- Pe scurt de la Recorder
- Posts
- Patimile democrației
Patimile democrației
Plus: Schema Ciolacu

Bună dimineața!
Liderii totalitariști au realizat că nu vor să rămână în urma tartorelui de la Washington.
Erdogan (Turcia) a băgat rivalii politici după gratii și a interzis protestele.
Orban (Ungaria) a scos în afara legii marșurile Pride.
Vucic (Serbia) ar fi folosit tunul sonic la cel mai mare protest belgrădean din ultimul secol.
Netanyahu (Israel) ară Gaza pentru Riviera lui Trump.
România se pregătește de prezidențiale și mulți din lista finală îi admiră pe cei enumerați.
Durează mai puțin de un minut să completezi Formularul 230 și să redirecționezi 3,5% din impozitul tău pe venit către Recorder.

1. Pace, bombe și tunuri

Foto: Facebook / White House
Trump n-a adus nici săptămâna asta pacea în 24 de ore. Harta Noii Rusii la care visează Putin ne dă fiori reci. Dacă președintele american se tot încăpățânează să-i pună țarului totul pe tavă, vom avea graniță comună cu Rusia. Atunci o să vedem cum stă treaba cu „înțelepciunea rusească”.
Telefonul roșu. Discuția între Trump și Putin care ar fi trebuit să aducă măcar un armistițiu de 30 de zile s-a încheiat cu o listă lungă de noi cerințe din partea Rusiei. Pentru a discuta despre pace, Kremlinul vrea oprirea ajutorului militar către Kiev, renunțarea la ambiția de aderare la NATO, cedarea regiunilor controlate și limitarea dimensiunii armatei ucrainene. Cu alte cuvinte, Rusia vrea un fel de capitulare. A acceptat însă un acord de încetare a bombardamentelor obiectivelor energetice și de infrastructură.
Bombardamente după acord. La scurt timp după discuția la telefonul roșu, au fost atacate cu drone rusești inclusiv spitale ucrainene. Odesa, aflată la doi pași de România, a fost bombardată. Ucrainenii ar fi atacat și ei un depozit petrolier rusesc. Rusia a acuzat încălcarea acordului, iar ministerul rus de Externe a reacționat: „Cum se va ocupa Washington-ul de această scursură teroristă turbată?”. Mulți analiști spun că acordul a fost de fapt o capcană pentru Zelensky. Și tot ei atrag atenția asupra faptului că, la ora la care ar fi trebuit să discute cu Trump, Putin îl ridiculiza pe președintele american în fața oligarhilor săi.
Proteste ilegale. În Turcia, principalul rival al lui Erdogan a fost arestat. Este vorba despre primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu. Cu o zi înainte îi fusese retrasă și diploma universitară, act fără de care nu se poate înscrie la alegerile prezidențiale. Protestele au fost interzise, accesul la rețelele de socializare a fost limitat, iar metroul către Piața Taksim a fost oprit. Dar oamenii n-au putut fi opriți și străzile s-au umplut rapid. Lira turcească s-a prăbușit, iar mulți investitori s-au retras deja din Turcia.
Amenințările lui Orban. Situația este foarte tensionată și la Budapesta. Weekend-ul trecut, zeci de mii de oameni au protestat după ce Orban a anunțat represiunea împotriva mass-media. La începutul săptămânii, Orban a reușit să interzică prin lege marșurile Pride pe motiv că afectează copiii. Cei care vor ieși în stradă riscă amenzi de sute de euro, iar poliția va putea folosi camere de recunoaștere facială pentru a-i identifica. Noi proteste au izbucnit în piață și în parlament.
Tunul sonic. La Belgrad au fost proteste uriașe, cele mai mari din istoria recentă. Oamenii cer oprirea corupției după prăbușirea gării din Novi Sad, când 14 oameni au murit. Se pare că autoritățile ar fi folosit tunul sonic, un dispozitiv interzis în Serbia, la protestele de weekendul trecut. Președintele Vucic, cel mai contestat politician, a negat folosirea tunului, însă imaginile cu zeci de mii de oameni fugind speriați îl contrazic. Dispozitivul a fost fotografiat în piață, însă autoritățile insistă că nu a fost utilizat.
Riviera morții. 400 de oameni au murit în Gaza în urma bombardamentelor israeliene. Este cel mai intens atac de la semnarea armistițiului din ianuarie. Au fost bombardate în principal case și tabere de corturi. Ambele părți se acuză reciproc de încălcarea armistițiului. Important de spus că Washington-ul a fost anunțat înainte de atacul israelian. Vă reamintim că Trump a spus că vrea să facă din Gaza o 📺️ Rivieră a Orientului Mijlociu, iar localnicii să fie mutați. Unde? Oriunde.
2. Bătaie pe voturile lui Georgescu

Captură Facebook / George Simion
11 candidați vor apărea pe buletinele de vot pentru prezidențialele din mai. Avem doi care se uită spre Europa, câțiva care se uită cruciș în ambele direcții, iar cei mai mulți s-au așezat în zona izolaționistă.
Circul suveranist. După retragerea lui Călin Georgescu, tabăra radicală este măcinată de scandaluri interne. Avem război între Becali și Simion. „Este o hienă”, a spus Becali despre liderul AUR, după ce i-a amintit câte sute de mii de euro i-a dat în campanie și câte tone de brânză la nuntă. Târziu se simte amenințat în AUR de „șeful suprem”. Anca Alexandrescu este atacată din interior, de fiica patronului postului la care predă suveranism în fiecare seară. Alexandrescu ar fi plătită de SIE. Așa sugerează fata lu’ tata Maricel Păcuraru.
112, vine presa! Anamaria Gavrilă a sunat la Poliție să scape de jurnaliști. Însă chiar doamna care cere democrație în fiecare discurs poticnit a fost sancționată de polițiști. Lidera POT s-a retras din cursa prezidențială. Păcat de 📹️ clipul electoral în care merge desculță prin porumb. Ea și Simion se pregătesc însă de petrecere. Îi 📹️ invită pe toți izolaționiștii la ziua lui Călin, pe 26 martie. Nu-i primește acasă Mesia. Masa și dansul, în Piața Victoriei. Apropo, nici acum Georgescu nu a spus dacă e bine sau nu să-l voteze lumea pe George.
Chiul vândut ca grevă. Poate ați uitat, dar AUR și POT sunt în grevă parlamentară după ce tătucul lor a fost interzis la alegeri. Numai că greva lor e doar un chiul plătit. Deputații treziți în conștiință vin să semneze prezența pentru a-și lua indemnizațiile.
Fostul procuror închide dosare. Victor Ponta, fostul lider PSD care și-a pus șapca de luptător anti-sistem, a declarat senin că, dacă va ajunge președinte, 📹️ va închide dosarele lui Georgescu și „tot ce este dosar care are legătură cu candidaturi, de la președinte, la deputat, la primar”. Normal că un președinte de stat nu poate să închidă dosare. Se vede de la Belgrad că e doar o strategie pentru a mai lua niște voturi de la cei vrăjiți de guru. Declarațiile lui Ciolacu despre cum au fost atacați toți liderii social-democrați pe banii lui Soros demonstrează că și pe premier l-a tras curentul izolaționist.
SRI-istul din campania lui Nicușor. Recorder a arătat că Nicușor Dan este susținut la aproape fiecare apariție publică de fostul ofițer SRI Daniel Ene. În timp ce toată țara vorbește despre urgența controlului civil asupra serviciilor, o astfel de prezență dăunează grav sănătății politice. Ene este consilier județean din partea Forței Dreptei, partidul lui Ludovic Orban care-l susține pe primarul Capitalei. După publicarea articolului, colonelul SRI în rezervă s-a retras din echipa de campanie.

De-a lungul timpului, am primit la Recorder nenumărate mesaje în care se repetă aceeași idee: tot ce arătați voi ne lasă fără speranță! Corupție, abuzuri, incompetență. Știm că e meseria voastră să faceți investigații și să ne arătați toate lucrurile astea, dar dincolo de ele se mai întâmplă și lucruri bune în România?
Răspunsul nostru la această întrebare este o producție nouă, pe care o lansăm astăzi, și care se va numi „Cum se face”. Un podcast despre oameni care n-au mai suportat să stea pe margine și care s-au apucat să pună umărul la schimbarea societății în care trăiesc.
Nu vă închipuiți că au știut de la început cum se face, dar cu toate acestea au îndrăznit să încerce. S-au lovit de obstacole, au perseverat, au făcut greșeli și au învățat din ele, iar în final au descoperit că se poate.
Ne-am gândit la acest podcast și ca la o modalitate de a vorbi mai mult despre realizările mediului ONG din România. Pentru ca publicul să-și poată face o părere informată despre activitatea acestor organizații care sunt, mai ales în ultima perioadă, demonizate pe nedrept.
Gazda podcastului „Cum se face” va fi Elena Calistru, activist civic și fondator al organizației Funky Citizens. În primul episod, Elena o are invitată pe Oana Gheorghiu de la „Dăruiește Viață”, ONG-ul care a reușit să construiască de la zero un spital finanțat din donații.


O serie de postere cu lideri politici pe un perete din Londra. Foto: Agerpres

Avioane mici, costuri uriașe. Bolojan a desecretizat costurile celor aproape 200 de zboruri ale lui Klaus Iohannis. 23 de milioane de euro ne-au costat „avioanele mici” cu care s-a deplasat președintele. Dacă în primul mandat cheltuielile n-au depășit două milioane de euro pe an, în 2023 au sărit bine de șapte milioane. Iohannis s-a comportat ca un angajat aflat în preaviz care fură și hârtia igienică de la serviciu. Acum mai trebuie să aflăm de ce zborurile au fost mult peste prețul pieței.
Schema Ciolacu. După publicarea Schemei Nordis, premierul Marcel Ciolacu promitea că va schimba legea pentru a-i proteja pe cumpărători. Cel mai important punct al noii legi ar fi trebuit să fie un prag pentru avans care să nu depășească 10% din costul unui apartament. Recorder a arătat că pragul a dispărut din proiect. „Nicio lege de pe planeta asta nu-l protejează pe om de propria decizie”, a explicat PSD-istul Daniel Zamfir după consultările cu patronii firmelor imobiliare.
Enigmele justiției. Marian Vanghelie scapă de condamnarea la aproape 12 ani de închisoare după ce a luat mită 30 de milioane de euro. Fapta s-a prescris. Tot săptămâna asta un șofer care a ucis un om pe trecerea de pietoni a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare. Chiar dacă el conducea cu 150 de km/h în oraș, judecătorul l-a iertat pentru că „drumul era liber”. Mai mult, de vină pentru moartea pietonului ar fi „o muchie a capotei mașinii”. În acest timp, DNA urmărește jurnaliștii de investigație.
Colectiv 2. Macedonia de Nord trece prin ce am trecut și noi în 2015. 59 de tineri au murit într-un club cu autorizație ilegală. La fel ca la Colectiv, incendiul a izbucnit din cauza artificiilor aprinse pe scenă. Spre deosebire de România, Macedonia de Nord a activat mecanismul pentru protecție civilă care permite mobilizarea țărilor europene pentru îngrijirea răniților. România nu a putut aduce nicio victimă pentru că nici acum, la aproape 10 ani de la Colectiv, nu avem un spital de mari arși.
Vocea, pe mute. După 83 de ani de activitate, Vocea Americii a tăcut. La fel și Europa Liberă. Aproape 1.300 de angajați au fost trimiși forțat în concediu la ordinul lui Trump. Cele două posturi au fost adevărate faruri pentru populația țărilor aflate sub totalitarism, inclusiv România. Acum SUA pare decisă să intre în această categorie. Trump și ai lui au călcat în picioare justiția, femeile care fac avort sunt arestate, iar străinii care îl critică pe Trump nu mai au voie în State. În acest context, nu e de mirare că administrația americană se mai gândește dacă ne mai lasă la ei fără viză.

Anxietatea poate distorsiona realitatea chiar și atunci când nu există un pericol real, însă un pic de anxietate este necesară pentru a face ceea ce trebuie.
Bluey, o serie animată pentru copii produsă în Australia, a cucerit lumea prin felul onest în care prezintă provocările copilăriei și ale vieții de familie.

DE CITIT. Jurnalista Elena Stancu, care împreună cu Cosmin Bumbuț documentează viețile românilor din diaspora, scrie că doar înțelegerea istoriilor noastre personale ne poate ajuta să depășim impasul în care ne aflăm ca societate.
DE CITIT. Într-un sat idilic din Elveția, un grup de 32 de tineri care au comis infracțiuni violente trec printr-un program de reabilitare de patru ani, menit să-i transforme în adulți responsabili.
DE ASCULTAT. Ten Things I Don't Want To Hate About You, un eseu audio despre un jurnalist care vede cum i se destramă familia după ce, în anii post-pandemici, tatăl său cade în plasa conspirațiilor politico-religioase de pe internet. Colegul nostru Cristian Delcea zice că e una dintre cele mai frumoase piese de jurnalism peste care a dat în ultima vreme.

Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

Nu e toată viața lui Gabriel García Márquez aici. Când se încheie povestea din aceste memorii, scriitorul nu are nici treizeci de ani, abia mulți ani mai târziu avea să publice „Un veac de singurătate”.
Dar, totodată, tot ce contează e aici. Copilăria e aici. Bunicii lui fantastici, colonelul Márquez și bunica Tranquilina, care va orbi și se va simți întocmai ca Úrsula Buendía.
Părinții lui Gabo și povestea lor de dragoste care avea să fie coloana vertebrală a romanului “Dragostea în vremea holerei”. Iubirea lui pentru viitoarea sa soție și mamă a fiilor săi, tânăra Mercedes Barcha Pardo, e aici.
Tinerețea bogotiană a lui Gabito, devenirea sa ca ziarist de presă scrisă, cea mai frumoasă meserie din lume, astăzi dispărută.
Nimeni n-a mai scris vreodată ca Gabriel García Márquez, instinctul său de autor este fără egal, nimeni nu mai știa să folosească așa cuvintele pentru a spune o poveste, fie ea și adevărată.
Gabriel García Márquez a scris niște cărți fantastice, cu pretenția că n-a inventat nimic, că totul s-a întâmplat. Citindu-i memoriile, nu poți să nu îi dai dreptate. Doar că era nevoie de niște ochi ca ai lui Gabo ca să vezi până la capătul nopților, speranțelor, iubirilor, viselor și a singurătății.
Mi-a plăcut atât de mult cartea aceasta încât nici n-am băgat de seamă că de fiecare dată când o recitesc îmi place și mai mult, atât de mult încât viața mea nici nu mai contează, până în ziua aceea când, mulți ani mai târziu, m-am pomenit că știu pe de rost primele o sută de pagini și i le spuneam, de pe o plajă din Canare, Oceanului Atlantic, pe un vânt năprasnic, tot mai năprasnic, care devenea sub ochii mei, plini de nisip și de lacrimi, furtună.

Pe măsură ce inteligența artificială avansează, liderii trebuie să-și păstreze mintea limpede
Ce este și cum funcționează un computer cuantic
Ce poți face dacă te simți obosit dimineața și energizat seara
6 surse sănătoase de proteine, ca alternativă la carnea roșie și procesată
O galerie de fotografii din ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial
Un scurt ghid al Insulelor Canare, pentru fiecare tip de turist
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.