De Paști, Guvernul așteaptă miracole bugetare

Plus: Ce putem învăța din propriile eșecuri

🥚🐰 Bună dimineața! În Săptămâna Mare, guvernanții au căutat rețete de împăcat capra și varza: cum să reduci cheltuielile statului fără să deranjezi pe nimeni. Politicienii au vorbit iar mult despre reforme, dar nu prea au trecut la fapte.

Play the Day Play the week

    1. Tăieri urgente, dar după Paști

    După ce a constatat brusc un gol de miliarde de lei la bugetul de stat, Guvernul se forțează să facă ajustări. Deocamdată adună de la ministere propuneri de strâns cureaua pentru „un stat mai suplu” și se roagă la Dumnezeu pentru venituri mai mari. În plus, cere de la Fisc colectări mai cu spor, uitând că fix supraestimarea acestor venituri a dus la lipsa actuală.

    2. Școală fără apărare

    Cazurile recente de violențe în școli – profesoara înjunghiată în București, cea umilită de elevi în Prahova – ne găsesc fără soluții la o realitate pe care ne prefacem că abia acum o cunoaștem. Între timp, guvernanții grăbesc reforma chinuită a „României educate”.

    3. Război online cu documente secrete

    Statele Unite încearcă să contracareze efectele unor scurgeri de informații militare privind implicarea în războiul din Ucraina. Cel puțin 100 de documente confidențiale au ajuns pe platforme online. Aparent, de la un tânăr american din Garda Națională Aeriană, pasionat de arme, cu vederi anti-război.

    • Ce arată documentele. Detalii despre pregătirea armatei ucrainene și sprijinul militar internațional, inclusiv trupe speciale pe care alte țări le-ar fi trimis în Ucraina. Apar și metode de spionaj folosite de SUA nu doar la adversari ca Rusia, ci și aliați precum Israel și Coreea de Sud.

    • Complicații. Documentele sunt din prima parte a anului și au apărut întâi pe Discord, o platformă preferată de gameri. Par să fie reale, dar unele dintre ele au fost modificate. Ucrainenii le descriu drept un amestec de informații adevărate și false.

    • De ce contează. E cea mai mare scurgere de date din ultimii ani. Spre deosebire de alte dezvăluiri similare, informațiile, jenante pentru diplomații americani, sunt foarte recente, deci cu un mare risc de securitate.

    CAPTURE (Po)veștile Recorder

    Săptămâna aceasta s-au anunțat nominalizările la Gala Premiilor Superscrieri, unde, în fiecare primăvară, sunt premiate cele mai bune producții jurnalistice din anul anterior. Recorder are șapte materiale nominalizate:

    Dintre toate materialele nominalizate, publicul are posibilitatea să voteze pentru acordarea premiului Superscrierea Cititorilor. Dacă doriți să votați, o puteți face aici.

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

    Florii cu ramuri de salcie și ramuri de Sector 4 Inquam Photos / Alexandru Busca

    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte

    Sursa: Digi 24

    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

    Încotro duce istoria lumii

    Cartea „Republica populară a amneziei. Tiananmen, 1989”, de Louisa Lim, traducere de Ovidiu-Gheorghe Ruța, a apărut la Editura Polirom.

    O carte despre ceva ce s-a întâmplat în China acum 34 de ani? Asta ne trebuie nouă acum? Da. Pentru că zilele acelea de iunie 1989 au schimbat fundamental felul în care a arătat și arată lumea. Piața Tiananmen e, de fapt, mult mai importantă în viața noastră decât prețul la pătlăgele în Piața Obor, chiar dacă nu înțelegem exact cum și de ce.

    După 1990, China a devenit principalul beneficiar al globalizării, a virat către un mix de comunism și capitalism și, așa cum poate ați observat în ultimii trei ani, s-ar putea să conteze totuși (e o problemă de viață și de moarte) ce mănâncă un chinez în Wuhan sau ce experimente se fac în laboratoarele chinezești. Și cum gestionează Partidul Comunist Chinez toată povestea.

    Iar despre cum acționează comuniștii chinezi învățăm din istorie, dacă vrem să învățăm ceva din ea. De aceea e fundamentală Republica populară a amneziei. Pare un volum despre trecut. Nu este. Este despre ce se întâmplă acum și despre ce se va întâmpla mai departe. Citiți această carte de Louisa Lim și o să înțelegeți mai bine ce se întâmplă în China și de ce și unde duce toată istoria noastră, a oamenilor (poate chiar ultimii oameni).

    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    Mulțumim că ne citești. Dacă ai ceva să ne spui, poți răspunde la acest e-mail. Iar dacă ai primit newsletterul de la un prieten, te poți abona aici.