- Pe scurt de la Recorder
- Posts
- „Orgolii prostești", de M. Ciolacu
„Orgolii prostești", de M. Ciolacu
Nicușor Dan se încălzește
Bună dimineața!
Clasa politică din România este împărțită acum în două tabere, una ultraconservatoare și una ultrasensibilă. În timp ce prima a dobândit puteri nesperate, a doua nu e în stare să stea la aceeași masă în liniște. Se găsește mereu cineva să arunce cu vesela și să amenințe cu opoziția. Ei ne-au adus în situația asta, ei o agravează.
Este ultimul newsletter din 2024. Vă urăm un an nou liniștit și nu uitați să vă verificați mail-urile pe 4 ianuarie.
1. Pricinosul domn Ciolacu
Foto: Agerpres
„România nu trebuie să fie aruncată în aer de atitudini puerile și orgolii prostești”. Așa a încheiat Marcel Ciolacu postarea în care anunța că-și ia jucăriile și merge în opoziție. Asta după ce, cu doar 12 ore înainte, se lăuda cu planul de guvernare și cu premier social-democrat.
De ce ar fugi Ciolacu. De fapt, noul Guvern va avea poate cea mai grea misiune de la pandemie încoace, iar Ciolacu nu vrea să deconteze electoral. Economia se va resimți după dublul dezmăț electoral. România nu mai este o țară stabilă, conform agenției de rating Fitch. Pentru a noua lună la rând, avem cea mai mare inflație din UE, iar bursa noastră s-a prăbușit în urma nazurilor lui Ciolacu. Viitorul guvern trebuie să scoată bani din piatră seacă. Ar fi pus ochii inclusiv pe banii redirecționați către ONG-uri. În schimb, de pensiile speciale nu se atinge nimeni chiar dacă putem pierde sume mari din PNRR din cauza lor.
Tot ei. Vineri după-amiază au apărut tot mai multe informații care arată că supărarea lui Ciolacu ar putea fi doar o strategie de negociere. Cel mai probabil, la guvernare va ajunge tot o coaliție PSD-PNL-UDMR, în timp ce USR va rămâne în opoziție. Între timp, Ciolacu l-a primit la București pe „prietenul” Viktor Orban, cu care începe „o eră nouă a colaborării”.
PSD, alianță cu AUR. Faptul că Ciolacu nu se simte bine în costumul de pro-european era de așteptat pentru mulți. Deși a promis în mai multe rânduri că nu va face alianță cu AUR, cuvântul lui n-a ajuns și în țară. În Bacău, Suceava și Prahova, partidele cu cele mai multe voturi și-au împărțit deja funcțiile în consiliile județene. Simion a anunțat deja că se pregătește pentru guvernare.
Noii deputați și-au preluat mandatele într-o atmosferă de bâlci rural. Vârstnicii din Partidul Oamenilor Tineri n-au avut voie să vorbească, Șoșoacă a alergat presa împreună cu tiktok-eri, iar Becali a ținut să precizeze că nu va negocia niciodată cu femei. Fără nicio legătură, Șoșoacă a decis să rămână europarlamentar. Are cine să facă circ la noi.
2. Nicușor Dan se încălzește pentru prezidențiale
Foto: Agerpres
În timp ce partidele încearcă să găsească un candidat sau mai mulți pentru prezidențiale, Nicușor Dan a anunțat neîntrebat că vrea el. În fața faptului împlinit, doar liberalii n-au exclus susținerea lui pentru prezidențiale. Aceiași liberali care au exclus susținerea lui pentru primăria Capitalei.
De ce ar fi bun. Pentru că este independent, așa cum le place chiar și votanților lui Georgescu. Pentru că a rămas în mentalul colectiv ca primarul care se luptă cu rechinii imobiliari. Pentru că nu are probleme cu media la bac sau cu fabricile de diplome. Și, foarte important, nu s-au găsit scheleți în dulapul lui Nicușor Dan chiar dacă unii s-au chinuit să bage cu forța unul.
Ce i se reproșează. Sunt voci care susțin că Nicușor Dan ar trebui să-și ducă mandatul de primar al Capitalei la final, mai ales că bucureștenii au fost de acord, prin referendum, să-i acorde mai mulți bani și mai multă putere. Matematicianul s-a ferit să vorbească deschis despre războiul din Ucraina și oamenii s-au cam săturat de surprize. Scandalul referendumului pentru definirea familiei a însemnat ieșirea lui din USR. Partidul s-a poziționat în 2017 împotriva definirii familiei în Constituție ca uniune dintre bărbat și femeie. Nicușor Dan spunea atunci: „Nu poti să activezi într-un partid care are o poziție oficială în contradicție cu convingerile tale intime”. Și insista pe lipsa asumării unei doctrine politice: „În USR e loc și pentru conservatori, și pentru progresiști”. Cam așa zicea și Geoană în campanie.
Cum rămâne cu Lasconi. Anunțul le-a picat cel mai greu celor din USR. Ei o aveau deja pe Lasconi care adunase 1.7 milioane de voturi. Acum s-au împărțit din nou în două tabere, așa cum ne-au obișnuit în momentele grele. Nu s-au așteptat ca fiul rătăcitor să reapară, mai ales că anunțase acum șase luni că nu se gândește la prezidențiale. Ce-i drept, a zis de cele din 2024. Încă ceva: spre deosebire de Lasconi și toți ceilalți candidați la prezidențialele anulate, Nicușor Dan nu are în arhivă poze la icoane sau elanuri naționaliste.
3. În căutarea alegerilor pierdute
Au trecut două săptămâni de la anularea alegerilor și nu am aflat motivul exact. Toni Greblă zice că votul a fost organizat perfect, așa că n-are niciun motiv să demisioneze. Nici serviciile n-au nicio vină. Ne-a spus președintele: „Cei care ne atacă nu o fac în mod transparent”. Lui Iohannis îi arde și de glume: „Niciun serviciu nu poate să înceapă să spioneze politicieni”. Era o vorbă de birt rural: „Taci că te aude cineva și te crede!”.
TikTak. Comisia Europeană a început investigația împotriva TikTok pentru ce s-a întâmplat la alegerile noastre. Dacă se dovedește că rețeaua din China a încălcat legislația UE, se poate ajunge la o amendă de 6% din cifra de afaceri anuală la nivel global. Adică foarte mult. Se poate merge până la interzicerea aplicației în țările Uniunii. Până atunci, suntem invadați pe Facebook de grupuri care îl susțineau pe Dragnea, iar acum s-au dat cu Georgescu. Multe sunt întreținute cu postări nostalgice după regimul comunist sau cu imagini generate de inteligența artificială.
Blestemul lui Georgescu. Taberele pro și anti Georgescu s-au întrecut în amenințări și jigniri. Mercenarul Potra avea un test pentru Iohannis. Călin Georgescu îi amenință cu pușcăria și cu flăcările iadului pe judecătorii CCR. Influencerul Makaveli a pornit un război suburban cu Gâdea și familia lui, Ponta ne amenință cu Trump, iar Anca Alexandrescu se autodeclară pleava societății.
„Tehnica covrig”. Patru senatori americani au publicat o scrisoare în care condamnă atacurile lui Putin din țara noastră. Ai noștri au sărit imediat cu „v-am spus noi”. Sorin Ioniță de la Expert Forum semnalează că americanii și-au bazat toată scrisoarea pe spusele autorităților române. Acum, aceleași autorități folosesc textul americanilor drept dovadă.
Autoritățile au descoperit extremiștii. Ei erau acolo, dar nu-i deranja nimeni. Unul dintre cei mai vocali s-a trezit cu mascații peste el în timp ce era în live. Acum, Parchetul General cere pedepse mai aspre, iar Alina Gorghiu cere facilități absurde pentru magistrați.
#EchilibrușiVerticalitate. Vineri seară, site-ul snoop.ro a publicat o informație care schimbă felul în care ne uităm la ultimele alegeri. Celebra campanie cu influenceri TikTok, plasată inclusiv de serviciile secrete românești în cârca lui Călin Georgescu, ar fi fost, de fapt, plătită de Partidul Național Liberal. Rămân multe semne de întrebare, dar e cel puțin curios cum PNL n-a scos o vorbă în tot acest timp în care întreaga România a vorbit despre “campania lui Călin Georgescu”. Oricum, încă o notă de 10 pentru servicii.
Un bărbat iese printr-o gaură dintr-un zid al închisorii Sednaya, „abatorul uman” de lângă Damasc. Căderea regimului al-Assad a dus la eliberarea tuturor prizonierilor. Foto: Antonio Pedro Santos / EPA / Agerpres
Comisia de PR a SIE. Gabriel Vlase, șeful Serviciului de Informații Externe, a fost băgat în comisia parlamentară de control după plimbările la cursele de Formula 1, unele cu avion privat. De fapt, a mers comisia la el. Concluzia anunțată după discuții a fost că Rusia încerca să ne influențeze încă din 2023. Noroc cu plimbările lui Vlase. Fără ele n-am fi aflat această informație șocantă. Despre zborurile private, șeful comisiei a transmis ca un purtător de cuvânt: „răspund cerințelor de securitate, operativitate, protecție și anonimat”.
Bulai, primele abuzuri. Snoop a strâns noi mărturii care arată că sociologul Alfred Bulai era abuzator în serie încă de pe vremea comunismului. Victimele lui povestesc cum, pe vremea când erau în clasa a V-a, au fost bătute la fundul gol de Bulai, în fața întregii clase. Mai târziu, când a devenit secretar de stat, chema fetele în biroul lui de la Guvern pentru a le arăta cât de puternic este și cât de puțin ar conta eventualele lor plângeri.
Istoria comunismului devine materie obligatorie pentru elevii de liceu. Un pas important, mai ales că, la 35 de ani de la Revoluție, 40% dintre tineri au declarat că ar prefera o dictatură. Acum depinde și cum sunt scrise manualele și cum sunt predate lecțiile. Poate copiii noștri nu vor mai da share la postări cu „Ce săraci și fericiți eram!”.
Noul Cod Silvic a fost adoptat de Parlament. Legea permite acces liber în păduri pentru orice cetățean, inclusiv pentru jurnaliști și activiști de mediu. Cei care transportă ilegal lemn vor rămâne fără mijlocul de transport și vor avea dosar penal. Tot infracțiune devine și tăierea copacilor din spațiile verzi urbane. Dacă s-ar fi adoptat un pic mai devreme n-am mai fi văzut bătaia de joc din parcul IOR.
Genoa romena. Dan Șucu, investitorul Rapidului, a preluat și clubul italian Genoa. Cel puțin așa spune el și clubul. Acționarii americani susțin că tranzacția s-ar fi făcut fără știrea lor. Cert e că proprietarul Mobexpert a dat 40 de milioane de euro pentru a deține controlul asupra celei mai vechi echipe de fotbal din Italia.
Se încheie un an ca o cursă cu obstacole. A fost o competiție inechitabilă, cu reguli schimbate în timpul jocului, în care fiecare din noi a concurat împotriva propriei frici, a propriilor neajunsuri și prejudecăți. Rămân însă și câteva lucruri bune care s-au întâmplat în 2024.
Cabinetul veterinar social Sache este locul unde toate animalele sunt vindecate până la capăt. O echipă de 16 oameni încearcă să ajute cu prețuri sociale pe toată lumea și complet gratuit anumite categorii. Mai mult, 90% din profitul cabinetului se întoarce către misiunea sa socială.
Un burete făcut din bumbac și os de sepie poate filtra 99.9% din poluarea cu microplastic din apă, potrivit cercetătorilor chinezi.
DE CITIT. Europa se îndreaptă către o apocalipsă economică din cauza lipsei de inovație, potrivit unei analize Politico. Germania este în recesiune pentru al doilea an consecutiv, ceea ce face ca Spania să joace un rol tot mai important în economia Europei.
DE CITIT. Un grup de șase exploratori a pornit într-o expediție temerară, navigând din Insulele Feroe către Norvegia într-o corabie similară celor folosite de vikingi. Deși a făcut față unei furtuni masive, cu valuri de 10 metri înălțime, echipajul nu a putut evita o tragedie.
DE VIZITAT. În fosta comenduire a garnizoanei, în Piața Libertății din Timișoara, poate fi vizitată, până la sfârșit de ianuarie, o expoziție care marchează într-un mod inedit împlinirea a 35 de ani de la Revoluția din 1989. Sunt fotografii din acele zile fierbinți, dar și lucrări care pun vizitatorul în postura de a-și asuma, în funcție de vârstă, amintirile, imaginația sau anxietățile.
DE VĂZUT. Documentarul Endurance despre vasul cu același nume care a naufragiat în 1915, lângă Antarctica. Filmul împletește trei fire narative. Povestea navei înghițite de gheață, cea a luptei pentru supraviețuirea membrilor echipajului și cea contemporană a spărgătorului de gheață care încearcă să găsească cea mai celebră epavă din lume.
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Lisa Marie Presley (1968-2023) a fost fiica lui Elvis Presley, a avut patru soți (printre care Michael Jackson și Nicholas Cage) și patru copii, printre care și pe actrița Riley Keough (35 de ani).
Lisa Marie Presley lucra la aceste memorii când a murit. Riley Keough i-a dus opera la bun sfârșit inserând propriile amintiri despre evenimentele despre care mama sa vorbește.
Este o carte emoționantă, intimă și tristă și importantă pentru cine vrea să înțeleagă lumea show biz-ului american din a doua jumătate a secolului XX. Lisa Marie Presley a fost în centrul acelei lumi, ca fiică a lui Elvis și soție a lui Michael și cântăreață ea însăși.
Cum a fost copilăria ei la Graceland? Cum a fost viața cu Michael la Neverland? Lisa Marie (și nici fiica ei) n-au văzut nici măcar o dată vreun semn că Michael Jackson ar putea să molesteze copii, că ar fi fost pedofil.
S-au despărțit pentru că Michael își dorea să fie tată, să aibă copii, iar Lisa Marie îi avea deja și nu mai voia alții și pentru că Michael începuse să devină dependent de medicamente și își pierdea ușor-ușor luciditatea.
Lisa Marie Presley și fiica ei au dat împreună această lucrare tulburătoare, plină și de strălucire, de iubire, dar și de singurătate și de multă suferință. E o carte care se citește foarte ușor, în ciuda intensității sale.
Iar pentru cei care, ca mine, i-au îndrăgit și pe Elvis, și pe Michael, și pe Lisa Marie – aceasta e o carte necesară, pe care o așteptam, fără ca măcar să știm că o așteptăm.
Dacă nu ai redirecționat încă 20% din impozitul plătit de microîntreprinderea ta pentru anul fiscal 2023, mai poți face acest lucru până pe 25 decembrie anul acesta, prin formularul 177.
Chiar dacă nu avem motive să fim optimiști în perioada asta, speranța poate fi antidot împotriva cinismului
Cum să treci peste o insultă fără să porți resentimente
Ce se întâmplă în corpul tău dacă consumi mai mult zahăr decât ai nevoie
Câteva vitamine și minerale care chiar sunt recomandate de medici
Cartierul Testaccio din Roma este o destinație obligatorie pentru gurmanzi
10 locuri de vizitat în 2025, selectate de The Wall Street Journal
20 dintre cele mai bune filme ale anului, potrivit criticilor BBC, și cele mai bune filme românești din 2024
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.