O lege pentru un om și casele lui

Plus: arde Libanul

Bună dimineața!

PSD și PNL s-au măcelărit în declarații, au uitat de stabilitatea promisă. I-a încăierat legea care îi permite președintelui să candideze la Senat pe listele PNL. 

După acest divorț politic anunțat, Iohannis ne-a transmis din State: „Nu am dorit o lege pentru mine”. Păi, de ce n-o fi zis așa de la început? De ce a lăsat coaliția în chinuri?

Play the Day Play the week

    1. Iohannis, minus două case

    Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv că familia Iohannis pierde două case din Sibiu și că trebuie să dea înapoi toți banii încasați din chirii. Și toată lumea a jubilat la gândul că o să-i bată în poartă poștașul să-i ceară banii încasați ilegal.

    • Încă o chichiță, poate ultima. De fapt, familia Iohannis a pierdut casele în instanță în urmă cu mai mulți ani. Decizia de săptămâna asta părea finalul unui lung șir de procese, amânări și alte chichițe legislative. Toate, cu scopul de a amâna returnarea sutelor de mii de euro din chirii. Se pare că mai este încă un proces neîncheiat care îl lasă pe Iohannis cu banii în buzunar.

    • Sărăcia împăratului. Dacă și ultimul proces se încheie, familia președintelui ar trebui să dea înapoi aproximativ 300.000 de euro. Acum, conform declarației de avere, Iohannis are în conturi doar 38.000 de euro. Asta înseamnă că va cere rate la ANAF sau că va mai pierde încă un imobil să-și plătească datoria.

    • Ce mai poate pierde. Pe scurt, familia Iohannis a pus mâna pe case cu acte false. Reluarea dosarului penal nu este exclusă, după ce președintele nu va mai avea imunitate.

    2. Senator, imperator, trădător

    Foto: Alexandru Dobre / Mediafax

    Eu te-am făcut, eu te omor”, era o vorbă de care își amintesc mulți dintre noi. Cam așa a făcut și Iohannis cu coaliția, mai ales cu jumătatea ei liberală.

    •  Cum i-a încăierat Iohannis. După ce liberalii au anunțat că au depus legea prin care șeful poate candida la Senat, a început un spectacol trist. PSD-iștii au anunțat că nu e nevoie de nicio lege și, oricum, nu ar susține-o. Ciucă i-a bătut obrazul lui Ciolacu că nu se ține de cuvânt. Șeful PSD i-a răspuns obraznic și au continuat acuzațiile și jignirile de tot felul.

    • Șefu’ a dat, șefu’ a luat. În timp ce liberalii, mai ales Ciucă, se dădeau de ceasul morții, președintele a părut aerian. Și chiar a fost. L-a decorat pe Aurelian Bădulescu, 📺️ unul dintre cele mai controversate personaje politice din ultimii ani. Și-a mai pus 7 milioane de lei la bugetul de călătorii. A dat ordin să-și pună apropiații pe listele pentru parlamentare. Și, cum ziceam mai sus, a trădat toate opintelile liberalilor.

    • Poate, dar nu mai vrea. Vineri, Iohannis a transmis printr-un comunicat că nu va candida la alegerile parlamentare, indiferent dacă Biroul Electoral Central îi permite sau nu. BEC i-a permis. Nu e nevoie de nicio lege nouă. Poate să candideze pe listele oricărui partid, dacă și partidul îl vrea. 

    3. O eră furtunoasă

    Foto: Dan Paic / Agerpres

    Meteorologii anunță furtuni și noi inundații în weekend. Autoritățile spun că sunt pregătite, dar pot fi luate prin surprindere.

    • Cine ne păzește de viituri. Petru Avram, fost șef la Apele Române Prut - Bârlad, a fost trimis în judecată de DNA pentru a treia oară. El se recomanda „un animal politic care va ajunge cel puțin ministru”. Ar fi angajat persoane care nu știu să măsoare debitul unui râu și este acuzat de corupție și numiri ilegale. Avram a intrat în atenția procurorilor după o investigație Recorder

    • Fenomenele extreme devin normale. Oamenii de știință spun că furtuna Boris, cea care a inundat Europa Centrală este un fenomen fără precedent. Niciodată nu a plouat atât de mult în această regiune. Zeci de cercetători World Weather Attribution au ajuns la concluzia că încălzirea climei dublează riscul producerii furtunilor de acest fel.

    • Prețul real. Semnalele de alarmă sunt tratate în glumă de autorități. Sigur, proiectele de genul Neptun Deep sunt avantajoase economic acum, dar următoarele generații ar putea plăti prețul real. În Capitală, amenda pentru un copac tăiat ilegal este prețul unui pachet de țigări ieftine.

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

    La cortul berăriei Paulaner de la festivalul Oktoberfest, vizitatorii se adună pentru prima halbă a ediției din acest an. Foto: Anna Szilagyi / EPA / Agerpres

    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
    • Arde Libanul. Este război în toată regula Israel - Hezbollah. Peste 600 de oameni au murit în urma bombardamentelor din Liban. Diferența între Hamas și Hezbollah este una care poate aprinde întregul Orient Mijlociu. Gruparea teroristă din Liban este susținută de Iran, aliatul Rusiei, iar arsenalul deținut o face o armată adevărată. În plus, tunelurile din munți sunt fortificații aproape indestructibile.

    • Evul mediu de lângă București. Lupta de stradă între două clanuri din Pantelimon a deschis multe jurnale. A urmat un exercițiu de PR al ministerului de Interne. Operațiunile cu mascații și purtătorii de cuvinte împleticite au încercat să spele imaginea. Rușinea adevărată este că bătaia a pornit după ce o fată a fost vândută de familie și a ajuns să fie exploatată în afară. O situație care amintește de discursul actriței Meryl Streep la ONU.

    • Campanie în port. Războiul cu drogurile se intensifică în campanie. Pare lege nescrisă. După ce doi ani nu a fost capturat niciun gram în portul Constanța, acum au fost găsite tone. În timpul ăsta, un vatman e scos drogat de polițiști pentru că luase paracetamol, iar Cehia a capitulat în acest război.

    • Fără timp de gândire. 60% din asistenții maternali nu vor mai putea primi copii în grijă pentru că n-au terminat liceul. Ministerul Familiei nu s-a gândit cu cine îi va înlocui. Nici școlile nu s-au gândit când le-au luat elevilor tabletele cumpărate în pandemie, iar acum le spun părinților să dea bani pe altele.

    • Alt plagiator cu grade. Gabriel Vlase, șeful Serviciului de Informații Externe, a copiat 66 de pagini în teza lui de doctorat. Sursă i-a fost Sorin Frunzăverde, fost ministru al Apărării. Vlase a recunoscut plagiatul, dar spune că n-a fost cu intenție. Omul este într-adevăr supus greșelii pentru că tot Emilia Șercan l-a prins că a copiat și într-o carte. Tot cam vreo 60 de pagini.

    POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    În thrillerul american Severance, Helly se angajează într-o companie unde în prima zi de muncă un cip îi separă mintea în două. Practic, atunci când programul se termină și pleacă acasă e o persoană pentru care realitatea și gândurile de la job nu există, iar când ajunge la birou e un om nou, care nu are nicio amintire și nicio apăsare a vieții personale. Totul pentru eficiență.

    Jobul ei presupune să stea în fața unui monitor unde trebuie să dea click pe anumite cifre timp de opt ore pe zi. Și atât. Fără ca cineva să-i explice de ce face asta, care e sensul și mai ales, fără să aibă dreptul să refuze sau să conteste. Helly vrea mai întâi să-și dea demisia, dar e captivă în procedurile companiei care îi neagă emoțiile și o alienează tot mai mult de propria persoană.

    În Severance, ideea lidershipului autoritar, a lipsei de claritate și a dezechilibrului între viața personală și muncă sunt duse la extrem. Dar revenind la realitate, cât de multe asemănări vezi între cultura organizațională din Severance și cea de la tine de la serviciu?

    Cât de des ai trăit momente în care liderul echipei tale a uitat că ești o ființă complexă, care are zile neproductive pentru că ceva s-a întâmplat în viața personală? Cât de rapid îți vine în minte o situație în care șeful tău ți-a spus doar ce să faci, nu și de ce? Sau, dimpotrivă, când te-ai simțit în sfârșit la locul potrivit, un loc în care ți se oferă sens și încredere?

    „Bătăliile care contează”, a lui Magor Csibi și Radu Predescu, e prezentată ca o carte despre leadershipul organizațional și militar și valorile comune după care acestea se ghidează. Eu cred că nu e numai despre asta și nici măcar nu e doar o carte pentru cei pasionați de leadership.

    E o carte pentru cei care vor să înțeleagă mai bine tensiunile de la muncă. Sau poate pentru cei care își doresc să-și înțeleagă mai bine șefii și colegii. Pentru cei care vor să priceapă ce înseamnă să conduci o echipă bine, pentru cei care vor să știe ce pot să ceară de la jobul lor.

    Studiile arată că pentru tinerii din generația Z sensul este principalul criteriu în funcție de care își aleg cariera. Împlinirea pe plan personal și dorința de a lăsa ceva important în urmă nu mai reprezintă doar niște beneficii extra, puse undeva în vârful piramidei, ci baza pe care își doresc să construiască viața profesională. Și poate că ei în sfârșit au înțeles care sunt bătăliile care contează.

    Cronica de carte este semnată în această săptămână de Alina Păduraru, reporter Recorder.

    Poți susține jurnalismul independent făcut de Recorder și prin achiziționarea unui produs din Shop.

    Vânzarea produselor din shop nu are ca scop obținerea de profit. Articolele au un adaos cuprins între 5 și 10 euro, bani care merg în contul Asociației Recorder, deci se transformă într-o donație pentru jurnalism.

    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
    Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter

    📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
    Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.

    💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
    Dă reply la acest email.