- Pe scurt de la Recorder
- Posts
- Ideologia urii
Ideologia urii
Tentativă de asasinat în Slovacia
Bună dimineața!
Avem informații din toată lumea la degetul mic. Mașinile merg singure, dronele zboară pe pilot automat. Inteligența artificială ne ajută la examene, însă cea naturală rămâne corigentă. Oameni mor în larg doar pentru că nu au niște hârtii în barcă. Alții mor pe uscat doar pentru că așa vrea un dictator. În epoca super-tehnologiei oamenii încă se mai împușcă din motive ideologice.
Durează mai puțin de un minut să completezi Formularul 230 și să redirecționezi 3,5% din impozitul tău pe venit către Recorder.
1. Ce a alimentat tentativa de asasinat
Robert Fico, premierul Slovaciei, a trecut printr-o tentativă de asasinat și se află și acum pe patul de spital în stare gravă. Trei din cele cinci proiectile trase de un bărbat de 71 de ani l-au rănit pe Fico. Înainte să apese pe trăgaci, atacatorul a strigat: „Robo, vino aici!”.
Cine este atacatorul. Juraj Cintula, bărbatul care l-a împușcat pe premier, este un poet care a devenit cunoscut în țara lui în 2016. Atunci lucra ca agent de securitate într-un magazin. A fost atacat de un tânăr, și, în urma rănilor, nu și-a mai putut face treaba. A fondat apoi mișcarea „Împotriva Violenței”.
De ce s-a radicalizat? Presa internațională scrie că s-a apropiat de un grup paramilitar pro-rus și că, după tentativa de asasinat, a spus: „Nu sunt de acord cu politica guvernului. Sunt mândru de ce am făcut”.
Cine este premierul. Robert Fico a fost catalogat de mulți ca una dintre oile negre ale Europei. Pozițiile sale pro-ruse și războiul cu presa independentă pe care l-a inițiat i-au adus critici dure, mai ales în 2018. Atunci, jurnalistul Ján Kuciak a fost asasinat în stil mafiot în timp ce investiga corupția din partidul lui Fico. La scurt timp, Guvernul a picat. În 2023, la revenirea lui Fico în funcție, acesta a scăzut pedepsele pentru corupție și a vrut să catalogheze ca agenți străini ONG-urile care primesc bani din afară - cum se întâmplă acum în Georgia. Tot Fico a condus protestele față de restricțiile din pandemie.
Gesturi extreme și extremism. Imediat după tentativa de asasinat, presa internațională a scris că politica premierului a polarizat societatea din Slovacia. Abordările lui extremiste au dus la proteste și conflicte interne fără precedent. Zuzana Čaputová, președinta Slovaciei, a declarat că „retorica plină de ură la care am asistat trebuie să înceteze”. Aceeași retorică se găsește însă în mai toate statele catalogate ca civilizate. Taberele sunt divizate de termeni și idei pe care, de multe ori, nici măcar nu le înțeleg.
2. Turnul de fildeș din Carpați
Investigația Cartelul din Carpați a fost urmărită de 1.5 milioane de oameni. Printre ei nu se află și Nicolae Ciucă, liderul partidului din care face parte primarul din Sinaia.
Au fost însă destule reacții politice. Cei care au lucrat la investigație le-au analizat și au încercat să răspundă la toate întrebările apărute despre material într-o emisiune online.
Primarul s-a încurcat în răspunsuri. Vlad Oprea știa că echipa Recorder lucrează la investigație cu multe luni înainte de publicare. Echipa bătuse la porțile proprietăților lui, așa că nu mai era niciun secret că urmează materialul despre primarul din Sinaia. Cu toate astea, Oprea nu s-a obosit să își construiască o apărare cât de cât credibilă. A reușit să se contrazică singur în propriile răspunsuri. 📺️ Le puteți urmări aici. Iar la întrebarea „De unde are Recorder bani să meargă în Franța?” au răspuns urmăritorii noștri.
Liderii „n-au privit”. Cei mai mulți politicieni întrebați au reacționat ridicând din umeri. Ciucă a spus că nu poate să comenteze „ceva ce n-a privit”. Și pe premierul Ciolacu l-au prins nepregătit întrebările. „O să mă informez”, a promis liderul PSD. Burduja, colegul de partid al lui Oprea, a spus că Oprea trebuie să lămurească această problemă. Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a recunoscut că informațiile afectează imaginea liberalilor și că e posibil ca DNA să se fi autosesizat deja. Solicitată să lămurească poziția sa, DNA nu a răspuns până acum cererii trimise de jurnalistul Ovidiu Vanghele.
Fiecare oraș cu cartelul lui. Cele mai multe reacții au venit însă din partea voastră, cei care ne urmăriți. Foarte multe dintre comentarii seamănă între ele: „Să veniți și în orașul meu! Și primarul de aici are afaceri necurate”. Sigur, nu este nicio surpriză, dar oare cum se simt cei care ar trebui să ancheteze astfel de oameni? O investigație jurnalistică, oricât ar fi ea de bine făcută, pălește în timp. O condamnare rămâne la dosar.
3. Alegerile, comasate și cu proteste
Alexandru Dobre / Mediafax Foto
Inamicul campaniei electorale este protestul. Nu poți să promiți lapte și miere când peste gard se aruncă roșii. Mai multe greve și proteste sunt programate înaintea alegerilor locale și europarlamentare. Și uite așa strategiile și milioanele de euro cheltuite în campanie se pot transforma în cenușă.
Angajații Guvernului, primii în stradă. Startul protestelor a fost dat de angajații Guvernului. Oamenii au ieșit în fața Executivului să ceară majorarea salariilor cu 30%. Apoi au intrat în grevă de avertisment. Și angajații Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene 📺️ au scandat în fața sediului. Spun că muncesc de șase ori mai mult decât acum cinci ani, iar salariile nu au ținut pasul cu ritmul de lucru. Nemulțumiri sunt și la Protecția Mediului.
Greva din pragul localelor. Nu mai e niciun secret că alegerile locale cântăresc cel mai mult în balanța partidelor. Greva angajaților din primăriile comunale, programată pe 3 iunie, în săptămâna alegerilor locale, pică cel mai greu. „Promisiunile făcute personal de către prim ministru, în fața a 350 de primari ai comunelor, la începutul lunii februarie, au fost simple amăgiri”, au transmis sindicaliștii. Sigur, vor spune mulți că astfel de proteste nu se fac în prag de alegeri. Poate că doar atunci sunt siguri oamenii că sunt băgați în seamă.
Ciolacu, încă o glumă nesărată. Premierul Ciolacu și-a făcut un obicei din a face glume proaste în momente delicate cu scopul de a minimiza problema. „Dacă e nevoie, voi apela la alţi miniştri şi avem noi grijă de muzee în Noaptea Muzeelor. Nu am nicio problemă", a spus premierul Ciolacu. A râs doar el. Angajații muzeelor au răspuns tăios: „Declarațiile premierului jignesc şi desconsideră profund o întreagă categorie profesională”.
Un bărbat face un selfie cu primul portret oficial al Regelui Charles după încoronare. Mediafax Foto
Piedone, nefăcute și-n campanie. Zeci de investigații au arătat cum și-a angajat Piedone rudele și apropiații în primării și cum a semnat contracte dubioase. Un om normal ar fi renunțat demult și la funcție și candidatură. Nu și Piedone. În urmă cu nici trei săptămâni a semnat încă un contract suspect. De fapt, vreo 11, toate cu firma nașilor lui Gheorghe Flutur. Dacă vreți să votați informat, vă recomandăm portretele candidaților, realizate de colegul Raul Bambu la Știrile Recorder, acum și într-un playlist propriu, pe care vă încurajăm să-l dați mai departe, să ajungă la cât mai mulți votanți, sceptici sau nehotărâți. .
Contracte grele pe final. Libertatea a analizat ultimele contracte semnate de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. De la începutul anului, a dat cu subsemnatul în 14 contracte în valoare de peste 160 de milioane de lei. Trei asocieri de firme au pus mâna pe bani. Toate aceste societăți au legături mai mult sau mai puțin directe cu lumea politică. Primarul a tras tare pe final de mandat.
Părintele traseist. Un preot din Argeș este la a treia încercare de a ajunge la primărie deși, conform BOR, nu are voie. Omul a fost prima oară în PSD, apoi la Pro România, iar acum candidează din partea PNL. Liderii liberali au fost atât de mândri de noua achiziție încât au mers chiar la slujba lui în campanie. Numai cei de la BOR n-au fost mândri. I-au interzis să mai cânte în biserică. Dar preotului nu i-a păsat. De acum, numai domnul îi poate interzice ceva. Domnul Ciucă.
Iohannis, proces înainte de summit. Pe 18 iunie va fi primul termen în recursul care poate decide recuperarea casei din Sibiu și a banilor încasați din chirie de familia președintelui Iohannis. Vestea a picat cum nu se poate mai rău la Cotroceni. Termenul este cu trei săptămâni înaintea summit-ului NATO în care se decide șeful. O decizie a instanței l-ar putea lăsa fără 260.000 de euro și cu o problemă de imagine imposibil de rezolvat.
Tinerii români, primii din UE. Avem vești bune de la Comisia Europeană. Tinerii români sunt cei mai activi social din Europa. 78% dintre ei au spus că vor merge la vot, mult peste media europeană de 64%. Dacă vreți să vă asigurați că votul la locale și europarlamentare decurge corect, puteți deveni observator. Funky Citizens vă ajută cu tot ce aveți nevoie.
Morții din Gaza, confirmați de Bibi. Din păcate, numărul morților din Gaza a fost confirmat. Mulți au spus că raportul de 30.000 de decedați este umflat de Hamas. Săptămâna aceasta și Organizația Mondială a Sănătății și Netanyahu au confirmat statistica sumbră. Premierul israelian chiar și-a lăudat militarii: „Am reuşit să menţinem proporţia civili-combatanţi ucişi la aproximativ 1 la 1”. Cu alte cuvinte, 15.000 de oameni au murit nevinovați. Între timp, atacul din Rafah continuă, iar conducerea Israelului nu știe ce să facă în Gaza după victorie.
Intri ca turist și pleci ca prieten. În cinci ani, numărul Punctelor Gastronomice Locale a crescut de la 6 la peste 300. Și când aceste mici afaceri cresc, crește și economia locală.
Jumătate de lingură pe zi. Consumul zilnic de ulei de măsline este asociat cu un risc redus de demență, potrivit unui studiu recent.
The Legend. La 93 de ani, britanicul John Starbrook este dovada vie că sportul și dieta pot menține calitatea vieții până la o vârstă înaintată
DE CITIT. În timp ce țările dezvoltate din Occident epuizează stocurile de medicamente pentru diabet, eficiente și împotriva obezității, ele nu sunt la fel de căutate în Japonia, unde rata de obezitate este sub 5%.
DE ASCULTAT. O conversație profundă cu James Hollis, poate cel mai cunoscut psihanalist jungian în viață, despre cum putem înțelege cine suntem cu adevărat și care ne este menirea în familie, în carieră și în societate.
DE VĂZUT. Un documentar care urmărește 📺️ efortul monumental al lui Jim Walmsley, alergătorul care a câștigat anul trecut Ultra-Trail du Mont-Blanc, cel mai competitiv traseu de ultramaraton montan din lume.
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Încep de aici: sunt un admirator al lui Joan Didion (1934-2021). O prețuiesc în mod deosebit, nu exagerez dacă spun că o iubesc.
Da, aș putea spune că sunt îndrăgostit de talentul literar al lui Joan Didion, întotdeauna m-a mișcat profunda ei umanitate. Joan Didion a fost un om întreg.
Am descoperit-o mai târziu decât s-ar fi cuvenit, când era deja o femeie în vârstă, fragilă, sensibilă, elegantă și de o scânteietoare inteligență.
Am văzut documentare despre ea, i-am căutat cărțile și le-am citit încântat. Sunt puține textele la care nu am obiecții.
La cărțile lui Joan Didion îmi era foarte greu să am obiecții. Erau sincere, pline de durere adevărată, nimic artificial în lucrările ei. Cartea Nopți albastre e la fel.
Joan Didion scrie aici despre moartea fiicei sale. Dar și despre îmbătrânire, singurătate, nostalgie și vindecare.
Joan Didion scrie despre dragoste și moarte, cum fac toți marii scriitori. Pentru că asta a fost Joan Didion și așa va rămâne cât timp vor mai exista pe lume cititori: o mare, grozavă scriitoare.
Durează mai puțin de un minut să completezi Formularul 230 și să redirecționezi 3,5% din impozitul tău pe venit către Recorder.
Doi experți în sănătate mintală vorbesc despre efectul distructiv al rețelelor sociale asupra adolescentelor și felul în care algoritmii induc adicția de ecrane
Avertismentul lui Jerry Seinfeld pentru o generație care riscă să-și piardă simțul umorului
Nelipsită astăzi de pe mesele românilor, ciorba este punctul central al bucătăriei tradiționale
Ce s-a întâmplat cu satele din Sicilia în care casele abandonate se vindeau cu 1 euro5
16 dintre cel mai frumoase plaje din Spania și 15 dintre cele mai bune hoteluri din Grecia
Cel mai accesibil oraș din Europa pentru un city-break este capitala Lituaniei, Vilnius
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.