- Pe scurt de la Recorder
- Posts
- Prima corigență a președintelui
Prima corigență a președintelui
Plus: Ultimatumul lui Trump

Bună dimineața!
Nicușor Dan este la primul eșec major de la începutul mandatului. CCR a respins în unanimitate sesizarea președintelui privind legea combaterii extremismului. Decizia vine după ce Dan a cerut mai multă claritate pentru a evita abuzurile. Și mulți au zis că e bine ca forma legii să fie cât mai limpede. Apoi, președintele a dat un exemplu.

1. Fără tocmeală pe legea antiextremism

Foto: Agerpres
„În Făgăraș există o asociație care se ocupă de promovarea rezistenței din munți. Între membrii rezistenței sunt persoane care au făcut parte din Mișcarea Legionară. Această asociație are sau nu caracter legionar? Legea nu ne spune. Eu cred că nu. E legitim să promovezi rezistența anticomunistă”, a spus Nicușor Dan.
La scurt timp a fost publicată o fotografie cu liderul Fundației „Ion Gavrilă Ogoranu” (de asemenea promotoare a rezistenței din munți) făcând salutul nazist la mormântul lui Zelea Codreanu.
Acum s-a găsit. Sesizarea și exemplul lui Nicușor Dan vin după ce doi susținători ai legionarilor au fost la un pas de a câștiga alegerile prezidențiale. O treime din parlamentarii noștri fac parte din partide care își asumă valorile dreptei extreme. Istorici și jurnaliști au criticat luarea de poziție a președintelui. Ei spun că problema legii nu este forma ei, ci faptul că nu a fost aplicată nici în varianta veche, una care prevede pedepse mult mai mici.
Extremismul pătează. Mulți atrag atenția că sesizarea președintelui seamănă cu cea depusă de partidele extremiste și vine ca o mână nesperată de ajutor pentru fanii domnului Căpitan. Poate și mai periculoasă este teoria promovată (voit sau nu) de președinte, cum că lupta cu comuniștii funcționează ca un detergent care curăță legionarii. Simion are garderoba plină cu haine inscripționate „Red is bad”.
Ce se întâmplă cu legea. Președintele poate retrimite noua lege în Parlament pentru reexaminare. Dacă legislativul nu face modificări, Nicușor Dan este obligat să o promulge.
Turcan, ieși din Nicușor! Dacă tot suntem la legi și președinte, Nicușor Dan s-a răzgândit în privința dezincriminării consumului de droguri. „Da, dezincriminare pe consumator, da, reţea de centre pentru persoane dependente, în special pentru tineri”, spunea el în campanie. Acum vorbește la fel ca Predoiu și Turcan. “Statul român trebuie să transmită un mesaj de forță împotriva acestui fenomen”, a declarat Nicușor Dan la aniversarea MAI.
2. Bolojan, singur cu mărirea TVA

Judecând după declarațiile din ultima săptămână, pare că Bolojan s-a închis într-o cameră, a aruncat cheia la toaletă și a mărit singur TVA-ul.
Nicușor Dan spune că „angajamentul Guvernului în momentul în care el a fost investit a fost că TVA-ul nu va crește”. Iar Grindeanu se comportă ca un adevărat lider al opoziției. Tot ce decide Guvernul din care face parte e greșit.
Plecă ospătarii, rămân directorii. Săptămâna asta așteptam măsurile alea grele, cu consilii de administrație, cu pensii speciale. Ni s-a spus că pleacă ospătarii, șoferii și jumătate din mașinile de protocol de la cancelaria premierului. Plus promisiunea că 40% din posturi vor fi desființate.
Bolojan a anunțat și propunerile pentru administrația locală: mai puțini angajați în primării, mai puțini polițiști locali, popriri pentru datorii, permise suspendate pentru amenzi neplătite și drone pentru controalele construcțiilor. Dar să nu fim triști, Comisia Europeană a pregătit iar o căruță de bani pentru noi. Doar că sunt disponibili din 2028, un nou an electoral.
PSD, tras de „curentul patriotic”. Grindeanu a luat cuvântul la dezbaterea pentru moțiune și aveai impresia că vorbește Simion. Liderul PSD a anunțat că, la congresul din toamnă se va decide dacă PSD trece la „curentul patriotic naționalist care ne-a adus procente foarte mari sau la social-democrația europeană, dar nu în linia partidelor socialiste europene clasice”. Cu alte cuvinte, „pericolul extremist” de care ne tot salvau Ciolacu și Ciucă are mari șanse să devină doctrina PSD.
Donatorii lui Nicușor. Dan a publicat lista cu marii donatori din campanie, aia care i se cerea la fiecare dezbatere. Cei mai generoși au fost patronii Bitdefender și Altex. Există și un donator important care rămâne secret pentru public, nu și pentru autorități. Președintele a anunțat că s-ar putea să-i rămână în conturi 2,5 milioane de lei din donații. „Mi-aș dori ca acești bani să fie dați pentru a stimula cauze civice”, a spus Nicușor Dan.
3. Ultimatumul lui Trump

Foto: Associated Press
Trump i-a dat termen lui Putin 50 de zile. Dacă nu oprește războiul, președintele american spune că e hotărât să treacă la sancțiuni economice. Rușii râd și continuă să atace zone civile din Ucraina.
Rachete pe cereale. Anunțul livrării de arme americane către Ucraina i-a enervat pe susținătorii lui Trump. Este foarte important de subliniat că este vorba despre o afacere, nu despre un cadou. Trump permite țărilor NATO să cumpere arme americane și să le trimită în Ucraina. Președintele american nu și-a ascuns însă dorința de a vedea Moscova atacată cu noile rachete din State. Schimbarea de poziție a lui Trump vine după ce investitori americani au preluat un terminal uriaș de cereale din Odesa. Zona a rămas singura ieșire la mare a Ucrainei.
Bombe peste Cernăuți. Atacurile Rusiei au ajuns la Cernăuți, acolo unde locuiesc peste 100.000 de etnici români. Simion a folosit de multe ori această carte. L-a atacat pe Zelenski că nu respectă drepturile românilor din Ucraina. Credeți că l-a atacat vreun suveranist pe Putin că îi omoară? Apropo de Simion și ruși, combatanții români din Ucraina spun că Simion ar fi primit 15.000 de dolari de la serviciile secrete rusești să susțină „cu cât mai mult circ mișcarea unionistă din R. Moldova”.
Cursul morții. Israelul a atacat săptămâna asta și Siria. Din fericire, lucrurile s-au liniștit rapid. În Gaza continuă masacrul. Copii însetați uciși cu rachete, biserică bombardată, zeci de oameni morți în așteptarea ajutoarelor. Din octombrie 2023, atunci când palestinienii au ucis 1.200 de israelieni, peste 50.000 de oameni au fost omorâți de IDF în Gaza. Aici nu intră decesele cauzate de răni, foamete sau boli. Acum, raportul este de 41 de palestinieni morți la un israelian. Când va fi suficient?


Magazin de pâine în portbagaj. Havana, Cuba. Foto: Associated Press/Jorge Luis Baño

Elena Udrea a fost eliberată după trei ani de detenție deși fusese condamnată la șase ani. Judecătoria Ploiești a admis cererea de eliberare condiționată după ce Udrea și-ar fi învățat colegele de celulă să citească și să croșeteze. În paralel, dosarul omului de afaceri Cristian Burci este aproape de linia de prescriere, iar Tribunalul București îl mângâie pe cap pe Dan Voiculescu.
Un nou model de țeapă face carieră. Platforma online dallesgo.ro pretinde că oferă cursuri acreditate de stat, dar nu are autorizație de mai multe luni. Lecțiile costă mii de lei, iar multe au fost anulate după ce au fost plătite. Pentru unele cursuri deja încheiate, cursanții nu mai primesc niciun fel de certificat. În timp ce sute de oameni se plâng că au fost înșelați, administratorul promite că va da banii înapoi.
România exportă extremiști. După Irlanda de Nord, a venit rândul Spaniei să ne arate fața extremismului. Au fost lupte de stradă între localnici și marocani în orășelul Torre Pacheco. Naționaliștii de aici au cerut ajutorul ultrașilor și extremiștilor de dreapta. Printre cei care au răspuns apelului se numără și mai mulți români. Ei au fost opriți însă de poliție înainte să intre în oraș.
Chinurile președintelui SUA. Trump nu știe cum să mai scape de scandalul Epstein. I-a făcut proști pe susținătorii care îl critică. A dat afară procurorul care s-a ocupat de caz. A închis emisiunile critice, a dat în judecată publicații. Dar se bucură ca la finala FIFA când presa scrie că a câștigat războiul comercial cu restul lumii.

Elevii români au obținut o medalie de aur, două medalii de argint și una de bronz la Olimpiada Internațională de Chimie, desfășurată la Dubai.
Cercetătorii japonezi au descoperit o tehnică de editare genetică ce ar putea eradica cromozomul suplimentar care cauzează Sindromul Down.
O româncă născută într-o familie simplă din Dărmănești, județul Bacău, este azi una dintre vocile Operei Naționale din Paris. Reușita mezzosopranei Cornelia Oncioiu este un exemplu de curaj, perseverență și vindecare prin muzică.

DE CITIT. Sute de foști soldați columbieni luptă ca mercenari de partea Ucrainei, pentru a asigura traiul familiilor rămase în cartierele sărace din Columbia.
DE VĂZUT. Apocalypse in the Tropics, un documentar care arată ce se întâmplă atunci când religia se implică în politică. Regizorul Petra Costa urmărește creșterea naționalismului creștin din Brazilia până în momentul în care țara ajunge la un pas de război civil în numele lui Dumnezeu. Filmul are deja mai multe premii, dar merită și mai multe.
DE VĂZUT. Un scurt material în care Francesca Albanese, raportor special ONU pentru teritoriile palestiniene, descrie mecanismul prin care războiul din Gaza a devenit sursă de profit pentru mulți. Albanese a acuzat în mai multe rânduri Israelul de genocid, iar Statele Unite au impus sancțiuni împotriva ei

Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

Federico Garcia Lorca a trăit puțin (1898-1936). A fost smuls fizicește vieții (o expresie consacrată la moartea altui mare scriitor ucis în demența secolului XX: Isaac Babel) în timpul războiului civil spaniol. A fost o victimă Garcia Lorca.
Totodată, opera sa a trecut testul timpului și sunt puțini poeți de limbă spaniolă mai apreciați chiar și acum, când nu mai e mult și va fi trecut deja un secol de la moartea sa.
Am recitit în acest an „Poetul la New York”. Prima dată am cumpărat cartea dintr-o librărie din Murcia. Mi-am adunat toată spaniola pe care o știam și am găsit cartea frumoasă.
Apoi a venit vara și am citit și traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari publicată acum cinci ani la ART. O carte apărută în condiții grafice excepționale. O carte care este o excelentă intrare în opera lui Federico Garcia Lorca.
Versurile sale au intrat în legendă (poemul său despre Walt Whitman este o capodoperă), New York-ul din textele sale (poetul a petrecut nouă luni la Columbia University la începutul secolului XX, după care s-a îndreptat către Cuba) este un oraș întunecat, plin de singurătate și de anxietatea lumii moderne.
Sunt versuri în care Lorca se dovedește frate cu Kafka. Poemele sale sunt deopotrivă un strigăt de libertate și un avertisment cu privire la direcția în care lumea se îndrepta în jurul anului 1910, cu puțin timp înainte de sfârșitul secolelor îndurabile. Ca orice profet, Lorca văzuse deja viitorul.

De ce comportamentul copiilor se schimbă semnificativ după vârsta de 6 ani
14 sfaturi de productivitate de la administratori profesioniști
Un eseu personal cu 27 de idei despre procesul de îmbătrânire
Dieta, nu inactivitatea, pare să fie principala cauză a obezității
Cele mai bune aeroporturi din Europa sunt în Norvegia, iar cel mai neplăcut pentru pasageri este cel din Rodos
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.