- Pe scurt de la Recorder
- Posts
- Programul „România inundată”
Programul „România inundată”
Plus: retragerea trupelor americane din Europa

Bună dimineața!
În prima săptămână de campanie candidații la prezidențiale parcă s-au întrecut cine pierde mai multe voturi. Victor Ponta pare deocamdată cel mai priceput la proba asta.
Scandalul inundării pe ascuns a localităților românești pentru salvarea celor sârbești lovește fix în electoratul său, oamenii cuceriți de șapca lui cu „România pe primul loc”.
Durează mai puțin de un minut să completezi Formularul 230 și să redirecționezi 3,5% din impozitul tău pe venit către Recorder.

1. Viitură de gafe în campanie

Foto: Agerpres
Elena Lasconi mai are un pic și devine independentă după ce partidul i-a retras sprijinul și i l-a oferit lui Nicușor Dan. Primarul Capitalei trimite emisari la emisiuni, dar măcar mănâncă tot din farfurie. Crin Antonescu luptă cu globalismul după 10 ani de Bruxelles. Simion cucerește diaspora cu manele și, cum spuneam, Ponta se laudă cum a inundat pe ascuns România.
Ordin peste structurile românești. Ponta împrumută și comportamentul, nu doar șapca de la Trump. Fostul premier, atunci când se simte comod cu moderatorii, se crede la bere cu băieții. Și povestește ce prostii făcea el când era tânăr. La 📺️ o discuție cu Turcescu și Andronic a spus de ce a primit cetățenia sârbă: „Am dat ordin peste structurile românești să deschidă Porțile de Fier și în felul ăsta nu s-a inundat Belgradul. S-a inundat partea românească. Am vorbit cu ISU, am dat despăgubiri repede. N-ați aflat nimic voi, presa. (...) Am inundat un hectar sau două”.
Un hectar, două sau 10.000. Prima reacție a presei și a alegătorilor săi a fost să sublinieze ipocrizia sloganului său „România pe primul loc”. Poate mai grav este faptul că fostul premier se laudă că a făcut totul pe furiș. Ponta zice că decizia a fost luată din dragoste pentru oameni. Ciolacu i-a cerut cu jumătate de gură să se retragă. Doina Pană, fost ministru al Apelor și 📺️ colegă de barcă cu Ponta, spune că fostul premier fabulează, la fel spune și Hidroelectrica. Chiar și Dragnea. Mircea Dinescu, unul dintre inundați, îi cere un milion de euro despăgubiri, iar „un hectar sau două inundate” au fost de fapt 10.000. A, și zic unii că și-ar fi luat cetățenia sârbă să aibă unde să fugă dacă dosarul Rovinari s-ar fi încheiat altfel.
Mazilirea Elenei. USR continuă tradiția de a-și da cu stângul în dreptul. Elena Lasconi, președinta partidului, nu mai e susținută de partid. Să recapitulăm un pic. Lasconi a fost sprijinită de USR prin congres chiar dacă foarte mulți i-au cerut să se retragă în favoarea lui Nicușor Dan. Acum, când numele ei nu mai poate fi șters de pe buletine, partidul a realizat că n-are șanse, așa că unii lideri au decis să o lase singurică. Spun că i-au tăiat și finanțarea. Aici apar însă două probleme: legea electorală și statutul USR.
Lasconi nu se lasă. I-a numit loseri pe puciști, a acuzat iar că sistemul lucrează împotriva ei, că speră „să nu o calce mașina” și va da în judecată „gașca din USR care a făcut o manevră de tip bolșevic. Stalin ar fi mândru de acești băieți”.
2. Suspendarea „zilei eliberării”

Gafele politicienilor noștri par niște firimituri în fața muntelui de incompetență de la Washington. După ce a amenințat aproape tot globul cu tarifele lui, după ce bursele au picat în cap, Trump a decis să amâne trei luni ziua eliberării. A pedepsit însă ambiția Chinei cu 125%.
Tarifele și amețiții. Atunci când Trump a fost întrebat de ce a amânat cu 90 de zile tarifele, președintele SUA a răspuns: „Am văzut că oamenii erau puțin amețiți”. Asta după ce spusese mândru: „Țările mă sună să mă pupe-n fund”. Scuzați citatul, dar mai avem. Trump și-a încurajat concetățenii panicați cu: „Nu fiți slabi, nu fiți proști!” și „Fiți cool!”. Apoi s-a lăudat cu creșterea bursei. Pare un om care-și incendiază casa, apoi își sună soția: „Iubire, am scăpat de pata de pe canapea”.
Motivul real. De fapt, mulți dintre aliații MAGA l-au certat pentru noile tarife, inclusiv Musk. Alții spun că, de fapt, doar a manipulat piața. Fiul lui, Donald Trump Jr., cel care ne amenință iar cu venirea în România, a câștigat 415 milioane de dolari după suspendarea tarifelor. CNN spune că, cel mai probabil, decizia ridicării taxelor vine după ce investitorii au început să renunțe la titlurile federale americane.
Pleacă americanii? Dar pe noi ne afectează cel mai tare faptul că Trump a spus pentru prima oară că plănuiește retragerea trupelor americane din Europa. Mutarea este criticată dur de Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane de pe continentul nostru. „Fie sunt naivi, fie incompetenți”, a spus generalul despre cei din administrația Trump. Protestele masive din weekend-ul trecut au dat semnalul rezistenței. Președintele SUA a încercat să-i îmbuneze pe americanii supărați făcând presiunea dușurilor mare din nou. „Îmi place să am grijă de părul meu frumos”, a explicat Trump.
3. Emisarii nimănui
În situația asta mondială atât de încordată, Marcel Ciolacu se joacă de-a diplomația. Ne-a anunțat că a trimis doi emisari secreți să discute cu Trump. Acum, după ce s-au făcut de râs, ne spune că nu sunt ai lui. Sunt emisari comunitari?
Primul emisar este Dragoș Sprînceană, un (zice el) apropiat MAGA care conduce o firmă de transport în State. Domnul ăsta cucerit de Călin Georgescu a spus într-o emisiune fix așa: „Administrația americană trebuie să ignore un pic mesajele României, pro-Ucraina și pro-Franța, deoarece avem un președinte interimar care nu va mai conta”. Când i s-a atras atenția că mesajul lui către Trump contrazice poziția oficială a României, a scos porumbelul: „Ciolacu mi-a spus opusul la ce spuneți dumneavoastră”.
Emisar fără expeditor. „Nu există niciun emisar al lui Ciolacu”, a transmis premierul după ce i s-au spart oalele-n cap. Asta după ce, cu doar trei zile în urmă, ne povestea cum a vorbit la 5 dimineața cu Sprînceană. Adică premierul României s-a trezit cu noaptea-n cap să nu-i strice programul emisarului care nu e emisar. Apoi, Ciolacu a devenit glumeț, cum mai face el când e prins cu minciuna: „Presupun că nu erau așteptări să-l sun pe Soros să stea de vorbă”.
Diplomatul buzoian. V-am rămas dator cu al doilea emisar. Este Lucian Romașcanu, prietenul premierului și președintele CJ Buzău. Nu știm exact care a fost misiunea lui. L-am văzut în pozele de la un eveniment la Mar-a-Lago. Era în spatele lui Sprînceană care nu e emisar. Deocamdată, cea mai mare realizare a diplomatului buzoian este că și-a făcut un selfie cu Javier Milei, cel care a devenit președintele Argentinei după ce câinele lui mort l-ar fi sfătuit să intre în cursa electorală.


Romulus și Remus, primii pui de lupi preistorici giganți readuși la viață de o companie biotech americană. Sursa: Colossal Biosciences

Nouă copii au murit după ce Rusia a lansat o rachetă în zona unui loc de joacă din Krivoi Rog, orașul în care s-a născut Zelenski. Imaginile sfâșietoare au făcut ocolul planetei. Reacția ambasadei SUA în Ucraina l-a enervat pe Zelenski: „Le-a fost frică și să spun cuvântul rus când vorbesc despre atac”. La scurt timp, ambasadorul a anunțat că renunță la diplomație.
15 greșeli. Armata israeliană a transmis că cei 15 paramedici găsiți într-o groapă comună din Gaza au fost uciși din greșeală. Inițial, IDF a explicat că ambulanțele în care se aflau nu aveau semnalele luminoase și s-au apropiat periculos de mult. Un clip filmat de un paramedic arată însă că girofarurile erau pornite când armata a început să tragă. Unii militari israelieni vorbesc despre o zonă în care oricine intră trebuie ucis.
Liber la ofițeri de informații în justiție. Foștii ofițeri de informații pot ocupa funcții de conducere în tribunale și parchete. Este o decizie marca CCR. Dacă n-ar fi campanie, v-am spune mai multe și despre proiectul de lege prin care magistrații nu se vor mai pensiona înainte de 65 de ani. Ar fi bine, poate așa nu mai mor victimele până la finalizarea dosarelor, cum e cazul bolnavilor legați de paturi.
PNRR-ul lui Ghiță. Știți desigur că suntem în pom cu banii PNRR din cauza reformelor întârziate. Bănuiți probabil că firmele lui Sebastian Ghiță sunt abonate la fondurile UE. Bănuiți bine. G4Media ne arată ce sume se învârt, cine este personajul care împarte banii și cum a ajuns în funcție.
Un nou AUR. Claudiu Târziu, jumătatea mai extremistă de la conducerea AUR, nu mai face parte din partid. A declarat că a fost suspendat din AUR fără să știe. Apoi a scris: „Sunt alungat din propria casă de copiii mei”. Fostul co-lider AUR a anunțat că își face partid. La fel ca Becali. Ce coincidență!

Locuitorii unui mic sat din Italia au învățat să conviețuiască cu urșii, folosind garduri electrice și tomberoane care nu pot fi deschise de urși.
O schimbare care face diferența: în loc să ne certăm cu prieteni și membri ai familiei pe teme politice, putem încerca să le înțelegem mai bine perspectiva.

DE CITIT. Pentru prima dată, fiul unui fost spion KGB infiltrat în lumea occidentală în timpul Războiului Rece povestește cum a fost racolat la rândul lui de tatăl său.
DE CITIT. George Orwell și soția sa au adoptat un băiețel de trei săptămâni în anii 1940, însă aveau să moară pe rând în doar cinci ani. Fiul lui Orwell, care este încă în viață, a încercat să cultive moștenirea scriitorului, considerându-se „fiul obișnuit al unui tată extraordinar”.
DE VĂZUT. În cea mai recentă ediție a emisiunii Ce ne enervează, Mihai Radu se uită ca broasca la inundație cum se laudă Ponta cu mârșăviile comise pe vremea când era premier. Apoi, merge la sediul USR să vadă cât de ofticoasă e Lasconi și cum arată manualul după care învață colegii ei să se facă de râsul lumii. L-a căutat și pe Ciolacu de emisari, dar cică nu sunt ai lui, îi ține pentru un prieten. Bonus: ăla cu șoarecii transgender.

Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

În prima dintre tinereți m-am îndrăgostit ușor. De oameni, locuri și mai ales cărți.
Nu mai sunt în prima dintre tinereți, dar încă îmi pică unii autori (sau autoare) cu tronc. Fac obsesii. Îi citesc integral.
Am învățat de la un mare autodidact (Panait Istrati, care avea doar patru clase absolvite în șase ani) să nu citesc niciodată doar cărți, să citesc autori.
Acum îl citesc pe Gospodinov. Îmi place acest bulgar. Am o slăbiciune pentru bulgari, mai ales că am o bunică și un bunic bulgari. Mă simt acasă în textele bulgarilor – ăsta e adevărul.
Îmi place tristețea lui Gospodinov, care îndrăznesc să scriu că e o tristețe bulgărească.
Îmi place ușurința cu care ajunge la metafizică. Îmi place felul în care suspendă spațiul și timpul și reușește să spună ceva important.
Îmi place și că l-a citit cu folos pe Borges. Îmi place și că nu uită miturile antichității. Îmi place cum se întoarce la Minotaur.
Îmi place felul în care reușește să vorbească despre istoria mare și istorică mică și cum șterge granițele.
„Fizica tristeții” alături de „Un roman natural” rămân cărțile mele preferate din Gospodinov. Mai citesc.

Sfaturile unei experte americane în conflict pentru românii dezbinați de alegeri
Un scurt ghid cu bune practici pentru navigarea sigură în online
Un nutrient puțin cunoscut, care se găsește în ouă, este esențial pentru funcționarea creierului
20 de sfaturi de la medici și experți pentru cei care au probleme cu alergiile sezoniere
5 rute feroviare care pun în evidență frumusețea Europei
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.