Alegeri fără iluzii

+ Cum se fraudează alegerile

Bună dimineața!

Începem cu o veste bună. Nu ne vom simți trădați de viitorul președinte, indiferent pe cine punem duminică ștampila. Niciun candidat nu a reușit să mai apară în ochii românilor sub forma unui Mesia politic. Cum n-are cine să ne salveze, poate simțul civic din noi va ieși în sfârșit din hibernare.

Play the Day Play the week

    1. Campionul minciunilor din ultima săptămână de campanie

    Foto: Facebook / Marcel Ciolacu

    Ultimele sondaje îi plasează pe Lasconi și Simion umăr la umăr, pe pozițiile doi și trei. Și Ciucă este în creștere, iar lui Marcel Ciolacu n-are cum să-i priască plasa de minciuni din care se zbate să iasă. Cum s-ar zice la fotbal, meciul se joacă, mingea e rotundă.

    • Marcel Ciolacu a încercat să stingă rapid scandalul Nordis, dar i-a explodat în față când îi era campania mai dragă. A fost întrebat dacă în 2022 a fost la Nisa cu un avion privat plătit de Nordis. „Mă confundați. Nu știu de o deplasare a mea la Nisa”, a răspuns Ciolacu. Apoi și-a amintit că ar fi fost, dar cu avion de linie. G4media a demonstrat cu dovezi că a mințit. A fost la Nisa și a fost cu avion privat, iar lângă el a stat fiul lui, familia Grindeanu, familia Vicol-Ciorbă și Simonis.

    • La întrebările moi ale lui Gâdea, Ciolacu a răspuns: „E o călătorie a mea în zona privată, pe banii privaţi ai mei”. Nu-și amintește însă cu cine a călătorit: „Sunt trei ani de atunci”. Apoi a transmis că a mințit pentru că s-a grăbit. La scurt timp, a țipat la jurnalistul Hotnews: „Nu vreți să terminați cu minciuna asta?”. Exact! Iar joi a spus că a făcut și el un moft, a strâns leu cu leu să-și ducă fiul într-o excursie din asta de bogați. A promis că o să facă publice chitanțele care demonstrează că și-a plătit singur drumul și cheltuielile. Vineri, G4media l-a trimis să caute și chitanțele pentru zborul către Madrid, acolo unde l-a însoțit și celebra apropiată Sorina Docuz și unde a călătorit tot cu un avion privat închiriat de Nordis.

    • George Simion este sigur pe voturile simpatizanților cu căciuli de dac în garderobă. Acum încearcă să îi cucerească pe cei nehotărâți. Face tot ce poate să-și tempereze tonul și ideile. Ba este și glumeț uneori, iar concluzia multora după dezbateri este ceva de genul: „Hai, că nu e chiar așa extremist!”. Dar, dacă vă uitați pe paginile lui, chiar așa e. Acum, calul anti-sistem pe care a încălecat pare că a cam obosit. În timp ce trei candidați i-au cerut demisia lui Ciolacu în scandalul Nordis, Simion abia a bifat subiectul la coafor.

    • Elena Lasconi are o bilă albă doar pentru că nu a refuzat nicio dezbatere. A mers inclusiv la 📹 Europa FM, acolo unde a primit-o deloc ospitalier Cristian Tudor Popescu. Prestația ei din timpul ultimelor dezbateri a fost presărată cu răspunsuri grăbite și greșite. A reușit performanța de a pierde cu Simion pe teme grele precum controlul asupra serviciilor secrete. Lasconi a încercat să astupe lipsurile evidente din discurs cu laude de sine de genul: „Sunt printre cei mai buni primari din țară”. Și președintele încă în funcție era.

    • Mircea Geoană încheie campania în același stil agresiv. Pentru un președinte de țară este extrem de grav că nu poate accepta critici sau întrebări incomode. La una dintre dezbateri părea că urmează să îi strângă de gât pe cei 📹 care îl întrebau despre sursele finanțării campaniei lui. Asta după ce a aruncat cu fake news-uri și în alți jurnaliști incomozi. Context.ro a reușit să dea de urma unor finanțatori. Fostul social-democrat a intrat în campanie pe un val de simpatie. Părea că va fi principalul pericol pentru Ciolacu. Acum se bate cu Călin Georgescu în sondaje.

    • Nicolae Ciucă a anunțat 📺 comisie de anchetă parlamentară în cazul Nordis. O comisie care ar trebui să ajungă la concluzii în cel mult o lună, când se încheie mandatul actualului Legislativ. Același termen îl are și comisia inițiată de PSD pentru cheltuielile de la Cotroceni. Ciucă este și eroul 📺 ultimei manele semnate Dani Mocanu, cel care a fost și este cercetat pentru mai multe fapte. Dacă tot suntem la subiectul ăsta, DNA a deschis anchetă penală în cazul panourilor ostașului. Sigur, e dosar din ăla în care nu apar nume. Informația a apărut după ce Ciolacu a tunat cu doar o seară înainte: „Domnul Ciucă a pus panouri de milioane de euro să-și promoveze o carte cu bani publici”. 

    • Călin Georgescu a preluat rețeta AUR de la ultimele alegeri. Folosind doar online-ul, are un scor în sondaje la care nimeni nu se aștepta. BEC a decis pe final de campanie ca toate postările lui să fie șterse pe motiv de lipsă de cod de identificare. Hotărârea ar putea să îi crească numărul de votanți.

    2. Un deceniu sub paltonul lui Iohannis

    Deceniul Iohannis, documentarul realizat de Anca Simina, se apropie de 2 milioane de vizualizări. Aproximativ 2 milioane de români au văzut înainte de primul tur al prezidențialelor ce se întâmplă când un om interesat doar de persoana lui primește atât de multă putere. O folosește doar în folosul lui și nu dă nimănui socoteală.

    • Alianța de „la pădure”. Materialul relansează în spațiul public tema implicării serviciilor secrete în politică, una care a picat de multe ori în derizoriu. Oameni aflați într-un moment sau altul în prima linie a partidelor recunosc că alianța PSD-PNL a fost concepută la celebră vilă K2 a SRI, că cei „de la pădure” își bagă în față legile de care au nevoie și le țin la sertar pe altele. Problema lipsei controlului civil asupra serviciilor a devenit subiect de campanie. Trebuie să fim atenți și la candidații care ar putea fi vulnerabili, dar și la cei care s-ar putea folosi de zona asta pentru a-și atinge scopurile.

    • Ce să mai vedeți înainte de vot. Pare una dintre cele mai grele alegeri pentru români. Dacă sunteți încă nehotărâți, vă recomandăm portretele candidaților realizate de echipa Știrile Zilei.

    • Cum se fraudează alegerile. Problema după ce am votat este că trebuie să ne și numere cineva buletinul, iar, în lipsa unor observatori independenți, se poate ajunge la situația revoltătoare din Ciorani, Prahova. Acolo, primarul a dictat scorul alegerilor locale din 2020, iar cei din secție s-au conformat. Reportajul lui Alex Nedea ne arată cum se pot frauda alegerile la presiunea primarilor. 

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE
    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
    • Războiul, faza pe rachete. Ucraina a primit acceptul americanilor de a le folosi rachetele pe teritoriul Rusiei. Decizia vine cu puțin timp înainte de preluarea puterii de către Trump. Zelenski a lansat imediat o astfel de rachetă către un depozit de muniție rusesc. Putin a reacționat prin schimbarea doctrinei nucleare. Apoi a trimis și el o rachetă balistică hipersonică spre orașul ucrainean Dnipro. După 1.000 de zile de război, pacea e tot mai departe. 

    • Toți oamenii președintelui. Donald Trump își continuă seria de numiri controversate în funcții importante. Dr. Oz, o vedetă de televiziune, va conduce programul american de asigurări de sănătate. El a recomandat o serie de tratamente controversate, mai ales în pandemie. La Departamentul Educației apare Linda McMahon, o donatoare generoasă în campania lui Trump, co-fondatoare a unei asociații de wrestling. Propunerea inițială a lui Trump pentru Justiție s-a retras din cauza acuzațiilor că ar fi plătit mai multe femei pentru servicii sexuale. 

    • Trenul care a refuzat campania. Primul tren nou cumpărat în ultimii 20 de ani în România devine imaginea campaniei electorale. Ciolacu a fost printre primii călători. Bine că s-a grăbit. Dacă mai aștepta o zi, nu mai prindea. Trenul a fost retras la o zi după inaugurare din cauza unei erori afișate în bord. 

    • Foamea nu e moft. Aproape un sfert dintre copiii din mediul rural se culcă nemâncați. O arată ultimul studiu World Vision. România are de 17 ori mai puține grădinițe de stat decât în ‘90. În acest timp, premierul socialist Ciolacu vorbește despre „moftul” de a zbura cu avionul privat la Nisa sau Madrid. 

    • Cea mai scumpă banană. Celebra banană lipită cu bandă adezivă s-a vândut cu 6,2 milioane de dolari. Șapte cumpărători au licitat pentru ea, iar cel care a plecat cu banana acasă este Justin Sun, fondatorul unei platforme de criptomonede. Fericitul câștigător a promis că va mânca fructul „ca parte a acestei experiențe artistice unice”.

    POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    • DE CITIT. Mărturia formidabilă a unui om fără adăpost din Statele Unite, care în tinerețe a fost reporter și critic de artă pentru publicații ca The Boston Globe și Reuters.

    • DE VĂZUT. Trei adolescenți români din medii sociale diferite se lasă filmați timp de câțiva ani. Îi vedem în familie, în școală, în societate. Ce-i poartă prin viață e dorința de evadare din mediul în care trăiesc. Și revolta. Vis.Viață, documentarul care ne deschide poarta către Generația Z, e într-un turneu prin cinematografele din țară. Programul, aici.

    • DE CITIT. Odată cu progresul din domeniul neonatologiei, chiar și copiii născuți la 22 de săptămâni pot supraviețui, însă efortul de a-i menține în viață poate fi chinuitor atât pentru bebeluși, cât și pentru părinți.

    • DE VĂZUT. Deși mai rare ca altădată, evenimentele publice din campania electorală au rămas, totuși, cele în care imaginea candidaților este cel mai puțin cosmetizată. De aceea, i-am urmărit pe cei mai importanți dintre ei la o parte din întâlnirile cu cetățenii.

    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

    Toată lumea îl cunoaște pe Al Pacino de pe marele ecran. Unul dintre cei mai buni actori din toate timpurile care ni s-au dat.

    Dar Al Pacino nu e doar actorul din capodopere (de la The Panic in Needle Park, Sperietoarea de ciori, După-amiază de câine, Parfum de femeie sau Nașul).

    Al Pacino este și fiu, și actor de teatru, nu îi sunt străini Cehov, Strindberg, Shakespeare, soț, tată, autor al unor mari greșeli în viață, cum avem toți.

    Dintre toate identitățile sale, Al Pacino spunându-și povestea a ales să o numească Sonny Boy. Este chiar numele de alint pe care i-l dădea mama sa, care l-a crescut singură. O mamă singură în anii 1940, care îl duce pe Sonny Boy al ei la filme de cinema și...

    Acolo, în întunericul sălilor acelea, singur cu mama lui, privind lumea din filmele de cinema, cu totul altfel decât viața lor, s-a născut în micul Al Pacino dorința de a ajunge actor și de a trăi pentru totdeauna fascinația aceea care semăna bine unui vis. Sonny Boy a reușit. Viața și opera lui Al Pacino, iată, rămân.

    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
    Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter

    📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
    Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.

    💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
    Dă reply la acest email.