- Pe scurt de la Recorder
- Posts
- Pace cu dobândă
Pace cu dobândă
Plus: cele mai reușite fotografii de presă

Bună dimineața!
România face parte din grupul select al țărilor puse la colț de americani. De luna viitoare ar fi trebuit să putem călători în State fără viză, însă decizia a fost suspendată de administrația Trump.
Vestea n-a fost un șoc pentru nimeni. Ambasada SUA în România a avut două postări amenințătoare înaintea hotărârii, iar Fox News (televiziunea de casă a MAGA) a publicat un reportaj în care ni se arătau hoarde de români care intră ilegal în SUA din Canada. Dar mai e SUA țara aia în care mergi să vezi democrația în mediul ei natural?
Durează mai puțin de un minut să completezi Formularul 230 și să redirecționezi 3,5% din impozitul tău pe venit către Recorder.

1. MAGA, colosul cu picioare de lut

Foto: Facebook / Mike Waltz
Dacă ne uităm doar la evenimentele petrecute în ultima săptămână, Trump se încadrează perfect în definiția cuvântului „dictator”. Justiția tremură de frica lui. Congresul a devenit majordomul său. Libertatea de exprimare a rămas fără viză, iar presa care nu se supune e amenințată cu scoaterea în afara legii.
Signalgate. Colosul MAGA a demonstrat că are picioare de lut. Mike Waltz, consilier în probleme de securitate în State, l-a invitat din greșeală pe redactorul-șef de la The Atlantic într-un grup de Signal în care se aflau cei mai importanți oameni din administrația Trump. Apoi, pe acest grup au început să curgă informații secrete despre un atac asupra rebelilor houthi din Yemen. Astfel, jurnalistul Jeffrey Goldberg a aflat cu câteva ore înainte când vor fi lovite țintele și cu ce fel de arme. Redactorul-șef The Atlantic a fost șocat de informațiile primite și le-a privit inițial cu scepticism. Refuza să creadă că țara lui este condusă de astfel de amatori. Apoi, când atacurile au avut loc întocmai la ora anunțată și cu armele enumerate, și-a dat seama că totul este real.
Reacțiile administrației Trump au semănat cu cele ale unui copil prins cu degetele în crema de prăjituri. Președintele a zis inițial că nu știe de așa ceva, apoi că Waltz e băiat bun și că e prima lui greșeală în două luni. Trump și alți lideri MAGA au spus pe rând că: e fake news, că nu sunt informații secrete, că ziaristul e de vină, că 📺️ nu sunt planuri de război. Niciun lider republican n-a recunoscut oficial vreo greșeală. Au preferat să atace jurnaliștii care au insistat cu întrebările, iar pe cei mai vehemenți i-au 📺️ ignorat. La scurt timp după izbucnirea scandalului, Der Spiegel a arătat cât de ușor sunt de obținut datele personale ale celor din cabinetul Trump, inclusiv parolele.
Vânătoarea de studenți. 300 de studenți din State au rămas fără vize după ce și-au arătat într-un fel sau altul sprijinul pentru cauza Palestinei. Marco Rubio a recunoscut oficial că vânează protestatarii. Printre ei se numără și Rumeysa Ozturk, o tânără 📺️ luată de pe stradă de indivizi mascați, dusă într-o închisoare privată, fără nicio acuzație oficială. Vă reamintim că reprezentanții acestor închisori au fost printre principalii sponsori la inaugurarea lui Trump.
Clanul cămătarilor americani. Noul acord economic propus de SUA Ucrainei seamănă cu un contract de împrumut cu un cămătar. În primul rând, nu prevede niciun fel de garanție de securitate și bagă practic Ucraina în faliment. SUA au stabilit o dobândă de 4% pe an la suma datorată de ucraineni. Apoi, în acest fond care va fi controlat de americani vor trebui depuși toți banii realizați de toate companiile de stat și cota din profitul celor private. Foarte important, măsura se aplică și pentru societățile din zonele ocupate de ruși.
Războiul taxelor. De pe 2 aprilie vor intra în vigoare noi taxe vamale de 25% pentru automobilele produse în afara SUA. Trump a susținut în anunțul oficial că măsura va duce la „o creștere extraordinară” pentru industria auto din State. A uitat să spună că va duce și la o creștere extraordinară a prețurilor plătite de americanii care vor să cumpere mașini europene sau asiatice. În acest timp, Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, a găsit soluția pentru a acoperi locurile de muncă lăsate vacante de imigranți: copiii.
2. Război cu bunul-simț

Foto: Agerpres
Dacă americanilor le scapă informații secrete către jurnaliști, noi asamblăm blindate împreună cu rușii. Construim și o ditamai bază NATO cu un consorțiu din care face parte o companie rusească și un apropiat al lui Putin. Partidele anti-UE au încercat să oprească legea care ne permite să doborâm dronele rusești. Oricum, nu le vedem prea bine din cauza unui depozit LIDL.
Eșecul PNRR. În timp ce premierul Ciolacu se luptă cu Soros, boții și tiriboții, Comisia Europeană a suspendat parțial plățile PNRR. Motivul: alianța PSD-PNL care ne promitea stabilitate a vrut să păcălească UE. După ce Bruxelles-ul a deblocat o tranșă din bani pe baza unei legi care elimina pensiile speciale, PSD și PNL au schimbat legea. Până acum, țara noastră a cheltuit doar 9 miliarde de euro din totalul de 29. Anul trecut, nu am primit niciun ban pentru că n-am realizat obiectivele asumate încă din 2021. Dar nu vă panicați, Ciolacu a trecut PNRR-ul la priorități. E pe listă imediat după demiterea lui Hurezeanu.
Patriotism pe bani. Am aflat cine sunt cei care au primit bani de la Bogdan Peșchir pentru a-l promova pe Călin Georgescu. Lista e lungă, dar facem un rezumat: Arhiepiscopia Tomisului, Mădălin Ionescu, Dan Diaconescu, Oana Zăvoranu și ultimul, cu voia dumneavoastră, Mihai Neamțu. Peste 1.000 de euro a costat trezirea în conștiință a lui Neamțu. Acum, banii sunt blocați, președintele neales e prins cu dosarele, fanii lui sunt complet dezorientați, iar urmașul lui ar bate ceva, măcar un coleg.
Șantaj electoral. Victor Ponta spune că, dacă nu-l alegem, ne invadează rușii. „Este posibil acest lucru cu un președinte anti-american, pro-Soros, da. E important pentru România să fie un președinte pro-american”, a declarat candidatul costumat în Donald Trump.
Lovitură de Bănescu. CNA a decis ștergerea din online a unui clip în care Marius Tucă folosește termenul „lovitură de stat” când vorbește despre decizia BEC. O decizie surprinzătoare, mai ales dacă ne uităm, Doamne ferește, la Realitatea și RTV. Odată cu această știre, ne-am amintit că Vasile Bănescu e în CNA. Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei consideră că „a contrazice o instituție în deciziile ei nu face parte din fișa postului unui jurnalist obiectiv”. Ba e fix prima din fișa postului!


Un protestatar derviș înfruntă poliția la Istanbul. Foto: X.com / Umit Bektas

Vânătoare de oameni? Investigația Recorder „Crimă sau premeditare? Cum încearcă un politician să scape de vinovăție” arată din nou că banii și influența pot îmblânzi justiția. Fostul deputat Victor Roman a împușcat mortal un om de aproape doi metri după ce, spune el, l-a confundat cu un mistreț. Dar niciun vânător n-a țipat vreodată la vânat înainte să tragă în el, așa cum a făcut fostul PSD-ist. Familia și apropiații victimei cer acum dreptate printre lacrimi.
Hoțul din IPJ. Un șef din Poliția Slatina care conduce Serviciul Criminalistic a fost prins după ce a furat. Deși are trei case, două mașini și un salariu de peste 10.000 de lei, Dorin Ureche a luat fără să plătească obiecte sanitare dintr-un hipermarket. Acum și-a dat demisia, a rămas și cu baia incompletă și fără salariu. În plus, toți românii au auzit de Ureche, hoțomanul de la IPJ Olt.
Bătut și închis după Oscaruri. Unul dintre câștigătorii premiilor Oscar din acest an a fost bătut și reținut în Cisiordania. Este vorba despre Hamdan Ballal, regizorul documentarului 📺️ „No other land”, despre distrugerile din zona ocupată de israelieni. Martorii spun că bărbatul a fost lovit în fața casei sale de ocupanți mascați și înarmați, iar apoi a fost închis de armata israeliană. După ce documentarul a fost premiat cu Oscar, ministrul Culturii din Israel a spus că este „un moment trist în cinematografie”.
Bilanț cutremurător. Asia de Sud-Est a fost zguduită de un cutremur de 7,7 grade. Sunt sute de morți, dar acesta este doar un prim bilanț. Salvatorii caută cu disperare printre ruine. Echipa Știrile Zilei de la Recorder a arătat cum mii de construcții se pot prăbuși în caz de cutremur în București. Capitala este printre cele mai vulnerabile zece orașe din lume în caz de cutremur.

Pe lângă fericire și împlinire, există o a treia dimensiune care reflectă calitatea unei vieți bine trăite - bogăția psihologică.
Respectarea unui regim alimentar sănătos între 40 și 60 de ani ne poate feri de boli cronice până la 70 de ani.
Un pescar peruan a petrecut trei luni pierdut pe mare, fără rezerve de apă sau mâncare, până când a fost salvat din mijlocul Oceanului Pacific.

DE CITIT. Amusing Ourselves to Death, o carte scrisă acum 40 de ani, a anticipat felul în care televiziunea și apoi platformele sociale aveau să transforme cultura în show business.
DE CITIT. Jacques Pépin, celebrul bucătar francez de modă veche, a arătat lumii că prepararea unei simple omlete poate fi o lecție de viață despre perseverență.
DE VĂZUT. În această ediție, jurnalistul Mihai Radu se întreabă de ce nu l-au certat patrioții pe Ștefan cel Mare că nu vrea pace cu turcii. Între timp, și Marcel a declarat război. Se bate cu boții și tiriboții când are concediu de la celălalt job, de șpăgar dac. Mergem și în salonul candidați și vedem că au venit aparținători securiști, Elena Ceaușescu, un domn care seamănă cu Trump, dar e Ponta și un nene care se crede frații Tate.

Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

Sunt un admirator al lui Kadare. Cred că e printre cei mai buni scriitori din secolul XX, iar la moartea sa m-am lăsat cuprins de nostalgie. Am fost la Paris, mi-am început diminețile la Café Rostand, cum făcea și Ismail Kadare.
Apoi am plecat la Tirana, în Albania, care a devenit repede orașul meu balcanic (cultural, Tirana e radical balcanică) preferat. Kadare a trăit în Tirana zeci de ani din lunga sa viață.
I-am vizitat casa, i-am văzut masa de lucru, scria lângă șemineu, scria doar de mână, soția sa dactilografia la birou manuscrisele.
I-am văzut biblioteca plină de cărți interzise în regimul tiranic al comunistului izolaționist Enver Hoxha. I-am văzut pardesiul și umbrela.
Și am citit la Tirana în această primăvară blândă „Povara crucii", o carte grozavă despre viața scriitorului într-o dictatură. Kadare putea să facă totul în scris și chiar făcea.
Și cartea aceasta ar trebui citită de toți fanaticii ideii nebune de a ne întoarce ìntr-o tiranie. Dar nu va fi.

Dacă vrei să schimbi lumea, începe cu tine
Un autor a întrebat 15 personalități care este sensul vieții pentru dânșii
După ce a încercat postul intermitent, un bucătar celebru a renunțat la obsesia pentru nutriție
Cum să te folosești de cafeină pentru a rămâne alert de-a lungul zilei
Capitala Finlandei, Helsinki, merită vizitată pentru arhitectura fascinantă
Cele mai reușite fotografii de presă din ultimul an
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.