește pe Sanyi pe parcursul a 12 ani din viața lui și e printre cele mai convingătoare apeluri la empatie. Înțelegi cât de complicat e în unele cazuri să te ferești de un destin plin de sărăcie și de abuzuri.
DE VĂZUT. Ediția 28 a emisiunii „Ce ne enervează”, în care Mihai Radu arată cum se schimbă adevărurile zilei mai des decât uleiul de la fast-food. Bonus: listă cu cei care fac liste.

Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

Mi-a plăcut Llosa de la prima carte, lucru care nu mi s-a întâmplat nici măcar cu Hemingway sau Capote (mi s-a mai întâmplat însă cu Gary sau Makine). Cred că e unul dintre cei mai buni scriitori ai timpului nostru. Am făcut însă o greșeală. Nu trebuia să-mi așez astfel lecturile.
Ultima carte pe care am (re)citit-o în 2024 a fost „A trăi pentru a-ți povesti viața”, de Gabriel García Márquez. Prima carte pe care am (re)citit-o în 2025 a fost „Peștele în apă”, de Mario Vargas Llosa.
După memoriile lui Gabito însă, oricare altele pălesc. Și bunul Dumnezeu dacă ar face imprudența să-și scrie memoriile ar trebui să se socotească învins în fața acelei cărți magnifice, care nu rezumă nici măcar primii treizeci de ani din viața lui García Márquez.
Ceea ce nu înseamnă că memoriile lui Vargas Llosa dau o carte oarecare. Nu e adevărat.
Cine îl iubește pe Llosa din romanele sale, din eseurile sale, cine îi admiră busola politică și morală, care nu s-a defectat în trecerea timpului, și-ar face un bine dacă ar citi această carte. În definitiv, e povestea unui om inteligent, talentat și erudit. Nu mai trăiesc prea mulți.
Totodată, este o extraordinară carte de istorie, cum sunt toate cărțile lui Llosa.
Dacă nu știai nimic despre istoria statului Perú (scriitorul a candidat acum trei decenii și jumătate la alegerile prezidențiale – și a pierdut) înainte de memoriile lui Llosa, la sfârșitul cărții vei avea sentimentul (nu chiar nejustificat) că tocmai ai aflat totul.

Danemarca va interzice telefoanele mobile în școli. Copiii sub 13 ani nu ar trebui să aibă acces la telefoane sau tablete, potrivit unei comisii guvernamentale
Adolescenții din Generația Z au mai multă încredere în influenceri decât în experți
Ambiția obsesivă de a avea succes este o rețetă pentru burnout
Nu aștepta pensia ca să te bucuri de viață, și alte lecții pe care un medic oncolog le-a învățat de la pacienții săi
O listă cu sfaturi și învățături după 50 de ani de călătorit în toată lumea
Cele mai reușite fotografii cu animale din competiția World Nature Photography Awards
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.