- Pe scurt de la Recorder
- Posts
- Lumea minunată a președintelui Iohannis
Lumea minunată a președintelui Iohannis
Plus: secretele deplasărilor prezidențiale
Bună dimineața! O lume minunată pentru unii, una cu clase goale pentru alții. O săptămână plină de contraste în România educată a președintelui Klaus Iohannis. Una în care să preiei fără ghilimele din textele altora nu e considerat plagiat, iar cheltuielile publice pot fi ținute secrete fără explicații.
1. Grevă fără sfârșit în educație
Foto: Federația Spiru Haret
În timp ce sindicatele au reunit, miercuri, pentru negocieri la o masă lungă mai mulți miniștri din guvernul Ciucă, părinții aflau pe grupuri de WhatsApp de la școală că greva declanșată la începutul săptămânii continuă. Și nu se știe cât va dura. Un prim efect: evaluarea națională la clasa a VI-a a fost reprogramată. A fost schimbat și calendarul înscrierii la clasa pregătitoare.
Negocierile din educație, faza pe miniștri. Ca răspuns la cererea profesorilor de salarii mai mari, Guvernul a propus un ajutor de 2.500 de lei, în două trepte. A mințit că PNRR nu permite creșteri de salarii, deși pentru unii angajați la stat coaliția a făcut recent majorări. Refuzul sindicatelor s-a văzut în mitinguri în Piața Victoriei și în țară. Au programat un nou protest marți – un marș de la Guvern la Cotroceni.
Faza pe elevi și părinți. Chemați la discuții la Palatul Victoria, o elevă și un părinte au ajuns să vorbească de la pupitrul guvernului despre cât îi afectează greva. Unii elevi și părinți s-au revoltat.
Faza pe președinte. Klaus Iohannis le-a dat dreptate profesorilor că sunt prost plătiți, dar a părut rupt de realitățile din școli când s-a fotografiat cu elevi în țară și le-a spus că, iată, și greva are „ceva avantaje”. După ce un cor de elevi i-a cântat, ca pe vremuri, „O lume minunată”, le-a cerut profesorilor să aibă încredere că va fi mai bine.
Noi legi. Chiar în prima zi a grevei, Senatul a adoptat noile legi ale educației. Opoziția le-a atacat la Curtea Constituțională. Principalele modificări sunt aici.
Grevă despre principii. Am vorbit cu Lidia Mîrzac, profesoară de română în Câmpulung Moldovenesc. Iese la pensie peste doi ani, dar face grevă pentru că fără salarii motivante nu vin la catedră profesori buni. Vrea să știi că un profesor nu muncește doar cât e la clasă, iar performanța adevărată nu e la licee de top, ci când elevi de nota 3 la evaluarea națională iau bacul sau, uneori, când reușești să aduci copiii la școală.
2. Guvernul plagiat
Pe fondul grevei profesorilor, negocierile privind noul guvern au intrat în prelungiri. Premierul Nicolae Ciucă nu și-a mai dat demisia ieri, așa cum era programat. Între timp, Lucian Bode, actual ministru de Interne și secretar general PNL, a primit un nou verdict privind teza de doctorat, unul care i-a permis să se portretizeze drept o victimă a atacurilor opoziției.
„Nu s-au folosit ghilimele”, dar nu a plagiat. Așa a decis Consiliul de Etică din subordinea Ministerului Cercetării. E fix instituția care îl salva de plagiat acum 11 ani pe Victor Ponta. Nu vede plagiat la Bode, ci doar „o potențială problemă” de lipsă a ghilimelelor.
🎧Fuga de răspundere. Membrii Consiliului de Etică evită sau au dificultăți să explice cum au ajuns la concluzia că lucrarea nu e plagiat. Președintele Consiliului, Dacian Dragoș, care nu a participat la vot, a demisionat după rezultat. Dragoș reprezintă Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, unde și-a susținut Bode lucrarea și care a dat verdictul inițial de plagiat.
Plagiat Ciucă. În timp ce teza lui Bode a tot fost verificată până ministrul a obținut verdictul dorit, cea a premierului Nicolae Ciucă, și el acuzat de plagiat, încă stă la sertar. Comisia de Etică a Universității de Apărare nu vrea s-o verifice.
3. Secrete de serviciu
În 2015, Administrația Prezidențială comunica la virgulă costul primei deplasări externe a președintelui Iohannis. Opt ani mai târziu, același președinte călătorește în Asia cu un avion de lux și refuză să spună costurile pentru că ar fi secrete. Ba mai mult, la o nouă întrebare Recorder privind banii cheltuiți pe deplasarea din 2015, și această informație devine clasificată.
Absurdul situației. Prin urmare, ani la rând am deținut, fără să știm și fără vreo explicație, „informații clasificate”. Am dat în judecată Administrația Prezidențială. Cerem instanței să oblige statul la transparență.
🎧Podcast Recorder. Vizitele oficiale nu pot fi pretext să cheltuiești bani publici pentru plăceri private, spune la On the Record profesorul de științe politice Cristian Preda.
Alte deplasări cu costuri secrete. Și ministrul Sănătății refuză să facă publice costurile multiplelor sale deplasări externe.
Pas înainte în controlul serviciilor. La peste patru luni de la investigația Recorder privind lipsa de control asupra serviciilor secrete, Camera Deputaților decide că șeful serviciului secret al Ministerului de Interne („Doi și-un sfert”) trebuie numit și cu avizul CSAT. Mai trebuie un vot și în Senat. Până se schimbă legea, numirea este la latitudinea ministrului.
Avem ceva nou să-ți arătăm în shop-ul nostru.
În colecția de tricouri și hanorace Recorder, pe care poate deja le știi, am adăugat de astăzi și articole speciale pentru copii. E un fel de surpriză de 1 iunie pentru susținătorii noștri.
Ideea magazinului online Recorder a apărut la începutul anului trecut, după ce mai mulți cititori ne-au scris că și-ar dori să cumpere produse cu logo-ul nostru și să iasă cu Recorder în lume.
N-am găsit atunci niciun motiv să refuzăm punerea în aplicare a acestei idei, mai ales că ne-am dat seama că poate fi și o modalitate suplimentară de a ne susține munca jurnalistică. Fiecare produs vândut însemna și o donație între cinci și zece euro care ajungea în conturile Asociației Recorder Community.
Recunoaștem că procesul logistic din spatele acestui shop ne-a copleșit adesea, pentru că totul a fost pus la punct tot de jurnaliștii din redacție, într-o perioadă în care nu ne permiteam să angajăm pe cineva special pentru asta. Însă am simțit că a meritat de fiecare dată când am primit fotografii de la susținătorii noștri îmbrăcați cu tricouri sau hanorace Recorder.
Avem nevoie acum și de câteva sugestii din partea ta. Ce simți că ar fi util să adăugăm în shop? Ai și alte idei despre cum am putea să-l îmbunătățim?
P.S. Mulțumiri tuturor celor care au completat formularul prin care au ales să redistribuie o mică parte din impozitul pe veniturile lor către Recorder. Începând de anul trecut, Formularul 230 reprezintă una dintre principalele noastre surse de venit, așa că vă suntem recunoscători că și anul acesta ați decis să susțineți jurnalismul independent prin această facilitate. Am reușit să strângem 11.150 formulare.❤️
Fotografii făcute de profesori în sălile goale de clasă în această săptămână. Sursa: Facebook/Federația Spiru Haret
Victorie pentru cupluri de același sex. România trebuie să adopte o legislație prin care să le protejeze, în urma unei decizii CEDO. 21 de cupluri au dat în judecată statul român. Se plâng, între altele, că nu primesc informații de la spital dacă partenerul se internează.
Mai târziu la pensie. Guvernul anunță creșterea treptată a vârstei de pensionare, pentru toți românii, la 65 de ani. Nu se grăbește să și explice cum plănuiește să pună în practică măsura.
Online și mai ieftin. Înmatricularea auto se va putea face și pe internet. Doar că platforma electronică nu este încă gata.
Turul doi în Turcia. Președintele Erdogan rămâne favorit în cursa pentru președinție, considerată o bătălie pentru democrație. Ce ar însemna pentru Turcia să câștige Erdogan duminică.
Petiție pentru Halep. 10.000 de oameni cer o anchetă mai rapidă a cazului Simonei, acuzată de dopaj. Halep s-a plâns săptămâna asta că audierea ei a fost amânată pentru a treia oară. Petiția e promovată și de Federația Română de Tenis.
Secretele lui Hagi. O opinie despre cum a reușit Hagi să câștige campionatul cu Farul. Între altele, cu muncă, disciplină și învățare.
Bahmutul cucerit de ruși. Foto: Ministerul ucrainean al Apărării
Bahmut văzut de sus. Imagini din dronă publicate de New York Times surprind dezastrul rămas în urma atacurilor rușilor. În funcție de rezultatul contraofensivei ucrainene, insistența Kievului de a lupta pentru Bahmut se poate dovedi însă foarte importantă. (o recomandare de la Ani Sandu)
Înțelepciunea lui Charlie. Un editorialist de la Washington Post a scris o carte cu învățături din viața remarcabilă a unui doctor american care a trăit 109 ani. (o recomandare de la Alex Enășescu)
📹 „You are good, mom!” Un jucător carismatic dintr-un parc din New York o învață șah pe o femeie în vârstă din Suedia. Ce nu știe este că femeia e mare maestru de șah. (o recomandare de la Alex Enășescu)
Foaia de observație. Newsletterul documentat și scris de Sorana Stănescu, fost jurnalist DoR, îți explică lunar cum să navighezi sistemul medical românesc. Ce drepturi ai, cum le obții, dar și care sunt limitele lui. Abonează-te aici.
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Despre secolul dictatorilor (și ce urmează)
Nu, Ceaușescu n-a prins lotul. Nu e nici la „și alții”. Altfel, românii au trecut prin mai multe dictaturi în secolul XX, dar au înțeles puțin (spre deloc) din ele.
Și – banalitatea banalităților – cine nu își pricepe istoria este condamnat să o retrăiască, poate în alte forme, dar în fond la fel.
Cartea „Secolul dictatorilor” ne este, de aceea, utilă, chiar și fără Ceaușescu pe lista tiranilor secolului trecut. Dar este secolul XX unul trecut?
Dacă ne uităm un pic la ce se întâmplă prin lume, o să vedem (dacă nu suntem orbi ideologic) că dictaturile se simt foarte bine, mai bine decât democrațiile oricum. Găsim tirani peste tot, iar masele largi, populare sunt la fel de predispuse ca în ultimul secol al mileniului precedent să asculte de cei care oferă soluții simple la probleme tot mai complicate.
N-avem deci niciun motiv să fim fără griji. Dar măcar putem încerca să înțelegem de unde vin dictatorii când vin, care e tiparul lor comun de comportament. Putem să încercăm, măcar, să ne ferim. De aceea e important acest volum. Ca să – cum se spune pe românește – nu murim proști. Și, poate, să ne apărăm libertatea, câtă mai e, cât e încă posibil.
Psiholog spaniol: „Oamenii care au tentative de suicid vor să oprească suferința, nu viața.”
Cu cât copiii primesc mai devreme propriul telefon, cu atât tind să aibă probleme cu sănătatea mintală ca adolescenți, potrivit unui nou studiu
4 motive pentru care merită să citești cărți vechi, devenite clasice
De ce ne simțim moleșiți după masa de prânz și ce putem face
Cele mai bune și cele mai proaste obiceiuri pentru vedere, trecute prin filtrul experților oftalmologi
Nu folosi îndulcitori artificiali dacă vrei să slăbești, recomandă Organizația Mondială a Sănătății
Mulțumim că ți-ai început weekendul cu noi. FWD către prieteni sau răspunde la e-mail dacă vrei să ne spui ceva. Dacă nu ești încă abonat, te poți înscrie aici.