Nesiguranță și încredere. În noi înșine

Sunt și câteva vești bune prin lume

Bun venit în mașina timpului! Și, cu norocul nostru, iată-ne aruncați cu vreo opt, poate zece ani în urmă. Tineri fără vină mor în circumstanțe revoltătoare, Ponta e la guvern și Cioacă la știri. Ca și atunci, se ridică o întrebare: Cum e posibil?

Play the Day Play the week

    1. Corupția ucide. La fel și ignoranța

    În mod surprinzător, Poliția nu stă chiar rău în încrederea populației. E drept că ultimele date care o privesc sunt din decembrie 2022. De atunci, nu s-a mai sinchisit nimeni să afle ce cred cetățenii

    Ceea ce a început sâmbătă dimineață ca o tragedie pe șosea a luat rapid forma previzibilă a unei noi confirmări că statul e defect și cinic. Doar că încercarea de mușamalizare a neregulilor care au precedat accidentul de la 2 Mai s-a lovit, de data asta, de un zid: îndârjirea unor oameni aflați prin preajmă de a reconstitui, oră cu oră, noaptea în care poliția a închis ochii la teribilismul unui șofer consumator de cocaină.

    2. „Nu am aer”

    Sute de oameni au protestat în fiecare zi la Botoșani cerând demiterea celor care au ignorat-o pe Alexandra Ivanov. Foto: Vocea Botoșani

    Când sfârșitul nu vine pe șosea, își face drum prin spitale. Alexandra Ivanov (25 de ani) s-a internat la maternitatea din Botoșani însărcinată în luna a patra. I s-a spus că sarcina se oprise din evoluție, dar, în locul vreunei intervenții, a fost ignorată timp de șapte ore. După o noapte de durere, a murit. „Nu am aer” - ultimul SMS trimis mamei ei, asistentă medicală la o altă secție a aceluiași spital, a devenit mesajul protestelor zilnice care au urmat la Botoșani.

    • Protestele contează. Inițial, s-a reacționat cu lentoarea obișnuită. Dar presiunea străzii a dus lucrurile ceva mai departe. Din păcate, și spre violențe. Managerul Spitalului Județean - un fost lăcătuș mecanic devenit contabil și, recent, șef de spital - a fost, în final, demis. Sigur, cu un telefon de la guvern. „Serios afectat” de situație, ministrul Rafila a sesizat și el poliția. Aceeași poliție amintită mai sus.

    • Spital cu riscuri. Cazul n-a fost o excepție. Iar o recentă investigație de presă arată că și nou-născuții care au nevoie de Terapie Intensivă la Botoșani sunt în pericol. Instalațiile electrice au probleme, deși unitatea medicală a cheltuit zeci de milioane de lei pentru reabilitări.

    • Șir de erori. Într-un alt Spital Județean de Urgență, la Târgu Jiu, o femeie care stătea să nască a fost operată de hernie. Medicii care au consultat-o nu și-au dat seama că era însărcinată, dar nici nu i-au făcut ecografie că să afle.

    3. Ce ne mai fac primarii

    Iar unde încape atât de mult dispreț față de viață, sigur e loc și de infatuare. Să vedem, deci, ce ne mai fac primarii în calmul de sfârșit de vară.

    • Afaceri. La Iași, primarul Mihai Chirica a aranjat cedarea unui imens teren către Mitropolie pentru un campus de școală privată. Întâmplător, cea la care e deja fiul său. Dar, poate și mai frumos, la Urziceni, tocmai s-a aflat că materiale de construcții ajunse prin școli vin de la firma primarului.

    • Spectacol. Îl știți pe Rambo, ursul care a speriat Ploieștiul. A fost, în fine, prins. Evenimentul consemnat local îl pune pe primar în centrul aventurii. Dar, cum nimeni nu-și dorește ursul, primarii din Prahova și din Buzău se întrec acum, care mai de care, în a-l fugări de pe „teritoriul administrativ” al propriei comune.

    • Și live-uri. Duminică noaptea a fost din nou cutremur în Gorj - 4,5 pe scara Richter. N-a apucat să-l anunțe INFP, că l-a și filmat live un primar pe Facebook. Coincidență geofizică, era primarul din comuna Scoarța. Surprins la o nuntă, șeful comitetului local pentru situații de urgență ciocnește și conchide: „Să cânte muzica! Urmează replica.”

    CAPTURE (Po)veștile Recorder

    Ce am făcut noi vara asta

    Ne place să credem că, deși am fost discreți, ne-am ținut de treabă.

    Finalul de vară ne prinde făcând reglajele fine ale unei investigații despre lipsurile dramatice cu care se confruntă, în liniște, una dintre instituțiile în care cetățenii au încă foarte multă încredere. Doar propriii angajați au din ce în ce mai puțină.

    Am filmat continuarea unei investigații despre achiziții publice cu un personaj pe care îl cunoașteți foarte bine. Am găsit detalii spectaculoase despre simulacrul de reciclare a deșeurilor făcut în România și am documentat, mai departe, secretomania din jurul costurilor de zbor ale avioanelor private închiriate de Președinție. Sunt subiecte pe care vom începe să le publicăm din septembrie.

    Cele mai multe au pornit chiar de la e-mail-urile voastre. Și nu e zi în care să nu primim câteva zeci. Ne este imposibil să le dăm contur tuturor, dar vă asigurăm că le citim cu seriozitate și trimitem întrebări către instituții ori de câte ori e “de săpat” mai departe.

    Tot vara asta am închiriat un spațiu pentru un studio video cu care facem planuri de producții noi. Toate astea au fost posibile doar cu sprijinul vostru și vă mulțumim că ne susțineți.

    Va urma.

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

    Un val de entuziasm a luat India pe sus. După șase săptămâni de la decolare și la trei zile de la eșecul unei misiuni similare rusești, sonda indiană Chandrayaan-3 a aselenizat miercuri la polul sudic al Lunii. Ce caută indienii acolo? Gheață selenară. Și, desigur. o nouă formă de recunoaștere a puterii lor în lume. Foto: AP/ Mediafax Foto

    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
    • Căderea lui Prigojin. Într-un avion privat prăbușit nu departe de Moscova au fost trecuți de partea cealaltă a istoriei „bucătarul lui Putin” care a încercat recent să-l înfrunte și alți câțiva capi ai grupării Wagner. Bănuielile merg spre asasinat. Într-un ferpar televizat, Putin l-a descris drept “un afacerist talentat”. Probabil pentru că, înainte de a ucide pentru bani, Evgheni Prigojin semna cărți pentru copii.

    • RCA mai bun. Polițele auto obligatorii se pot cumpăra cu 60 de zile înainte de a intra în vigoare. E o mână întinsă mai ales clienților Euroins - 1,8 milioane la număr - care s-ar putea astfel strecura mai ușor printre scumpirile constante.

    • Planurile lui Ciolacu. Gata! A obosit premierul Ciolacu să tot vorbească de ordonanțele reformatoare în fiscalitate și schimbă placa. Urmează aceeași reformă neclară, dar prin legi pentru care guvernul își va angaja răspunderea în Parlament. Un alt fel de a spune că PSD invită PNL să-i voteze noile taxe, oricare vor fi ele. Chiar și pe cea de 1% pentru multinaționale.

    • De ce Ponta. „Back in business!” - așa și-a anunțat Victor Ponta revenirea, acum în postura de consilier onorific al premierului. Cât pe grupurile de partid au curs felicitări, jurnaliștii au căutat explicații: de la interese de afaceri la o posibilă candidatură.

    • Atât s-a putut. Reclame plătite care atrag naivi în scheme de fraudare folosesc nonșalant nume de instituții de stat. Printre ele, ROMGAZ. Și cum răspunde statul acționar? Prin calde îndemnuri la precauție și atât.

    • Fantoma OTV. Noua televiziune a știrilor închipuite, Nașul TV, a primit păsuire două săptămâni să caute „tunelurile secrete din Bucegi” care „duc la alte continente”. Dacă întâmpină piedici pe traseu, îl poate coopta de-acum și pe Cristian Cioacă. E liber și din nou zâmbitor la camere.

    POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    • Influența lui Musk. Un portret al celui mai bogat om din lume, publicat de revista americană The New Yorker. Între altele, despre cum guvernul american a ajuns să depindă de Elon Musk pentru explorarea spațiului și tranziția spre mașini electrice, dar și despre rolul lui Musk în războiul din Ucraina. (o recomandare de la Ani Sandu)

    • Frăția populiștilor. În ciuda antagonismului declarat, partidul lui Viktor Orban și cel al lui George Simion au foarte multe în comun: mesaje alimentate de ruși, modele similare de propagare și strategii de influențare. Sunt explicate într-o minuțioasă analiză Rise Project. (o recomandare de la Anca Simina)

    • Început de conversație. Un prim caz românesc de cancel culture? E de discutat cum ne raportăm la literatura cu „țigani borâți”. Dar și despre libertatea artistului de a crea lumi în care nu e întotdeauna ușor de respirat. (o recomandare de la Cristian Delcea)

    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

    Te pune pe gânduri

    Wislawa Szymborska este o poetă minunată. A obținut chiar și Premiul Nobel pentru Literatură. Se întâmpla în 1996, pe când Premiul Nobel pentru Literatură chiar era pentru literatură.

    Wislawa Szymborska a scris simplu și frumos despre teme complicate și eterne, moștenite de la clasici. Am citit prima dată o carte de Szymborska târziu, acum câțiva ani. Eram într-un avion, zburam către Insulele Canare.

    O doamnă cu loc la fereastră m-a privit curioasă, cartea avea un format mare. “Ce citiți acolo?”, m-a întrebat. “Poezie”, i-am răspuns. “Poezie? Dar de ce?”, m-a întrebat. “Pentru că e foarte frumoasă”, i-am răspuns.

    Citeam un poem care se numea “Unora le place poezia” (din volumul “Sfârșit și început”, din 1993). Începea așa:

    „Doar unora-

    deci nu tuturor,

    Nici majorității, ci minorității.

    Fără a socoti școlile, unde-i impusă,

    și nici pe poeți în sine;

    se-adună, cred, la o mie două ființe.”

    Și continua în același ritm până la concluzia că de poezie te agăți, chiar dacă nu știi ce e poezia, fiindcă e singurul nostru colac de salvare.

    Femeia din avion mi-a cerut cartea, a citit și o vreme nu a spus nimic. Mi-a dat cartea înapoi și mi-a spus: „Te pune pe gânduri”. „Așa e”, i-am răspuns.

    Și chiar avea dreptate și asta e cea mai justă cronică la o carte de Wislawa Szymborska: „Te pune pe gânduri”.

    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    Mulțumim că ne urmărești. FWD către prieteni sau răspunde la e-mail dacă vrei să ne spui ceva.

    Dacă nu ești încă abonat, te poți înscrie aici.