Lupte pentru putere

Plus: ce mai putem mânca în siguranță?

Bună dimineața! De la mostre de aroganță în trafic la proteste acaparate de manifestanții mai vocali, încheiem o săptămână cu lupte pentru putere. E și una în care vedem cum prezența unei echipe Recorder la o ședință de consiliu local schimbă votul pe care se înțeleseseră politicienii.

Play the Day Play the week

    1. Cine strigă mai tare

    În timp ce sindicatele au cerut în stradă venituri mai mari, politicienii au continuat să-și negocieze posturile în rocada guvernamentală. Unii s-au cățărat înapoi la conducere după ani de absență din politica la nivel înalt. Dar nu doar politicienii au ținut să-și (re)afirme statutul.

    • Procuror vs polițist: „De ce nu mă cunoașteți oare?” Procurorul Daniel Horodniceanu, fost șef DIICOT, a reușit să ajungă subiect de Times New Roman în urma aroganței față de doi polițiști care l-au oprit în trafic. Nu e primul său incident pe șosele. Polițiștii l-au filmat ca să aibă dovezi în caz de contestare. Magistrații anchetează acum comportamentul lui Horodniceanu.

    • Din nou la putere. După șapte ani, fostul președinte PSD al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, revine într-o funcție de conducere la stat. A scăpat la apel de o condamnare pentru trafic de influență după ce interceptările SRI au fost excluse ca probe.

    • Politica pumnului. Un protest AUR, pornit de la minciuni și devenit violent, a eclipsat miercuri un miting al profesorilor, care cereau investiții în educație. AUR n-a împiedicat adoptarea legilor contestate în stradă de simpatizanții săi, dar a reușit să bage frica în Parlament, care a ținut ședințele de marți online, ca să evite o confruntare. Ministrul de Interne vorbește de nevoia de întărire a autorității statului.

    • 🎧Podcast Recorder. Cât au pătruns ideile extremiste în instituțiile statului, dar și cum ceilalți politicieni români folosesc lipsa de informație ca un mijloc de putere explică profesorul de istorie Oliver Jens Schmitt în noul episod On the Record.

    2. Viața la țară

    Lupte de putere se dau și în satele din România. Uneori mai puțin vizibile, dar nu lipsite de încrâncenare.

    3. Ce mai mâncăm astăzi?

    În timp ce Liviu Dragnea dă lecții de gătit în care strecoară apropouri naționaliste, românii se întreabă ce mai pot mânca fără să le dăuneze sănătății. Unii au început să evite legume din Buzău, după știrea că agricultori din județ ar fi folosit chimicale interzise pentru o coacere mai rapidă. Asta deși nu e clar dacă legumele respective au și ajuns pe piață.

    • Consecințele anchetei. Vizați sunt fermieri din comuna Glodeanu Sărat, o zonă cunoscută pentru legumicultură. Primarul dă asigurări că, potrivit analizelor, produsele din serele şi solariile locale sunt sigure. Alți legumicultori din zonă spun că nicio autoritate nu i-a întrebat în ultimii ani dacă folosesc substanțe chimice.

    • Ce fac autoritățile. Ministrul Agriculturii amenință cu tăierea subvențiilor pentru fermierii care stropesc legumele cu substanțe toxice. Doar că măsura deja se aplică. Până la urmă a trimis Corpul de Control acolo. Un senator PNL cere teste rapide în pieţele din Buzău.

    • Oficial, mai puține pesticide. România e printre ţările europene cu cea mai puternică scădere a vânzărilor de pesticide între 2011 şi 2021. Pe lista legumelor și fructelor retrase din magazine din cauza pesticidelor în ultimii doi ani apar lămâi, grapefruit și portocale, în special din Turcia, de unde proveneau și substanțele interzise descoperite în Buzău.

    • Patriotism economic în acțiune. Ideea promovată de liderul PSD Marcel Ciolacu începe să fie pusă în practică: guvernul obligă instituțiile de stat să facă achiziții de la fermierii locali. PNL propune și o etichetă pentru aceste produse.

    CAPTURE (Po)veștile Recorder

    Replici memorabile ale primarilor pe care i-am întâlnit pe teren

    În cea mai recentă investigație pe care am publicat-o, un primar oltean face eforturi să evite răspunsul la întrebarea reporterului:

    „Din punctul meu de vedere, nu știu!”

    De-a lungul timpului, ne-am obișnuit să primim astfel de răspunsuri. Uite câteva dintre replicile memorabile pe care le-am auzit de la primari:

    „Să nu cumva să fiți de la ziarul Calcan!” (primar argeșean reticent la a se lăsa filmat de echipa Recorder)

    „Această investiție e foarte importantă pentru a aduce oamenilor în curțile dumnealor mult mai multă apă pentru nevoile necesare. În sensul de a beneficia de toate nevoile necesare pentru crearea de condiții.” (primar din Dolj despre noua rețea de apă potabilă din localitate)

    „Eu, în sinea mea, sunt mulțumit în momentul în care văd cetățenii cu zâmbetul pe buze că au condițiile decente să circule în papuci și în toate cele utile zilei de astăzi.” (primar din Olt bucuros că a finalizat asfaltarea unui drum comunal, deși acesta a început să crape imediat după inaugurare)

    „În momentul în care se toarnă asfaltul, călcâiul de la pantof ...dacă nu intră călcâiul atunci este făcut calitativ acest asfalt.” (același primar explicând cum verifică personal calitatea lucrărilor de asfaltare)

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

    Miting în Istanbul pentru susținerea președintelui Recep Tayyip Erdoğan, înaintea alegerilor prezidențiale de duminică, considerate o bătălie pentru democrație. Foto: EPA/Președinția turcă

    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
    • Sedare suspectă. E anchetă la Spitalul Militar din București după ce un asistent a sedat cu diazepam paciente și, posibil, personal medical. Medicii ar fi sesizat Poliția după ce au constatat o agresiune sexuală împotriva uneia dintre pacientele adormite.

    • Brambureala legilor din educație. În ziua în care sindicatele au protestat în București, Camera Deputaților a adoptat noile legi ale educației. Proiectele merg acum în Senat. Va fi o brambureală totală în educație, spune profesorul de științe cognitive aplicate de la Universitatea Babeș-Bolyai, Mircea Miclea.

    • Școala reală. Între timp în Constanța, un copil de șapte ani a dus o armă cu lunetă neletală la școală, iar într-o clasă din Piatra Neamț s-a prăbușit tavanul.

    • Familia lui Daea la stat. Fiica, ginerele, nora și soția ministrului Agriculturii lucrează toți la instituții subordonate ministerului. Petre Daea pune totul pe seama „pasiunii pentru agricultură”.

    • 🎦Cu locomotiva la plimbare. Un tânăr s-a urcat într-o locomotivă în stația Medgidia și s-a filmat în timp ce o conducea. Voia să ajungă până la Constanța. CFR vrea să recupereze pagubele de la operatorul privat de care aparține locomotiva.

    • 📷Foto de Pulitzer. Fotograful român Vadim Ghirda e parte din echipa agenției Associated Press care a fost recompensată cu un premiu Pulitzer pentru imagini din războiul din Ucraina.

    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    • 🎧Unde de șoc. În weekendul alegerilor din Turcia, un documentar BBC despre consecințele cutremurului din februarie. Omar, un refugiat din Siria, și-a pierdut soția și primul născut și se află acum în căutarea celui de-al doilea băiat al său, dat dispărut după seism. (o recomandare de la Filip Standavid)

    • Avere în imagini. Un reportaj ilustrat New York Times despre puterea financiară a fondatorului Amazon, Jeff Bezos, e printre câștigătorii premiilor Pulitzer anunțați săptămâna aceasta. (o recomandare de la Alina Păduraru)

    • Decădere. Povestea lui Craig Coyner, un bărbat din SUA care a luptat pentru drepturile persoanelor defavorizate și a ajuns să trăiască pe străzile orașului unde cândva a fost ales primar. (o recomandare de la Andrei Udișteanu)

    • 🎧Despre înțelepciune, cu umor. Un puzzle de experiențe fermecătoare povestite de femei pentru care înaintarea în vârstă e doar o altă formă de a-și descoperi curajul și autenticitatea. De data asta, „Wiser Than Me” s-ar putea traduce simplu prin „e OK să îmbătrânești”. (o recomandare de la Anca Simina)

    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

    Curiosul caz al Lenuței a lu’ Briceag

    A trecut prin viața noastră insuficient discutat acest volum care încearcă să o rezume pe Elena Ceaușescu. Tovarășa. Dictatoarea. Soția lui Nicolae Ceaușescu.

    Adevărul e că lipsea o biografie ca la carte a Elenei Ceaușescu (1916-1989). Dar de acum o avem. Lavinia Betea, care studiază de zeci de ani, cu acribie, comunismul românesc, umblând prin arhive și adunând povești la prima mână, i-a recompus Elenei Ceaușescu profilul.

    Acum știm și cum a fost copilăria fetei lui Nae Petrescu din Petrești, județul Dâmbovița. I se spunea Lenuța a lu’ Briceag. Nae avea o prăvălie unde se comercializa și acest uimitor obiect pentru dâmbovițenii epocii: briceagul. Știm și cum a ajuns la București, și cum s-a anturat cu comuniștii, și cum și-a legat viața de Nicolae Ceaușescu.

    Lavinia Betea îi face Tovarășei un tablou necenzurat. Nu lipsește nimic: nici impostura academică (tovarășa academician doctor, mai ceva decât dregătorii din ziua de azi, doctori falși la rândul lor), nici mofturile de mare doamnă ale Tovarășei.

    Ceaușeștii au sfârșit lângă zidul unei unități militare din Târgoviște, umpluți de gloanțe, după ce au fost condamnați la moarte într-un proces sumar, aproape stalinist, în focul unei revoluții.

    Cum să nu vrei să afli cum s-a ajuns acolo? O poveste atât de uimitoare ca a Elenei Ceaușescu doar secolul XX putea să ne dea.

    Dacă nu ar fi fost o tragedie pentru România, uimitorul destin al Lenuței a lu’ Briceag, plimbată în caleașcă de Regina Angliei și obișnuită a marilor bulevarde ale puterii politice mondiale, aproape că ar trece drept o întâmplare magică.

    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    Mulțumim că ți-ai început weekendul cu noi. Poți răspunde la acest e-mail dacă vrei să ne spui ceva. Apasă FWD pentru a da ediția mai departe unui prieten. Dacă nu ești încă abonat, te poți înscrie aici.