Victorie în procesul Roșia Montană

Bună dimineața!

Ne-am culcat datori cu aproape 7 miliarde de dolari și ne-am trezit pe plus. Nu plătim nicio despăgubire pentru Roșia Montană și primim și niște milioane cheltuieli de judecată. Curtea de Arbitraj Comercial Internațional parcă a ținut să le dea câte o palmă lui Boloș și Ciolacu care ne vedeau deja cu banii luați. Palme și-au luat și cei care au încercat să facă niște bani frumoși la bursă pe baza declarațiilor alarmiste ale politicienilor noștri.

Completează Formularul 230 pentru a redirecționa 3,5% din impozitul pe veniturile tale.

Play the Day Play the week

    1. Simona revine

    Foto: Facebook / Simona Halep

    Vestea că Simona Halep va reveni la turnee ne-a bucurat pe toți. Poate mai uităm și noi de scandalurile politice care ne vor bântui tot anul.

    • Primul turneu. Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis să reducă perioada de suspendare de la patru ani - verdictul inițial - la nouă luni. TAS a precizat în comunicat că Halep a consumat din greșeală substanța interzisă - Roxadustat. Cum Simona a stat pe bară un an și patru luni, ea va putea reveni deja în turnee. A anunțat că va reveni la Miami Open care începe pe 19 martie. Mulți au sfătuit-o să mai aștepte o lună până la turneul de la Stuttgart, mai ales că se joacă pe zgură, suprafața ei favorită.

    • Dorel de la antidoping? Tribunalul a analizat și acuzațiile legate de proba de sânge recoltată în țara noastră, care a arătat „utilizarea unei substanțe ilegale și/sau a unei metode interzise”. Aici se pare că a fost o treabă din aia pur românească. „Cred că doar o neglijență, o temporizare de la momentul recoltării până la momentul efectuării. Un număr de ore, peste două ore, în care proba nu a stat în condiții de temperatură obligatorii pentru o probă de sânge”, a spus medicul Dana Safta. Analiza din țara noastră a fost pur și simplu desființată de TAS.

    • Câți bani a pierdut. În perioada în care a fost suspendată, Halep a pierdut și importante sume de bani. În ultimii cinci ani de activitate, Simona a câștigat, în medie, 3,9 milioane de dolari anual. Cum ea nu a putut juca la turneele din ultimele opt luni, se poate presupune că a pierdut aproximativ 2,6 milioane de dolari. Tenismena din Constanța a cerut despăgubiri de 10 milioane de dolari de la firma care a produs suplimentul contaminat cu substanța interzisă.

    2. Secretul Împăratului

    Foto: European Council

    Se pare că vom avea confirmarea că palatul din Aviatorilor este primenit pentru Iohannis abia atunci când va parca duba de mutări în față. Totul a fost trecut de mult timp la secret.

    • Un palat și două secretizări. G4Media scrie că a fost secretizat contractul între RA-APPS și firma de construcții care se ocupă de renovarea vilei din Aviatorilor. Procedura a avut loc la finalul anului trecut. Dar, conform aceleiași surse, cu un an înainte, o Hotărâre de Guvern în care apare aceeași adresă a fost secretizată de Nicolae Ciucă, premierul de atunci. Și mai e ceva, lucrările s-ar fi făcut și un pic mai mult ilegal.

    • Ciucă infirmă, Ciolacu se afirmă. Luni seara, Nicolae Ciucă era periat la Digi24, Ciolacu la Antena 3. Subiectul Palatului Împăratului trecut la secret n-a putut fi evitat. Ciucă a declarat că „nu este absolut nimic adevărat”. Dacă ați fi schimbat canalul, l-ați fi prins pe Ciolacu spunând următoarele: „Nu am văzut documentul clasificat. Chiar dacă sunt prim-ministru, trebuie să fac solicitări. Numai faptul că e un document clasificat... ni se ridică semne de întrebare. Poate ne vin și nervii că există clasificări în democrație”.

    • Profit în ochi. RA-APPS a vrut să ne arate că n-a sărăcit cu cheltuielile pentru vila cu sere din Aviatorilor. Se laudă cu un profit de 750.000 de lei anul trecut, iar pentru anul ăsta estimează că va fi pe plus cu 918.000. Renovarea Palatului Împăratului ne costă 7 milioane, dar de euro. Fără această cheltuială, RA-APPS s-ar fi putut lăuda cu un profit de peste 47 de ori mai mare.

    3. Statul, martor mut la abuzuri

    Cazul unui copil violat în toaleta unei școli din Capitală a scos la suprafață tot ce e mai mizerabil în sistemul de la noi. După abuz nu s-a luat nicio măsură. Elevul a fost violat din nou în aceeași școală, în aceeași toaletă, de alt coleg.

    • Lungul șir al inepțiilor, pe scurt. Mama copilului a povestit că a aflat despre violul fiului după ce a mers cu el la psiholog. A doua zi, femeia a ajuns la directoare. Cum abia începuse vacanța de vară, directoarea n-a vrut să-și strice concediul. N-a cerut nicio anchetă. Părintele a fost cel care a anunțat Poliția. Dosarul a fost clasat însă pentru că violatorul nu putea fi tras la răspundere datorită vârstei. Protecția Copilului a inclus victima într-un program de consiliere. Agresorul? „Nu s-a aflat în atenția instituției noastre”, a spus Maria Țâțan, șefa DGASPC. Un an și ceva mai târziu, victima a fost violată din nou.

    • De necrezut. Deși inclusiv raportul medico-legal a confirmat violul, directoarea școlii „Nicolae Titulescu” tot nu l-a crezut pe elev. La o ședință cu părinții organizată după abuzuri, mama și tatăl celui abuzat au fost dați afară, iar înregistrările cu reacția directoarei sunt revoltătoare.

    • „Toată lumea să plece!” După ce părinții au protestat și cazul a ajuns în presă, directoarea a demisionat. Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat că a aflat de acest caz din presă. Nici Inspectoratul Școlar nu știa pentru că directoarea nu a anunțat pe nimeni. „Toată lumea care mi-a făcut copilul să sufere să plece. Nu mai putem!”, a spus mama elevului violat.

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

    Într-un afiș electoral din capitala Burkina Faso, Vladimir Putin își arată sprijinul pentru președintele interimar Traoré. Mediafax Foto

    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
    • Petrecerea Ursulei. Congresul PPE de la București ne-a fost vândut ca un eveniment de o importanță colosală. A fost de fapt un chef organizat cu scopul de a lansa candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. Iar surpriza că popularii austrieci nu mai votează împotriva intrării României în Schengen tinde spre zero. Oricum, Nehammer zice tot nu. Doar Mircea Geoană se uită cu invidie după ce și-a imaginat un eveniment asemănător în care să anunțe și el că vrea la Cotroceni.

    • Război cu gramele, pace cu tonele. Deputații au adoptat „legea 2 Mai” prin care traficanții de droguri merg direct la pușcărie, fără a avea posibilitatea de a primi pedepse cu suspendare. Sună bine? Poate. Anul trecut au fost destructurate doar patru rețele adevărate de traficanți. În doar 15% din cazuri, dealerii prinși aveau peste un kilogram de droguri. Practic, sunt prinși puștani cu borsete, iar 📹️ containerele din portul Constanța trec cu tone de cocaină.

    • Pace și cu șpaga. Ministrul Sănătății a luptat destul cu șpaga din spitale, așa că a scos-o și din chestionarele de feedback pentru pacienți. Mă rog, nu e scoasă de tot, dar e formulată în așa fel încât să nu conteze. A transformat întrebarea „Vi s-a cerut șpagă?” în „Dacă vi s-a cerut, doriți să raportați?”. Răspunsul la noua întrebare nu mai înseamnă nimic. Și nici harta șpăgilor din spitale. 

    • Cap de linie. Băsescu a anunțat că gata cu politica. Se va concentra pe fundația lui prin care aduce elevi să vadă Parlamentul European. Nu știu cine ar avea curaj să-și lase copilul să meargă cu Băsescu până la magazinul din colț, darămite la Bruxelles.

    • Liber la „escroci”. Pro România, partidul de buzunar al lui Victor Ponta, negociază o alianță cu AUR, partidul de scandal al lui George Simion. Era și normal după ce am auzit cum Simion își îndemna colegii: „Primiți-i pe toți, indiferent ce dubii aveți despre ei, ce escroci sunt. Avem nevoie de oricine”.

    • Televiziuni la schimb cu funcții. Dan Voiculescu și-ar fi pus pe masă serviciile televiziunilor la schimb cu trei locuri eligibile pe lista alianței pentru europarlamentare. PSD și PNL fug însă de cele trei nume: Maria Grapini, Sabina Iosub și Lavinia Șandru.

    • Primărie închisă, încercați la catedrală. Clotilde Armand a anunțat că închide primăria pe care o conduce din cauza consilierilor PSD-PNL. Edilul de la Sectorul 1 spune că aliații au dat bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului și că n-au mai rămas fonduri nici pentru abonamentul de internet. Consilierii zic că totul e o minciună și că se mai găsesc ceva bani.

    • UE trece apărarea pe modul război. Comisia Europeană vrea ca țările membre să cumpere mai multe arme produse în Europa și, dacă nu le ajung banii, să le achiziționeze la comun cu alte state. Capacitatea de producție de arme din Europa ar urma să fie subvenționată cu un miliard de euro. În România, militarii mor în camioane reparate cu sârmă și justiția caută vinovați la rubrica meteo.

    • Decizie istorică. Franța este prima țară din lume care va avea dreptul la avort trecut în Constituție. La noi, foarte mulți medici refuză să facă întreruperi de sarcină. Andrei Cilibiu de la Centrul Filia spune că, în unul din trei județe, nu s-a făcut niciun avort la cerere în prima jumătate a anului 2022.

    POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

    Cartea de memorii a lui Obama are cam opt sute de pagini. Chiar cred că au fost gândite și scrise de Obama. Fostul președinte american știa să gândească și să scrie.

    Opt sute de pagini înseamnă, probabil, mai mult decât au scris și citit vreodată toți cei din clasa politică românească la un loc.

    Obama a fost cel de-al 44-lea președinte american. Ales în 2008 și reales în 2012.

    A fost, totodată, așa cum s-a constat la sfârșitul mandatelor sale, din prima până în ultima zi, un om decent.

    Din 2016, Statele Unite ale Americii n-au mai avut un președinte cu verbul, energia și viziunea lui Obama. Și nici măcar nu sunt un admirator necondiționat al său.

    Cred că a făcut multe greșeli, și pe plan intern, și pe plan extern. Iar entuziasmul său facil mă debusola. Totodată, Nobelul pentru Pace pe care l-a primit în 2009 i-a fost o piatră de moară.

    Din nou: totodată, comparat cu ce a urmat, președintele Obama a fost, e tot mai limpede, ultimul mare președinte american. Iar memoriile sale sunt exact așa cum v-ați aștepta să fie: Obama scrie cu talent (talentul său nu este doar în oratorie), e direct, îți dă acces în intimitatea sa.

    Mai mult: Obama are capacitatea rară de a face introspecții cu sinceritate.

    Și poate că Obama nu a fost cel mai bun președinte american din istorii, dar cartea sa de memorii se prea poate să fie cea mai bună carte de memorii a unui președinte american.

    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
    Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter

    📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
    Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.

    💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
    Dă reply la acest email.