- Pe scurt de la Recorder
- Posts
- „Killer-ul” Bolojan
„Killer-ul” Bolojan
Plus: Nicușor Dan și „farmecul democrației”

Bună dimineața!
Avem Guvern, iar noul premier ne pune deja să strângem cureaua. „Este un killer”, explică Kelemen Hunor profilul reformator al prim-ministrului Bolojan.
Printre victime - studenții, care, după ce au aflat că deficitul se tratează și cu tăieri din burse, au strigat în fața Guvernului: „La Palat e sărbătoare, în cămine, foame mare!”.
La celălalt palat, Nicușor Dan e pe chill. N-a schițat un gest când parlamentarii coaliției au votat la Curtea Constituțională omul propus de PSD, care n-are nicio treabă cu domeniul. „Ăsta e farmecul democrației”, a dat din umeri șeful statului.

1. Guvern Bolojan, întâmpinat cu proteste

Liberalul Ilie Bolojan va fi ținut sub observație de Marian Neacșu, vicepremier PSD și omul de încredere al lui Marcel Ciolacu. Foto: Agerpres
Au negociat aproape o lună și l-au instalat într-o zi. Guvernul Bolojan vine și cu nume noi, dar și cu dinozauri — Marian Neacșu (PSD) și Cătălin Predoiu (PNL) sunt capi de listă. Noul Executiv bate recordul la numărul de vicepremieri și are doar două femei ministru, amândouă de la USR.
Rocada - Sezonul doi. Conform acordului politic semnat în coaliție, Ilie Bolojan rămâne premier până în primăvara lui 2027, când va ceda postul la PSD. După modelul Ciucă-Ciolacu, social-democrații vor fi la butoane pentru următoarele alegeri locale și parlamentare, în 2028. Au fost criticate numirile de la Externe, Oana Țoiu — USR, și Apărare, Ionuț Moșteanu — USR, pentru lipsă de experiență. Îl regretă cineva pe profesorul de engleză Angel Tîlvăr? Pe Florin Barbu, care rămâne la Agricultură, probabil nu l-ar fi regretat nimeni, dar cine să taie stuful din grădina secretarului general al PSD, Paul Stănescu? Care, apropo, vrea să fie numit șef la Curtea de Conturi.
Vremuri grele. În timp ce Marcel Ciolacu rânjește relaxat la presă când este întrebat despre dezastrul lăsat în urmă, Ilie Bolojan a arătat în programul de guvernare cam care e planul în lupta cu deficitul. Vrea să taie cu 20% numărul angajaților din administrația centrală, să taie sporuri, să impoziteze pensiile de peste 4.000 de lei, să umble la accize și, probabil, la TVA. A luat la ochi și profiturile bancare amețitoare, dar n-a scos niciun cuvânt despre finanțarea partidelor, care au înghițit anul trecut 160 de milioane de euro, bani publici. Premierul este și președinte interimar la PNL, partid plin de datorii. S-a mai auzit ceva de auditul comandat de Bolojan?
Proteste. Nici n-au fost adoptate măsurile de austeritate, că avem deja proteste. După studenții care își apără în stradă bursele, vineri au organizat un protest spontan și angajații Guvernului. Tăierea sporurilor, prevăzută într-un proiect de OUG, este principala nemulțumire. Sindicatele amenință și ele. Până la noi ordine, Guvernul a luat o pauză de gândire. Vineri, după ședința de Guvern, Bolojan și-a pledat cauza.
2. Slab de Constituție

Mihai Busuioc, cunoscut drept apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost mutat de PSD de la Curtea de Conturi la Curtea Constituțională . Sursa foto: Agerpres
Inspecția Judiciară era pe lista de reforme promise de președintele Dan. Asta „s-a rezolvat” de săptămâna trecută, când Roxana Petcu a concurat singură și a primit un nou mandat.
Tot singură a concurat și Lia Savonea pentru cea mai înaltă poziție din sistemul judiciar — șefia Înaltei Curți de Casație și Justiție. Judecătoarea antireformistă a furat startul și iat-o ajunsă în fruntea Curții Supreme. Dar parcă nimic nu se compară cu numirea lui Mihai Busuioc la Curtea Constituțională (CCR).
Busuioc. PSD l-a propus pe fostul șef al Curții de Conturi, Mihai Busuioc, pentru unul dintre posturile vacante de judecător la Curtea Constituțională. Faptul că CV-ul nu-l recomanda în niciun fel pentru această poziție n-a contat. Audieri de formă, fuga de presă, vot rapid, algoritm politic, și iată-l uns judecător constituțional. Am ajuns să ne rugăm să treacă sesizarea depusă de partidul Dianei Șoșoacă la CCR. Aflăm pe 1 iulie. În aceeași zi poate afla și Elena Udrea dacă iese din închisoare.
Farmecul democrației. Întrebat despre numirile controversate de la CCR și Curtea Supremă, președintele Dan a spus că nu are atribuții directe și că se consultă cu specialiști pentru a înțelege „ecosistemul” justiției și modul în care poate acționa. „Există un echilibru de putere, există nişte atribuţii şi există negociere între preşedinte şi partide pe a aranja aceste atribuţii şi nu tot timpul — şi acesta este farmecul democraţiei — deciziile sunt la o singură persoană”, a explicat șeful statului. Comentatorii din presă îi arată cartonașul galben. Unul, două, trei deodată.
Derapaj. Crin Antonescu nu reușește să-și mai țină în frâu frustrările. A scris cu tastele lui, pe Facebook, următoarele: „Faptul că avem un președinte ca N. Dan nu înseamnă că suntem retardați toți și întrutotul”. Dar cât costă un bilet până la Bruxelles? Dus.
3. Un război cu mai mulți învingători
După acordul de încetare a focului, care a intrat în vigoare marți, 24 iunie, atât Israelul, cât și Iranul și-au declarat victoria. Realitatea îl contrazice pe liderul suprem de la Teheran, ayatollahul Ali Khamenei, atunci când spune că a zdrobit Israelul. Rămân totuși multe întrebări legate de rezultatele atacului SUA asupra instalațiilor nucleare iraniene.
Mama tuturor bombelor. După ce Trump a anunțat că bombele lansate de SUA au distrus definitiv instalațiile nucleare atacate, un raport preliminar al serviciilor secrete americane, scurs în presă, pune la îndoială eficacitatea loviturilor. Programul nuclear iranian ar fi fost întârziat doar cu câteva luni, dar președintele Statelor Unite insistă și lansează o anchetă pentru a vedea cum a ajuns documentul secret la jurnaliști. Între timp, și un raport al serviciilor secrete europene susține că stocul de uraniu puternic îmbogățit a rămas în mare parte intact.
Articolul 5. „Suntem alături de ei până la capăt”, a declarat Donald Trump referitor la angajamentul SUA față de Articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă la Haga, unde a participat la summitul Alianței Nord-Atlantice. Cu o zi înainte, nu era foarte convins. La Haga a fost prezent și Nicușor Dan, care a obținut o poză și un schimb de amabilități cu președintele SUA. De la olandezi am primit gratis 18 avioane F-16.


Apus de Soare în Sana'a, capitala Yemenului, 24 iunie 2025. Sursa foto: EPA/Agerpres

Efectul Potra. Polițiștii și cadrele militare, în activitate sau în rezervă, nu vor mai avea dreptul să presteze servicii în sectorul privat care să presupună activități în zone de conflict armat, conform unui proiect de ordonanță de urgență.
Cumnatul rătăcitor. Ionuț Costea a fost adus marți în țară, după ce a fost extrădat din Turcia. El a fugit din România după o condamnare de șase ani de închisoare pentru mită. Costea a fost directorul Eximbank și este fratele soției lui Mircea Geoană.
Băieții deștepți. Guvernul va da înapoi 300 de milioane de euro producătorilor de energie pe care i-a suprataxat. CCR a spus că măsura a fost neconstituțională.
Putiniada. De câteva săptămâni, pe TikTok se desfășoară o campanie în care utilizatori din România își declară dorința de a primi cetățenia rusă sau chiar de a se înrola în armata lui Putin.
Justiție divină. Fostul primar fugar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost decorat de Episcopia Maramureșului. Cum Cherecheș este închis pentru mită, medalia a fost ridicată de soție, condamnată și ea, dar cu suspendare.
Manele. În plină criză bugetară, primarul din Cernavodă cheltuie 400 de mii de euro pentru un festival de manele. „Acum ne preocupă pe toţi criza banilor, inclusiv la Cernavodă?”, a întrebat retoric Liviu Negoiță, edil condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu.
Asta este o altă formă prin care puteți susține jurnalismul independent făcut de Recorder.
FactoryLab se află la etajul 1 din Promenada Mall, București. Produsele Recorder pot fi găsite în continuare și online în Shop.

Un fost recuperator al mafiei japoneze și-a schimbat viața și acum este un avocat de succes.
Într-un discurs presărat cu umor, ținut în cadrul unei ceremonii universitare, actorul Steve Carrell le-a spus absolvenților promoției 2025 că „bunătatea nu este o slăbiciune”.

DE CITIT. Un fotoreportaj emoționant care urmărește viața unui cuplu american care așteaptă un copil, în vreme ce tatăl se luptă cu o formă de cancer terminal.
DE CITIT. O privire înăuntrul uneia dintre cele mai exclusiviste clinici de psihiatrie din lume, aflată în Mallorca, unde o lună de tratament poate costa până la 600.000 euro.
DE VĂZUT. Putin, Nato și Europa, un documentar ARTE.TV în care sunt analizate noile provocări cu care se confruntă Alianța Nord-Atlantică în fața amenințării reprezentate de Rusia lui Putin.
DE VĂZUT. Ultima emisiune „Ce ne enervează” din acest sezon. O tăiem și noi în vacanță, dacă tot încep ăștia cu tăierile. Vorbim despre câteva figuri dubioase din guvern, despre ce e aia „sinecura” și cum îi face ea rău omului, însă și despre cum în țara asta - că e caniculă sau nu - oricum te sufoci. De cele mai multe ori din cauza nedreptății. Și, bineînțeles, avem și Matze.

Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

Mi-am petrecut multe dintre nopțile tinereții citind tratate de filosofie politică, eseuri, jurnale și memorii.
Preferatele mele erau cărțile autorilor cu putere de sinteză. M-am îndrăgostit de concizie fiindcă îmi mai rămânea un rest de noapte, cu care știam, de asemenea, ce e de făcut.
Așa am ajuns să mă îndrăgostesc pentru totdeauna de Umberto Eco. N-am uitat niciodată cele “Cinci scrieri morale”.
Textele lui Eco, despre război, despre fascism, despre presă, despre “celălalt”, despre migrație, toleranță și intolerabil, m-au însoțit toată viața - încă mă însoțesc.
De când am văzut fascismul reînviat și în România recentă, în alte forme și cu alte mijloace, mi-am adus aminte că anume într-un eseu de Umberto Eco am găsit esența tuturor totalitarismelor.
Iar Umberto Eco, la rândul lui, cita dintr-un poet italian care își alesese pseudonimul Franco Fortini.
Iată esența, așa cum am înțeles-o la douăzeci de ani și cum o înțeleg după alți douăzeci de ani, iată ce rămâne în urma oricărui regim totalitar: “Inima noastră nu mai e umană”. Despre asta e vorba.
Ferice de tinerii care abia urmează să-l citească pe Umberto Eco! Le va schimba viața, în bine.

Un psihiatru explică de ce cazurile de autism au explodat în ultimii 30 de ani
Cât de nesănătos este, de fapt, consumul moderat de alcool?
Diferențele între tipurile de parenting din 5 țări europene
16 sfaturi de la experți pentru protejarea auzului
O mare parte din totalul deceselor la nivel global sunt cauzate de doar patru categorii de produse
Cum arăta o femeie care a trăit acum 10.500 de ani pe teritoriul actual al Belgiei
Cele mai bune filme din secolul 21, alese de actori și regizori de la Hollywood
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.