Guvernul nou care n-a fost

+ Inflație de șomeri la prezidențiale

Bună dimineața și la mulți ani!

Urmează o „peroadă” grea, cum spunea președintele nostru încă în funcție. România rămâne nemișcată în bătaia tirului extremist care mătură Europa. Despre pace în Ucraina sau Gaza se vorbește mai mult în presă decât între beligeranți. Statele Unite se pregătesc de epoca Trump și prietenii săi, iar planeta își pune masca de protecție în fața valului de conspiraționiști care cred că măsurile anti-poluare sunt moftul lui Soros.

Play the Day Play the week

    1. Ciolacu 2 crește prețurile și disprețul

    Foto: Agerpres

    Ciolacu spunea după primul tur al prezidențialelor că a înțeles mesajul românilor, că „întreaga clasă politică a primit un cartonaș galben”. Și ce-a făcut după? Același lucru. Avem aproape același guvern. Ciolacu e și mai arogant, acum că nu mai candidează pentru Cotroceni, iar ordonanța sărăciei pare făcută în bătaie de joc.

    • Guvernul Ciolacu 2 vine cu câteva surprize. Ministerele Dezvoltării și Finanțelor, cele pe care și le-au dorit și liberalii și social-democrații, au ajuns până la urmă la UDMR. La Justiție a fost pus avocatul Olguței Vasilescu. La Educație a fost numit Daniel David, fost rector UBB, nume care s-a vehiculat și pentru prezidențiale. La Externe apare Emil Hurezeanu. Dar sfidarea cea mai mare este Alexandru Rafila, care păstrează postul de ministru al Sănătății. El nu a fost în stare să implementeze Planul de Combatere a Cancerului deși a fost lansat în ianuarie 2022. De fapt, crizele de medicamente au fost o constantă în epoca lui.

    • Prima misiune a noului Guvern a fost să facă rost de bani. Premierul Ciolacu 1 a fost ignorat de premierul Ciolacu 2. Primul spunea înainte de alegeri că nu crește taxele să nu împovăreze românii și mediul de afaceri. Ciolacu 2 a crescut impozitul pe dividende și a reintrodus taxa pe stâlp. Această taxă a fost inventată de Victor Ponta, care a spus ulterior despre ea că a fost o prostie.

    • Ruga lui Ciolacu. Ordonanța publicată cu două ore înainte de Anul Nou prevede înghețarea salariilor bugetarilor și neplata orelor suplimentare. Dispar și facilitățile fiscale din IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Astfel, vor scădea foarte multe salarii și, cel mai probabil, vor crește și foarte multe prețuri. Dar stați, are Ciolacu o soluție! Roagă companiile să nu majoreze prețurile timp de șase luni în semn de solidaritate cu Guvernul. Poate ar fi bine ca Ciolacu să tacă în semn de solidaritate cu românii care au început deja să iasă în stradă.

    • Ce nu se taie. Diurnele de mii de euro ale magistraților rămân în vigoare, iar șeful ASF câștigă în continuare mai mult decât Emanuel Macron. Guvernul abia acum analizează dacă nu cumva ar fi bine să mai închidă sau măcar să comaseze niște instituții publice. În schimb, măsurile economice de mai sus au fost decise peste noapte. Graba a fost atât de mare încât s-a publicat o ciornă plină cu greșeli. Sindicatele și patronatele consultate au transmis că multe dintre tăieri nici măcar nu erau în proiect atunci când au avut loc discuțiile.

    • Noile aroganțe ale premierului. Întrebat de facturile care dovedesc că și-a plătit excursiile cu avioanele private închiriate de Nordis, Ciolacu a răspuns cu dispreț: „L-am rugat pe Moș Crăciun să mi le aducă”. În seara de Ajun, premierul a publicat pe TikTok un filmuleț în care ne-a arătat niște hârtii din care nu se înțelege aproape nimic. A înțeles Boarding Pass, care transmite că așa-zisele facturi nici măcar nu au fost emise în 2022, anul în care Ciolacu a zburat cu avioanele private. Și, tot pe TikTok, glumețul Ciolacu ne-a arătat 📹tatuajul cu „nu se mărește TVA-ul”. Ministrul Finanțelor spune că mai vedem luna asta.

    2. Inflație de șomeri la prezidențiale

    Foto: Mediafax / Liviu Chirica

    Se pare că vom avea primul tur al prezidențialelor pe 23 martie, iar turul doi pe 6 aprilie. Poate până atunci aflăm exact de ce a fost anulat turul de anul trecut. Între timp avem nume noi care se pregătesc să intre în cursă. Crin Antonescu devine răsfățatul coaliției. Bolojan, premierul și candidatul-speranță al liberalilor, s-a mulțumit cu funcția de președinte la Senat.

    • Cine intră dacă iese CG. Călin Georgescu încearcă pe toate căile să fie activ în pauza asta competițională. A cerut la Curtea de Apel anularea anulării alegerilor. A ajuns acum la CEDO. A scos oamenii în stradă și a devenit invitat permanent la Realitatea Plus. Anca Alexandrescu, gazda lui din platou, a anunțat că, în cazul în care Călin Georgescu nu va mai putea candida, se va sacrifica ea și va intra în cursă.

    • Crin Antonescu ne-a anunțat că el nu ar fi vrut să candideze, dar, dacă tot l-au rugat ăștia din PNL-PSD-UDMR… Fostul lider USL a recunoscut senin că nu a muncit în ultimii 10 ani. În privința asta, pare foarte pregătit să-i ia locul lui Iohannis. Dacă ați uitat, Antonescu este co-autor la lovitura de stat din 2012, care i-a panicat pe toți partenerii noștri. Atunci când nu intrase în concediu sabatic spunea că românii „nu vor fi slugile instituțiilor europene”, că „nu suntem cobai” și că „nu trebuie să ne comportăm ca o colonie”. Sună cunoscut, nu? A, și are legături vechi cu SRI-ul. A cumpărat un apartament de la primul șef SRI, iar despre ultimul șef SRI spunea că ar fi bun pentru Cotroceni.

    • Victor Ponta a încălecat și el pe calul suveranist și vrea să intre în cursă. Pune însă condiții, vrea partid. Pe lângă deja anunțații Lasconi și Nicușor Dan, apare și Daniel Funeriu, fost ministrul al Educației, care visează să intre în turul doi alături de primarul Capitalei. Și el a stat 10 ani pe bară precum Crin Antonescu. De fapt, și Călin Georgescu a stat tot 10 ani. Dar la Viena.

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE
    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
    • Albania interzice TikTok. Decizia a fost luată după ce un elev a fost înjunghiat mortal de un coleg. Cei doi s-au certat pe rețeaua chinezească, iar mai mulți utilizatori minori au încurajat crima. Acum sunt dezbateri aprinse despre libertatea de exprimare, mai ales că urmează alegeri la Tirana. În total, 20 de țări au interzis complet sau parțial TikTok.

    • Revelion cu proteste. Zeci de mii de sârbi 📹 au protestat aproape zilnic, inclusiv de Revelion, după ce 15 oameni au murit în urma prăbușirii, acum două luni, a acoperișului din gara Novi Sad. Ministrul Transporturilor, care a demisionat după tragedie, și alte 12 persoane au fost inculpate. Ne amintim de Colectiv, de revolta care ne-a scos în stradă și de faptul că statul nostru n-a înțeles nimic.

    • Două tragedii aviatice de proporții au avut loc de la ultimul newsletter. Un avion s-a prăbușit în Kazahstan, iar 38 de oameni au murit de Crăciun. Aeronava a fost atacată de ruși, care au confundat-o cu o dronă ucraineană. Vladimir Putin și-a cerut scuze și nu prea. 179 de pasageri au murit în Coreea de Sud după prăbușirea avionului în care se aflau. O primă ipoteză: coliziunea cu un stol de păsări. 

    • Statele Unite, sub stare de șoc înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă. Un veteran al armatei convertit la ISIS a intrat cu mașina în petrecăreții adunați în New Orleans de Revelion. 15 oameni au murit. Aproape în același timp, o camionetă Tesla a explodat în fața hotelului Trump din Las Vegas. Viitorul președinte are alte planuri. Vrea Groenlanda, canalul Panama și nu s-ar supăra să primească și Canada.

    • Gazul, ca o armă. Oprirea conductelor cu gaz rusesc care trec prin Ucraina a venit ca un șoc pentru Republica Moldova. În timpul ăsta, curg semnale de alarmă după ce Viktor Orban a anunțat acordul prin care compania MVM din Ungaria va prelua divizia de furnizare E.ON România. Mulți spun că România ar putea deveni dependentă de gazul rusesc. Burduja susține însă că mai trebuie să fie de acord și statul român și n-ar prea fi.

    POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

    N-am mai scris de multă vreme aici despre poezie, n-am mai scris despre poeți și poete care scriu în limba română.

    Dacă vreți să vedeți cam cum mai arată poezia în limba română astăzi, această antologie — Antologeek — vă va ajuta să vă faceți o idee.

    Dacă trebuie să aleg un singur poem din tot volumul (nu trebuie, dar dacă ar trebui), atunci aleg Jerzy Dudek vs. restul lumii, scris de Vlad Alui Gheorghe (poet născut în 1992 la Piatra-Neamț, nu-l cunosc personal, mă feresc de anturaje formate din poeți).

    Îl redau integral, ca să nu spuneți că n-ați știut la ce să vă așteptați când veți deschide Antologeek:

    Ce să vezi,
    mai adormi uneori cu greu că așa se întâmplă când iei decizii
    importante, și e o noapte grea, că adormi
    și te trezești de douăzeci de ori în prima oră,
    și la ce te să te gândești,
    efectiv la ce?

    Și dacă aveai telefon acolo și eu aici,
    rămâneam fără minute fix de sărbători, și n-ar fi fost
    nimeni la orange să-mi încarce mie, sau la cosmote să-ți
    încarce ție
    că a murit și cosmote și probabil e acum cu tine acolo, cu
    reprezentanțe dese la fiecare scară de bloc, sau poștă

    și dacă nu mă întreb toate astea,
    mă gândesc la milan 2004-2005 când nu mă
    gândesc la tine,
    ce echipă, Doamne, o știu pe de rost, și finala
    cu Liverpool, că fix acum nu mai știu datele de naștere ale
    oamenilor din familia noastră, dar jamie carragher
    shevchenko, și toți ceilalți
    o noapte lungă, că la 20 de ani veneam acasă praf
    și tot la asta
    mă gândeam ca să adorm, și la 25 la fel, 26, 27, 30
    jerzy dudek și dansul lui vs. restul lumii
    și tot se întâmplă seară de seară, până într-o zi când
    la mine or să intre toate penaltyurile de la milan,
    și atunci o să se lase liniștea în cameră,
    și nici strada asta aglomerată n-o să mai zică nimic, și o să-mi
    văd mai departe de un somn
    început fix înainte să pleci
    așteptând lângă un telefon aproape
    descărcat un semn de la tine
    cum aștepți
    la o cursă de cai unde nu mai are
    cine să fluture steagul final.

    Vlad Alui Gheorghe
    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
    Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter

    📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
    Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.

    💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
    Dă reply la acest email.