- Pe scurt de la Recorder
- Posts
- Miros persistent de fraudă electorală
Miros persistent de fraudă electorală
Prețul unui procent
Bună dimineața!
Imaginile cu mormanele de buletine de vot păzite în caniculă de zeci de președinți de secții epuizați par o secvență din arhiva TVR. În epoca vitezei și a internetului, se votează pe hârtie proastă, iar voturile se numără pe degete înainte să fie introduse în calculator. Dacă mai adaugi comasarea, alegerea primarilor într-un singur tur, organizare dezastruoasă, poate și niște fraudă, circul postelectoral e garantat.
1. Eșecul marilor învingători
Foto: Octav Ganea / Inquam
Putea fi mai bine, dar bine că n-a fost mai rău. Cam asta e concluzia după alegerile din weekend-ul trecut.
Ce au făcut aliații. Ciolacu și Ciucă pozează în marii câștigători. E normal. Au avut la îndemână tot ce le-a trebuit. Ei au decis comasarea, ei au Autoritatea Electorală care dictează regulile. În plus, mulți români i-au votat de frica extremiștilor, iar alții de cea a progresiștilor. Doar la Primăria Capitalei n-a funcționat. Ciolacu și Ciucă au făcut, voluntar sau nu, tot ce au putut să se asigure că Firea și Burduja vor eșua. Și au reușit.
AUR, semnal SOS. De ce ne-a fost cel mai frică am scăpat. Scorul AUR la europarlamentare și locale a fost mult sub ce se așteptau liderii și voievozii lor. Scorul SOS a fost însă mult peste orice așteptări, grație mai ales voturilor din diaspora. Diana Șoșoacă și Luis Lazarus merg în Parlamentul European. Primul lucru pe care l-a făcut doamna după afișarea rezultatelor a fost să se ducă la Ambasada Rusiei. Al doilea a fost să ajungă în ambulanță după o luptă imaginară cu jandarmii.
Primarii iertați. Mulți primari cu probleme penale sau morale au fost iertați de votanți. Cuplul Chirica - Alexe a rămas la cârma orașului și a județului Iași. Primarii din Crevedia și Caracal au obținut rezultate îmbucurătoare pentru ei. Primul s-a apropiat de 50 de procente, iar al doilea de 70. Rezultatele au venit odată cu trimiterea în judecată a patronilor depozitului GPL care a explodat în Crevedia. Unul dintre ei este fiul lui Ion Doldurea, reconfirmatul primar al Caracalului. Un grupaj cu rezultatele edililor „eroi” în anchetele Recorder poate fi găsit aici.
2. Cât mai costă un procent
Foto: Agerpres
După alegeri, a urmat scandalul. E deja tradiție. Au curs acuzațiile de furt la urne sau de organizare defectuoasă. Și mai urmează ceva: prezidențialele. Nu știm când, Ciucă se gândește să le comaseze cu sărbătorile de iarnă.
Sectorul 1, primul la scandal. Sectoarele 1 și 2 au dat tonul scandalului. 8Cum primii doi clasați au fost despărțiți de doar câteva sute de voturi, circul a fost garantat. Victime directe au fost președinții de secții care au rămas ore în șir cu voturile în soare. Se pare că Radu Mihaiu și Clotilde Armand (USR) vor părăsi primăriile câștigate în 2020. Dar scandalul a mai adus ceva. După ce Drulă a demisionat în urma rezultatelor foarte slabe, cei care i-ar lua locul au dat târcoale birourilor electorale și camerelor de filmat din zonă.
Soluția lui Greblă. În plin haos postelectoral, Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a găsit miezul problemei: prea mulți observatori și jurnaliști în secții.
Un procent, un milion de euro. Am votat, ne-am scandalizat, dar a venit și nota de plată. 9 milioane de euro a cheltuit coaliția pe publicitate într-o singură lună. Cei mai mulți bani au ajuns, ca de obicei, la televiziuni. Să nu uităm nici că, în ultimii trei ani, PSD și PNL au băgat în buzunarele televiziunilor 50 de milioane de euro. Dacă ne uităm la rezultate, un procent este echivalent cu un milion.
3. Europa, curbă periculoasă la dreapta
Foto: Mediafax
Extremiștii de dreapta au câștigat europarlamentarele din Franța sau Austria. Acolo e chiar dramatic. Totuși, centrul rezistă la putere în Parlamentul European.
Macron, aproape KO. După ce formațiunea lui Marine Le Pen a luat 30% din voturi, dublu față de partidul președintelui, a mai venit un șoc. Macron a dizolvat Parlamentul și a cerut alegeri anticipate. În cazul unui nou eșec, într-o lună Franța ar putea fi condusă de extrema dreaptă.
Libertate de extremă dreapta. În Austria, Partidul Libertății (extremă dreapta) a fost pe primul loc, cu 25.7% din voturi. Mai vechiul nostru prieten, conservatorul Karl Nehammer, a profitat imediat de situație și a promis că va înăspri lupta împotriva imigrației ilegale. Cam ce ne spunea și nouă când nu ne lăsa în Schengen.
Îngrijorare la Berlin. În Germania, dreapta extremă a obținut un loc doi cât o victorie. Este pentru prima oară când AfD obține asemenea rezultate. Mai ales că social-democrații cancelarului Scholz au ieșit pe locul trei.
Dreapta extremă, prima și în Cizmă. În Italia, partidul postfascist al premierului Giorgia Meloni a fost pe primul loc, cu aproape 29 de procente, de patru ori mai mult decât la ultimele europarlamentare. Bătaia deputaților italieni arată cât de tensionată e situația politică în cizmă.
Liderii G7, reuniți la Bari, în Italia, urmăresc un spectacol de parașutism. Mediafax Foto
Cazul Caracal de la Brăila. Crima din Brăila ar fi deschis toate jurnalele dacă nu erau alegeri. O femeie a fost ucisă de concubinul ei chiar dacă ceruse ajutor la 112. Și, chiar dacă apelul a fost localizat, polițiștii n-au intrat în curte să o salveze. Motivul: n-a răspuns nimeni când au bătut la poartă. La 24 de ore de la apel, femeia a fost găsită moartă alături de criminal. Cazul seamănă izbitor cu cel din Caracal.
Licitații aranjate în IT. Hotnews a aflat că 14 firme IT, printre care și gigantul CISCO, ar fi aranjat licitații pe bani publici. De la sediile firmelor au fost ridicate mai multe documente. „Câștigau mereu aceleași companii și la prețuri mari, de până la 99,99% din valoarea estimată”, a transmis Consiliul Concurenței. În România, firmele care cooperează cu autoritățile de profil pot scăpa de orice amendă.
Fenomenul SLAPP ia amploarea și în țara noastră. În traducere liberă, marile companii îngroapă în procese și despăgubiri presa sau ONG-urile. Ultimul exemplu: dezvoltatorul imobiliar One United a dat în judecată DeFapt.ro pentru a obține ștergerea a trei articole, daune morale de 100.000 de euro și plata cheltuielilor de judecată. Cele trei articole descriu cum dezvoltatorul a obținut dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul.
Ne-a încins maneaua. România a fost împărțită în două după concertele Coldplay la București. O parte a huiduit pe viu sau online maneaua cântată pe scenă de un tânăr compatriot. Cealaltă parte i-a huiduit pe cei care au huiduit. De la pandemie nu s-a mai dezbătut cu atâta înverșunare pe internet.
Hai, România! A început Campionatul European de Fotbal din Germania. Spectacolul din teren ajunge în casele noastre prin cea mai complexă transmisiune TV. 47 de camere vor transmite fiecare fază. Primul meci al naționalei noastre va fi luni, împotriva Ucrainei. Sperăm să ne auzim săptămâna viitoare cu vești bune.
Cimentul ar putea fi folosit ca baterie pentru stocarea energiei, prin intermediul unui supercapacitator dezvoltat de cercetătorii de la MIT.
Elefanții sălbatici se cheamă unii pe alții folosind sunete similare numelor, potrivit unui studiu provocator publicat recent.
Pentru a-i ține departe de telefoane, o școală din Londra le permite elevilor să petreacă împreună până la 12 ore pe zi.
DE CITIT. Unii istorici și analiști avertizează că suntem într-o perioadă similară celei dinaintea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. La fel ca atunci, ezitarea Occidentului în urma unei invazii ar putea încuraja alte state agresoare să atace.
DE CITIT. Un sri-lankez de 40 de ani a vândut ce a putut și a venit în România în căutarea unui salariu stabil, cu care să-și poată întreține familia de acasă. Acum e camerist la un hotel din Oradea, în weekend-uri lucrează la un restaurant și își așteaptă nerăbdător nevasta și cele două fetițe.
DE VĂZUT. Într-un discurs pentru absolvenți care a devenit viral, Roger Federer vorbește despre disciplină, încredere în sine și lucrurile mai importante decât tenisul.
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Una dintre cele mai mari dorințe ale mele a fost să devin (și) jucător profesionist de șah. Tatăl meu, care este profesor de matematică, a jucat în tinerețe șah la un nivel (românesc) destul de bun, fiind ceea ce se cheamă un maestru.
Din păcate, nu am urmat o carieră în șah, dar pasiunea mi-a rămas. Am fondat până și o revistă (jurnalism & literatură) și o editură pe care le-am botezat cu un termen din șah: Zugzwang (carevasăzică așa: trebuie să muți și orice ai muta îți va aduce un dezavantaj).
Și pentru că se întâmplă să fi făcut publică de câteva ori pasiunea mea pentru șah, am primit, mai ales dinspre părinții cu copii de șapte-opt-nouă ani, întrebarea cum îi pot apropia pe copiii lor de acest sport care le va dezvolta, inevitabil, gândirea. Care îi va învăța să vadă și în viață cu câteva mutări înainte, care îi va face capabili de strategii. Răspunsul meu este acesta: Biblia jucătorului de șah este un bun început.
Uneori e mai simplu decât pare: o tablă de șah, o carte - și e posibil să intre copilul într-o altă dimensiune care, măcar pentru o vreme, îl poate ține în lumea off-line.
Recomand această carte din care citesc deseori, așa cum mai citesc alții, mai credincioși, fragmente din Biblie.
Șahul îmi face bine și sunt înclinat să cred că, în general, șahul face bine. Încercați!
Mulți dintre copiii extrem de inteligenți au dificultăți în viața personală
În general, nu există scurtături pentru optimizarea sănătății și a productivității
5 metode simple pentru a avea o bucătărie mai organizată
Cum a devenit Spania cea mai bună destinație europeană pentru gurmanzi
Lacul Ursu din Sovata este pe lista lacurilor din Europa preferate de cititorii The Guardian
Iar Via Transilvanica este pe lista celor mai bune alternative la Camino de Santiago
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.