Prohodul libertății de exprimare

Plus: cum sunt transformați farmaciștii în agenți de vânzări

Bună dimineața și Paște Fericit!

Este Săptămâna Patimilor și pentru cei care nu cred în Dumnezeu. Prestațiile celor mai mulți candidați la prezidențiale ne-au făcut să ne închinăm cu tradiționalul „Doamne ferește!”. Dincolo de ocean, Dumnezeu devine obligatoriu. Administrația Trump le-a ordonat angajaților Departamentului de Stat să își denunțe anonim colegii cu „prejudecăți anticreștine”.

IMPORTANT! Am primit mai multe mesaje în care semnalați că newsletterul nostru ajunge la voi cu greșeli gramaticale și de exprimare. Vă asigurăm că n-am angajat parlamentari cu studii la matrimoniale.

Din documentarea noastră, pare să fie o problemă tehnică recentă a Gmail, care modifică în mod automat unele cuvinte. De aceea vă rugăm să ne anunțați printr-un reply la acest e-mail dacă v-ați lovit de ea. Până la remediere, vă rugăm să accesați direct din e-mail opțiunea „read online”, aflată în colțul din dreapta sus.

Durează mai puțin de un minut să completezi Formularul 230 și să redirecționezi 3,5% din impozitul tău pe venit către Recorder.

Play the Day Play the week

    1. Simion a înviat

    Foto: Facebook / George Simion

    George Simion a fost accidentat în prima săptămână de campanie. A revenit în formă maximă. Face conferințe doar cu jurnaliștii care-i convin, în care ne spune că ar lăsa Republica Moldova fără apărare. Ponta are 10 plângeri penale, Antonescu se laudă că n-a turnat, iar Lasconi se bucură de un val de simpatie după ce partidul ei s-a lăsat sedus de Nicușor.

    • BEC dă delete. Biroul Electoral Central stă acum de pază la tot internetul să nu apară mesaje politice. A șters o grămadă de postări în care oamenii își arătau susținerea față de un candidat sau altul. Cele mai multe sesizări în acest sens au fost depuse de AUR. BEC a explicat că îi consideră „actori politici” pe cetățenii care postează. În schimb, pe Ciolacu nu-l vede ca pe un „actor politic”. Ce-i drept, pare mai mult un figurant. 

    • Partener la spart UE. La adăpostul procentelor din sondaje, Simion nu se mai abține. Zice că rolul lui este să-l aducă pe Georgescu la putere. Până reușește, Simion face orice să-i sară în ochi lui Trump. A spus că e aliniat la politica MAGA pentru că „Trump caută parteneri să spargă unitatea europeană”. Se laudă în fața republicanilor veniți la București că el și fratele Elon Musk au fondat MEGA (Make Europe Great Again). Tot el vrea să oprească ajutoarele României către Republica Moldova, stat în care n-are voie să pună piciorul. În timpul ăsta, colegii lui au declarat război păpușilor Barbie.

    • Obsesiile USL. Ponta și Antonescu, artizanii tentativei de lovitură de stat din 2012 sub comanda lui Voiculescu, promit să ne salveze de orice în 2025. Antonescu se jură că ne va apăra de frig, întuneric și măsuri de reducere a poluării. Ponta ne salvează de Soros. Deranjat de întrebările insistente de la RFI, fostul premier l-a numit „soroșist” pe jurnalist, iar pe Georgescu un mare patriot. Lovit de plângerile penale depuse după ce s-a lăudat că a inundat sate românești să salveze Belgradul, Ponta dă înapoi: „Poate m-am exprimat greșit”. Analiștii spun că, în limbajul lui Ponta, asta înseamnă „Poate am mințit”.

    • Divorțul USR-ului de Lasconi și parteneriatul cu Nicușor Dan întâmpină mari obstacole. Biroul Electoral Central nu e de acord ca partidul să-și schimbe candidatul în campanie. Nici Curtea de Apel. În urma partajului, USR e obligat să rămână cu mama. Nicușor Dan se luptă cu boții care-l laudă și cu informațiile care-i contrazic declarațiile despre deja celebrul Matei Păun.

    • Evaziune din patriotism. România este de aproape un an în campanie electorală, iar urmările se văd în economie. Suntem în pom cu deficitul, iar banii din PNRR fug de noi cum fuge șefa POT de presă. În acest timp, prim-vicepreședintele AUR își îndeamnă votanții la evaziune fiscală. „Să nu plătești dările la stat e o formă de patriotism”, a spus Marius Lulea la Digi24. Ciolacu anunță salvarea, se mai deschide un lanț fast-food

    2. Trump îngroapă justiția

    Foto: Facebook / White House

    Dacă mai era nevoie de o dovadă că Trump devine aliatul lui Putin, săptămâna asta am primit mai multe. Președintele SUA a refuzat să vândă rachete Patriot Ucrainei. Să vândă, da? Despre atacul rusesc care a ucis 30 de civili ucraineni de Florii a spus că a fost o greșeală. Oricum, de vină sunt Biden și Zelensky. În plin război economic cu restul lumii, SUA se pregătește să ofere stimulente Rusiei, iar Marco Rubio ne anunță că SUA ar trebui să abandoneze foarte curând povestea asta cu pacea în Ucraina. 

    • Pizza cu amenințări. Curtea Supremă a SUA a votat în unanimitate ca un bărbat închis și deportat fără proces să se întoarcă la familia lui. Administrația ignoră decizia. Hotărârea Curții Supreme i-a fost prezentată lui Trump ca o victorie. Cel mai grav este că judecătorii incomozi sunt intimidați. Mulți dintre ei au declarat că au primit comenzi nesolicitate de pizza la locuințele lor și ale rudelor. Magistrații spun că astfel au fost avertizați că băieții știu unde locuiesc. O judecătoare a povestit că a primit pizza „comandată” de fiul ei care a murit în urmă cu cinci ani, o amenințare evidentă.

    • Afară cu presa incomodă. Dar războiul lui Trump e hibrid. Luptă în paralel și cu presa care nu-i laudă nici măcar turneele de golf. Cere ca postul CBS să plătească „un preț mare” după ce a publicat două reportaje despre Ucraina și Groenlanda. Nu doar că a ignorat ordinul judecătoresc care îl obligă să primească jurnaliștii Associated Press la conferințele din Biroul Oval. I-a interzis și pe cei de la Reuters și Bloomberg.

    • Harvard nu se supune. Cea mai veche universitate din SUA a respins cererile lui Trump de reorganizare astfel încât să dispară incluziunea și activismul, mai ales cel pro-palestinian. Reacția administrației a venit în câteva ore: a blocat 2,3 miliarde de dolari din banii destinați universității.

    • Iconiță de aur. Dar Trump aproape că nu mai e om, devine semizeu. După controlul medical obligatoriu, administrația a transmis că președintele american s-a înălțat. Nu la cer. Ar avea 1,90 metri, după ce acum doi ani avea cu vreo trei centimetri mai puțin. Cu asemenea puteri, e și normal că președintele american le-a cerut subalternilor să poarte insigne aurite cu fața lui. 

    3. Tombola sănătății

    Materialul Recorder „Tombola sănătății: cum sunt transformați farmaciștii în agenți de vânzări” trage un puternic semnal de alarmă. Marile lanțuri de farmacii încearcă să transforme clienții în pușculițe de medicamente. În goana după un profit mare și rapid, sănătatea oamenilor trece pe locul al doilea.

    • Medicamente scumpe și degeaba. Farmaciștii semnalează un fenomen cel puțin îngrijorător. Sunt angajați pe salarii mici, iar, pentru a putea avea un trai decent, sunt obligați să atingă target-uri impuse de lanțurile de farmacii. Ei încalcă astfel codul deontologic încercând să-i convingă pe clienți să cumpere cât mai multe medicamente, multe dintre ele și inutile, și scumpe.

    • Amnezie după respingere. Atunci când s-a încercat reglementarea prin lege a acestor practici, proiectul s-a lovit de comisiile din Parlament ca de un zid. Adrian Streinu Cercel, cel care a girat respingerea legii, ne-a povestit că e de acord cu proiectul, dar nu mai știe de ce l-a respins. Rafila, ministrul Sănătății, nu a vrut să răspundă la întrebările noastre. Acum, legea strânge praf într-un sertar. Vă amintim că unul dintre nepoții premierului Ciolacu are peste 150 de farmacii în țară.

    • Semnături pentru demitere. Colegiul Farmaciștilor este cel care ar trebui să apere interesele farmaciștilor. Dumitru Lupuleasa conduce de peste 20 de ani organizația. A declarat că știe de această problemă, dar n-a putut face nimic pentru că nu au existat sesizări. După publicarea materialului, președintele a emis un comunicat în care înfierează jurnaliștii Recorder. Voci cu autoritate din conducerea organizației au cerut demiterea președintelui. Se strâng inclusiv semnături în acest sens.

    CAPTURE (Po)veștile Recorder

    Acum trei ani vă anunțam că am deschis un magazin online de unde puteți comanda produse imprimate cu logo Recorder sau cu creațiile unor ilustratori români care s-au inspirat din investigațiile noastre.

    Ideea n-a fost a jurnaliștilor Recorder, ci a publicului, care ne-a îndemnat să creăm astfel de produse. Nu ne-am imaginat atunci că de-a lungul timpului vor fi mii de oameni care vor dori să iasă cu Recorder în lume. Nu ne-am imaginat nici că va exista un moment în care oamenii vor putea cumpăra tricouri cu Recorder din mall.

    De săptămâna aceasta, găsești o selecție a produselor din Recorder Shop în magazinul FactoryLab by Mezanin Market, la etajul 1 din mall Promenada, în București.

    Dacă vrei să le vezi sau să le probezi înainte să le iei acasă, te așteaptă acolo.

    Fiecare obiect cumpărat e și un mod prin care susții jurnalismul independent. Așa că, dacă ajungi prin Promenada, treci pe la FactoryLab. Poate pleci cu ceva ce-ți vine bine și care duce mai departe povestea Recorder.

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE
    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
    • Supradoză live. Cazul tânărului care a murit după ce a consumat droguri în direct pe TikTok redeschide veșnica discuție despre cum România a devenit piață de desfacere pentru traficanți. Știrea a devenit imediat subiect de campanie. Antonescu a declarat că i-ar „împușca pe stadion, ca în China” pe traficanți. A doua zi l-au apucat regretele pe Crin cel iute la mânie. În timpul ăsta, se pregătește legea care îi bagă la pușcărie pe șoferii care iau pastile de răceală, iar Agenția Antidrog minte pentru a motiva noile legi.

    • Legea Nordis, apărută după investigația Recorder, este la jumătatea drumului către publicarea în Monitorul Oficial. Proiectul prevede praguri peste care dezvoltatorii imobiliari nu pot trece: 5% din preț pentru rezervare, 15% la promisiunea de cumpărare și 25% dacă este finalizată structura de rezistență. Banii pot fi folosiți doar pentru construcția clădirii respective. Legea trebuie să treacă însă și de Camera Deputaților.

    • Sorosiștii georgieni. 700 de funcționari publici din Georgia au fost concediați după ce au susținut manifestațiile pro-UE de la finalul anului trecut. Mulți dintre cei dați afară au semnat scrisori deschise în care criticau măsurile pro-ruse ale guvernului. Premierul Kobakhidze a spus că aceste scrisori reprezintă o „autoepurare” a elementelor neloiale. La noi se numesc elemente „soroșiste”.

    • Evele turismului spațial. Primul zbor cu echipaj feminin în spațiu ar fi putut fi un pas important către egalitatea de gen. Evenimentul a fost însă doar o strategie de marketing care a dat startul turismului în spațiu. Zborul a durat 11 minute, iar echipajul a fost format aproape exclusiv din vedete. Cântăreața Katy Perry a sărutat pământul la aterizare. La fel a făcut și Jeff Bezos când s-a împiedicat lângă capsula în care se afla și logodnica lui. 

    POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    • DE CITIT. The Associated Press publică un fotoreportaj despre părintele Spiridon, care de 50 de ani îngrijește o mănăstire izolată, săpată în stâncă, din insula Amorgos din Grecia.

    • DE ASCULTAT. La un an de la publicarea cărții „O generație în pericol”, Jonathan Haidt discută cu Ezra Klein despre cadrul moral care ancorează dezbaterea despre efectele platformelor sociale asupra copilăriei.

    • DE VĂZUT. Documentarul The Dark Money Game de pe Max. O serie care ne arată cum s-a schimbat politica americană la 15 ani după ce Curtea Supremă a decis să permită surse de finanțare ascunse și nelimitate în campaniile electorale.

    • DE VĂZUT. Episodul 3 al emisiunii „Cum se face”, în care aflați cum se poate face o societate mai bună prin petiții online. Invitații Elenei Calistru sunt fondatorii comunității Declic.

    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

    A murit Mario Vargas Llosa, la optzeci și nouă de ani. Enunțul este, desigur, înșelător.

    Mario Vargas Llosa (Premiul Nobel pentru Literatură acum cincisprezece ani) și-a asigurat din vreme nemurirea. Ca toți cititorii săi, m-am întors, în regim de urgență, la cărțile sale.

    Am recitit „Civilizația spectacolului”. Îl prefer pe Llosa eseistul lui Llosa romancierul, cum prefer, în general, eseurile ficțiunilor.

    Mario Vargas Llosa a fost vreme de zeci de ani un publicist redutabil. Articolele sale au fost clare și populare.

    Cartea „Civilizația spectacolului” atrage atenția asupra unui fapt asupra căruia a revenit și în prozele sale (în „Vânturile”, de pildă). Și anume: moartea culturii. Decăderea ei în superficial, în grotesc. Pe scurt: sfârșitul civilizației. Bun-venit în mileniul al III-lea.

    Mario Vargas Llosa scrie curajos despre cultură, politică, erotism sau religie. Nicio mare temă nu este ocolită în „Civilizația spectacolului”.

    Llosa a apărat până la sfârșit literatura, cu entuziasm, dar și cu luciditate.

    Înțelegând că literatura nu poate exista fără oameni care să o cuprindă, fără oameni întregi, scria așa în „Civilizația spectacolului” (pagina 189):

    „Dacă e vorba numai de a-l distra pe om, de a-l face să petreacă momente plăcute, abandonat irealității, desprins de mizeria cotidiană, de infernul domestic sau de probleme financiare, cufundat într-o plăcută indolență spirituală, atunci ficțiunile literare nu pot concura cu cele oferite de micul și marele ecran.”

    Avea o tragică dreptate.

    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
    Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter

    📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
    Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.

    💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
    Dă reply la acest email.