- Pe scurt de la Recorder
- Posts
- Mai bine nu întrebați de sănătate
Mai bine nu întrebați de sănătate
Plus: Un ostaș pe banii țării
Bună dimineața!
S-a rezolvat și cu Colectiv. Ministrul Bănicioiu, zis Avemdetoate, scapă de orice acuzație. Dosarul despre cum a tratat statul român cazul Colectiv a fost clasat. Procurorii spun că nu pot imputa nimănui coloniile de bacterii, lipsa paturilor sau a procedurilor. Nouă ani mai târziu, bacteriile sunt tot acolo, iar paturile și procedurile n-au apărut.
1. Sănătatea cu coasa
Foto: Agerpres
Rechizitoriul procurorilor în dosarul spitalului Sf. Pantelimon chiar pare un scenariu de film horror. Una dintre doctorițe era numită „Doamna cu coasa”. Ea ar fi fost cea care scădea doza de noradrenalină, substanță fără de care pacienții în stare gravă de la ATI nu puteau supraviețui. Apar însă întrebări la care nu există răspunsuri, iar fără ele nu putem vedea imaginea de ansamblu.
Prima sesizare, primele concluzii. În luna aprilie, o asistentă de la Pantelimon a reclamat că în ATI au murit 17 pacienți după ce le-a fost scăzută brusc doza de noradrenalină. Toată lumea a privit informația cu mari rețineri. Au urmat trei anchete: cea a spitalului, cea a Colegiului Medicilor și cea a lui Rafila. Concluzia comună a fost că acuzațiile nu se susțin.
Cel puțin o crimă. Procurorii au mers cu cercetările mai departe, iar săptămâna aceasta au venit concluziile lor. Ei spun că au găsit probe care arată că cel puțin un om ar fost ucis de medici. Una dintre doctorițe ar fi scăzut brusc doza de noradrenalină, însă o asistentă a crescut din nou cantitatea, așa că omul a supraviețuit. O săptămână mai târziu, două doctorițe au scăzut din nou doza, iar bărbatul murea după 58 de minute. Doctorițele sunt acum arestate preventiv.
De ce anchetele spitalului, ministerului și Colegiului Medicilor n-au găsit nimic în neregulă? Ministrul Rafila a explicat că ai lui sunt „economiști și juriști”, deci au verificat doar proceduri. Cei de la Colegiul Medicilor nu au avut acces la injectomate, adică la așa-zisa armă a crimelor. Iar rezultatul anchetei spitalului nu face decât să ridice încă o întrebare: Nu cumva și aici toți știau?
„Medicii au procedat corect”. Toate concluziile procurorilor au fost date peste cap de o declarație. Președintele Senatului Societății de ATI spune că medicii au procedat corect, că nu poate fi vorba de omor și că, dacă un expert medical ar fi fost implicat în anchetă, ar fi ajuns la concluzia lui. Chiar așa, de ce n-a fost implicat? După atâtea întrebări fără răspunsuri, există și câteva concluzii clare. Sistemul e la pământ, e nevoie de o lege a malpraxisului, iar Rafila n-are de ce să demisioneze.
2. Un ostaș pe banii țării
Foto: nicolaeciuca.ro
Jurnalistul Cristian Andrei ne-a confirmat pe Snoop ce bănuiam cu toții. Că panourile cu Ciucă au fost plătite de noi și că nu au fost ieftine deloc. Iar liderul PNL ne-a confirmat ce bănuiam cu toții. Calcă pe orice decizie dacă simte miros de voturi.
2 milioane de euro, la ofertă. În primele trei luni de la montarea panourilor, liberalii au dat 2 milioane de euro. Banii sunt publici, iar Rareș Bogdan explică simplu: „Panourile le-am plătit în zona electorală. În rest, le-am ocupat cu altceva. Am făcut un deal”. Cu alte cuvinte, să fim mulțumiți că au prins ofertă. Puteam să plătim și mai mult.
Nu e gata nici acum. Cartea „Un ostaș în slujba țării” nu există. Și se pare că nu va exista prea curând, în ciuda promisiunilor. N-are nici acum codul ISBN care trebuie trimis cu 30 de zile înainte de tipărire. Dar, când va apărea, trebuie să știm că numai promovarea ei a costat de opt ori mai mult decât suma alocată în acest an de ICR pentru traducerile autorilor români.
Ciucă, dreapta împrejur. Ciucă a făcut o pauză de la scris și a schimbat brusc macazul. A anunțat că începe negocierile cu forțele de dreapta. Bine, forțe e mult spus. Așadar, după ce ne-au bătut la cap cu stabilitatea garantată PSD-PNL, acum nu mai e nevoie de ea. E nevoie urgentă de voturi, Ciucă e sub Șoșoacă. Mutarea e privită de sus de Ciolacu, iar ironiile la adresa colegului curg de câteva zile.
3. Călcâiul Sabrinei
Foto: Cristian Nistor / COSR Facebook
România are acum 8 medalii la olimpiadă - trei de aur, patru de argint și una de bronz. Am fi putut avea un bronz în plus la gimnastică. O contestație depusă de americani la finala de la sol a crescut punctajul sportivei lor, iar noi am revenit la frustrarea că ne fură, că suntem prea mici și n-avem loc la masa bogaților.
În așteptarea deciziei. Imediat după decizia arbitrilor, mama și antrenoarea Sabrinei Voinea a anunțat că se retrage din gimnastică împreună cu fiica ei. Prima care a reacționat dur a fost Nadia Comăneci. Imaginile au arătat că Sabrina n-a pus călcâiul în afara covorului. Acuzațiile de furt au curs, iar cazul a ajuns la TAS. Acum așteptăm o decizie oficială. Specialiștii în gimnastică sunt optimiști, spun că vom primi medalia dorită. Specialiștii de pe facebook sunt rezervați.
Boicotul lui Ciolacu. Politicienii care își flutură naționalismul de câte ori au ocazia (cam toți) au reacționat virulent. Cel mai hotărât a fost Ciolacu. A anunțat că boicotează închiderea jocurilor olimpice. Toată lumea aștepta să anunțe că va crește investițiile în sportul românesc.
Mihaela Cambei a adus României medalia de argint la haltere. Foto: Cristian Nistor / COSR Facebook
Cum au pornit atacurile în UK. Situația gravă din Marea Britanie ar trebui să le dea de gândit politicienilor români care aruncă fake-news ca să primească voturi. Atacurile dreptei extreme la adresa migranților au început după ce în online s-a vehiculat că un solicitant de azil musulman ar fi înjunghiat mortal trei fetițe în Southport. Informația s-a dovedit falsă. Ucigașul este creștin și s-a născut în Cardiff. Violențele au continuat însă. Acum, și românii se tem să iasă pe străzi.
Cine atacă primul. Orientul Mijlociu este aproape de un război în toată regula. Totul a plecat de la uciderea unui lider Hamas în capitala Iranului. Imediat, Teheranul și aliații au amenințat Israelul. Americanii au trimis rapid avioane și nave de luptă în zonă, iar Israelul amenință cu un răspuns disproporționat în cazul unui atac iranian. Să nu uităm, Iranul e aproape de a avea arsenal nuclear.
Statul mafiot. Vezi materialul Andreei Pocotilă din Recorder și zici Doamne ferește. Ce speranțe să avem la o justiție normală când apar astfel de dovezi că sistemul judiciar ajunge să fie mâna dreaptă a celui mafiot? Pe scurt, o persoană infiltrată de autorități în rețeaua traficului de țigări a ajuns să fie deconspirată de stat și să fugă din țară de teama răzbunării contrabandiștilor. De acuzații a scăpat de curând, de contrabandiști nu se știe.
Pericol pe litoral. Dacă plănuiți o vacanță pe litoralul românesc, citiți materialul PressOne despre calitatea apei din stațiuni. Jurnaliștii au găsit valori de E.coli de 100 de ori mai mari decât cele care sunt raportate de DSP și de trei ori mai mari decât scrie la lege. Autoritățile au refuzat să comenteze datele, dar au anunțat a doua zi ca oamenii să nu facă baie la Corbu. O posibilă sursă de contaminare: deversările ilegale în mare sau Dunăre.
La 20 de kilometri de Târgu Jiu, actorul Cuzin Toma încearcă să presare copiilor speranță prin cultură.
România Atractivă e un proiect lansat în luna mai, care a documentat 12 rute culturale prin România. Iată câteva locuri unice din sudul și centrul țării.
DE CITIT. Povestea tragică a unei familii americane care nu a putut ține pasul cu viața opulentă și aparent perfectă pe care o afișa pe Instagram.
DE CITIT. Timp de 100 de ani, voleiul a avut același tipar de joc. Doi suedezi au revoluționat voleiul pe plajă printr-o mișcare surprinzătoare și sunt pe cale să cucerească aurul olimpic.
DE VĂZUT. Scriitorul JRR Tolkien a luptat în Primul Război Mondial, fiind unul dintre puținii supraviețuitori din batalionul său. Într-un interviu pentru BBC în 1968, el povestește despre impactul profund pe care trauma războiului a avut-o asupra seriei The Lord of the Rings.
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Am mai scris aici despre Isaiah Berlin. Îl consider cel mai rafinat istoric al ideilor și cel mai subtil filosof al libertății din secolul XX. Un erudit născut în Imperiul Țarist și mort în Anglia, unde a fost profesor o viață întreagă. Și a avut o viață lungă, în care a scris câteva texte care au, pentru mine, valoarea Ecleziastului. La moarte era Sir Isaiah Berlin.
Cartea „Originile romantismului” este o demonstrație de erudiție și de înțelegere a culturii. Berlin se uită la romantism ca la una dintre cele mai importante mișcări culturale din istoria oamenilor și are dreptate să se uite așa.
Cantitatea de lucruri pe care le puteți afla despre o mulțime de oameni însemnați este enormă. Și mai e și stilul lui Berlin: clar, coerent, concis, expresiv.
Romantismul e în stare să-l definească fără să-și propună în câteva rânduri: epoca aceea în care eșecul era mai nobil decât succesul, care avea în el ceva ieftin și vulgar, epoca idealului înțeles nu în sens filosofic (ca la Kant), ci în sensul comun. O epocă de entuziasm, care valoriza puritatea și sinceritatea sufletească și capacitatea de a te dărui cu totul unei idei.
Berlin vorbește cu atâta lejeritate despre Rousseau, Diderot, Schiller, despre Novalis și Byron și Goethe, și mai ales știe ce spune încât pur și simplu nu știu un profesor care să te poată învăța mai mult într-un timp atât de scurt.
Cartea „Originile romantismului” se citește în câteva ore și ai le ce să te gândești o viață. Sir Isaiah Berlin era, neîndoielnic, un geniu și un om generos și înțelept.
Nu cred că poți înțelege istoria ideilor, în mod profund, adevărat, dacă nu l-ai citit pe Isaiah Berlin, care e concomitent un maestru al nuanțelor, o bibliotecă nesfârșită și un estet desăvârșit.
Poți susține jurnalismul independent făcut de Recorder și prin achiziționarea unui produs din Shop.
Vânzarea produselor din shop nu are ca scop obținerea de profit. Articolele au un adaos cuprins între 5 și 10 euro, bani care merg în contul Recorder, deci se transformă într-o donație pentru jurnalism.
Dintr-o aplicație pentru poze de la familie și prieteni, Instagram a devenit un algoritm care maximizează timpul petrecut în aplicație
Cum să faci o relație să funcționeze. 10 sfaturi de la avocați specializați în divorțuri
Sfaturile practice ale unui medic oncolog pentru reducerea riscului de cancer
Tot ce trebuie să știi despre Perseide, care ating maximul de vizibilitate în nopțile de 11, 12 și 13 august
Un orășel puțin cunoscut din Toscana a devenit un exemplu pentru turismul sustenabil
Nouă din cele mai frumoase 10 orașe din lume sunt în Europa
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.