- Pe scurt de la Recorder
- Posts
- Cortina portocalie
Cortina portocalie
Război comercial cu pinguinii

Bună dimineața!
A început oficial campania electorală. De fapt, suntem într-o continuă campanie din primăvara trecută și ne simțim cu toții epuizați. Puțini mai avem răbdare să urmărim cum candidații se dau unul mai salvator ca altul.
Poate cel mai important este să ne asigurăm că cel pe care vom pune ștampila va proteja libertatea: libertatea de a protesta, de a exprima ideile și de a circula. Poate sună clișeu, dar fără libertate e greu să existe umanitate.

1. Război comercial și cu pinguinii

Foto: Agerpres
Donald Trump a semnat declarația de război economic cu aproape întreaga lume. Produsele din Uniunea Europeană și Japonia vor fi tarifate cu 20%, iar cele din China cu 34. De pe lista cu care s-a pozat eminența portocalie nu lipsesc insule locuite doar de pinguini. Pare că a aruncat cu taxe la nimereală pe hartă, însă Rusia, Coreea de Nord sau Belarus sunt scutite de noile măsuri.
Căderea burselor. Președintele american a numit noile măsuri „declarația de independență economică a Statelor Unite”. Și-a motivat decizia spunând că SUA au fost „jefuite, violate de țări prietene și inamice”. Pare un discurs al lui Călin Georgescu despre Uniunea Europeană. Noile tarife au dat de pământ cu bursele din întreaga lume, dar pe cea americană o doare cel mai tare. Trump nu este impresionat.
Cine pierde. Economiștii spun că cetățenii din State vor simți din plin noile tarife. Prețurile vor crește la mai multe produse decât ne imaginăm: de la cafea, la telefoane și mașini. În plus, mulți americani vor plăti cu locurile de muncă. Teama de o criză economică majoră este tot mai mare. Inclusiv românii vor resimți cutremurul economic cu epicentru în State. Cel mai probabil, vor urma și replici puternice. Multe dintre țările afectate au anunțat că vor răspunde cu aceeași monedă. Ciolacu zice că a trimis el niște băieți și totul va fi bine.
Taxă de protecție. Multe voci MAGA au transmis că Europa trebuie să plătească dacă vrea ca SUA să sară în ajutorul ei în cazul unei invazii rusești. Comisia Europeană a propus creșterea cheltuielilor militare, dar și o limitare a achizițiilor de armament din State. Când au auzit una ca asta, americanii au sărit ca arși. Pare că administrația americană vrea de fapt o taxă de protecție.
Pleacă Musk. Se pare că Elon Musk își petrece ultimele zile la Washington. Trump și-a anunțat apropiații că omul cu drujba DOGE se va retrage în următoarele săptămâni. Anunțul vine și după ce judecătorul susținut de democrați a câștigat un loc în Curtea Supremă din statul Wisconsin, în fața celui preferat de republicani, un eșec major. Musk a cheltuit 24 milioane de dolari în această campanie, a oferit inclusiv cecuri de un milion de dolari prin tragere la sorți pentru fanii candidatului republican.
Singuri cu Rusia. Un document al Pentagonului arată că administrația americană vede China ca pe principala amenințare, iar Rusia este lăsată în grija Europei. China tocmai a înconjurat Taiwanul cu 76 de avioane și 15 nave de război, un exercițiu militar echivalent cu o nouă provocare.
Românca premiată. „Georgiana este câinele de pază care apără demnitatea românilor ale căror voci nu pot fi auzite”, a spus Melania Trump atunci când a premiat-o, în numele Departamentului de Stat al SUA, pe Georgiana Pascu, de la Centrul de Resurse Juridice. Ea este cea care a descoperit abuzurile din „azilele groazei”. În acest timp, la ordinele soțului doamnei Melania, o studentă a fost luată de pe stradă, închisă și deportată doar pentru că nu e de acord cu ce se întâmplă în Gaza. ONG-ul din care face parte Georgiana Pascu a fost înființat de Soros, inamicul MAGA.
2. Campania începe cu Putin
Putin vorbește direct cu românii pe TikTok. Este noul trend pe rețeaua chinezească, apărut în buza campaniei electorale. În mii de postări, imaginea țarului este însoțită de citate precum „România este un stat dictatorial care urmează ordinele Uniunii Europene. Va trebui să-l eliberez”.
Multe postări sunt făcute de conturi care l-au susținut pe Georgescu în campania de anul trecut. „Dacă Rusia atacă Europa, voi lupta pentru Rusia”, mai scriu unii utilizatori.
Inventarul donatorilor. Nicușor Dan a fost luat la țintă de mai toți rivalii. Și PSD și izolaționiștii îi cer să publice numele marilor donatori. Primarul Capitalei zice că ar publica, dar n-are acceptul lor. Ne promite că vom vedea numele în viitoarea declarație de avere. Numai că declarația apare după alegeri. Autoritatea Electorală Permanentă transmite că se va ocupa ea de transparență.
Noile strategii. George Simion schimbă din mers strategia. Renunță la însemnele partidului și se axează pe electoratul care nu-l înghite: studenți, femei și cei din marile orașe. Pe același model, Nicușor Dan își duce „România onestă” în diaspora. Primarul Capitalei s-a declarat dispus la negocieri pentru ca, din cei trei candidați autoetichetați pro-UE, să rămână doar unul. Elena Lasconi nu se retrage pentru că e „dată naibii”.
Prietenul dictatorilor. Independentul PSD-ului — da, la Victor Ponta ne referim — ne spune că l-a avertizat pe prietenul Ghiță să nu-l mai susțină la televiziunea lui: „Vezi-ți de media ta și trebuie să înțelegi că în România patronii de presă nu pun președinți!”. De la casele cu 35.000 de euro n-am mai auzit o așa gogonată. Să nu uităm că Ponta se dă prieten cu cei mai contestați lideri politici ai momentului: Vucic, Erdogan și Trump. Bine, Simion zice că apropierea de Trump ar fi pe bani. Ultima vizită externă a lui Ponta a fost la primarul pro-rus al Chișinăului.


Un picnic uriaș, organizat recent în San Francisco. Foto: Mediafax

Minus 11 spitale. Nu trece o săptămână fără să ne facem de râs la oamenii ăia care ne roagă cu banii PNRR. Din cele 24 de spitale care ar fi trebuit construite cu acești bani, au mai rămas 13. Ai noștri nu sunt în stare să pună corect șefii super-agenției AMEPIP. Nici măcar procedura nu ne iese. În plus, Parchetul European anchetează cum o firmă nou-nouță a pus mâna pe 49 de contracte PNRR de digitalizare. La cele mai multe licitații a participat singură-singurică.
Mercenari cu juma’ de normă. Mai știți când ministerul Apărării se jura că nu există militari activi cu part-time de mercenari în Congo? A greșit. Acum a aflat că șapte militari și-au băgat concediu de creștere a copilului și au fugit cu Potra în Congo. La care se adaugă și 11 angajați MAI (jandarmi și polițiști).
Tâmpenia săptămânii. Dacă am organiza concursul „tâmpenia săptămânii”, ar fi mare concurență pe loc. Îl avem pe parlamentarul POT cu studii la matrimoniale. Mai e Mihai Neamțu, încă șef al comisiei de cultură din Parlament, care s-a legat de mamele celor care îl fac putinist. O jignire fără sens, banii lui Peșchir l-au făcut putinist.
Le Pen, vinovată. Marine Le Pen, lidera dreptei extreme din Franța, a fost declarată vinovată pentru că a deturnat fonduri UE. Pe scurt, a luat banii Bruxelles-ului și a plătit oamenii din partid. Ea nu va mai putea candida la funcții publice timp de cinci ani. Judecătoarea care a luat decizia este acum sub paza poliției, iar Le Pen urcă în sondaje. Trump, Orban și ceilalți care țipau despre corupția din UE cer acum dreptate pentru Le Pen.
Val Kilmer a murit după ce, în urmă cu 10 ani, a fost diagnosticat cu cancer laringian. Actorul a refuzat inițial să se trateze, fiind adeptul așa-numitei științe creștine care susține că boala este o iluzie care poate fi vindecată prin rugăciune. Familia a reușit să-l convingă într-un final să se opereze și să urmeze indicațiile medicilor. S-a declarat vindecat de cancer, însă corpul său a fost foarte slăbit, iar pneumonia i-a fost fatală. El și-a pierdut vocea în ultimii ani de viață, însă îl puteți asculta în filmul 🎥 The Doors, despre viața lui Jim Morrison.
Durează mai puțin de un minut să completezi Formularul 230 și să redirecționezi 3,5% din impozitul tău pe venit către Recorder.

O autoare vorbește despre cum i s-a schimbat viața după ce a început să facă o faptă bună în fiecare zi.
Un oncolog care studiază cancerul de 40 de ani crede că biopsiile lichide ar putea depista slăbiciunile prin care pot fi combătute tumorile.
În timpul plimbării sale de dimineață, Barack Obama a „stricat” fără să vrea o poză de familie cu doi copii și Monumentul Washington pe fundal.

DE CITIT. Richard Bovnoczki nu este un actor – influencer. Postează rar, acordă interviuri și mai rar. Dar s-a aplecat asupra furiei oamenilor care s-au arătat indignați de spectacolul Proorocul Ilie și le-a explicat cu blândețe ce face el, de fapt, pe scenă, amintindu-le tuturor ce înseamnă căința și iertarea.
DE VĂZUT. Până pe 13 aprilie, în București, zeci de filme documentare sunt proiectate în cadrul festivalului One World Romania. Recorder a adoptat documentarul „După cioate”, care expune mafia pădurilor din țara noastră. Jurnalistul Recorder Alex Nedea va participa la discuția de după proiecția documentarului.
DE VĂZUT. În al doilea episod al podcastului „Cum se face”, Elena Calistru o are invitată pe Iarina Taban, fondatoarea programului „Ajungem mari”, prin care oamenii se pot înscrie să facă voluntariat pentru copiii aflați în grija statului.

Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
„Cum a rămas România fără președinte ales. 7 răspunsuri posibile”, volum coordonat de profesorul Cristian Preda și publicat la Humanitas în 2025.
Semnează texte în carte: Anne Applebaum, Dennis Deletant, Sabina Fati, Radu Paraschivescu, Cristian Preda, Oliver Jens Schmitt, Ioan Stanomir.

Această carte este pentru mine una de specialitate. Am un doctorat în științe politice (cu o teză coordonată de profesorul Stanomir). Din comisia mea de îndrumare a făcut parte și profesorul Preda. Asta e poziția de pe care scriu și o expun dintru început.
Cartea e bună nu pentru că au scris în ea foștii mei profesori. E bună pentru că e necesară. Ne ajută să încercăm să înțelegem (de aici a și pornit lucrarea) ce s-a întâmplat în 2024.
Textele mele preferate din carte sunt chiar cele scrise de Anne Applebaum (e un eseu strălucit, năucitor, exact și insuportabil pentru extremiști, și de stânga și de dreapta, și, mai ales, pentru cei locuiți de extremă prostie), Cristian Preda și Ioan Stanomir.
Dar în toate eseurile veți găsi ceva util, o nouă perspectivă, o cheie de interpretare a faptelor.
Nici măcar nu e nevoie să fiți de acord cu autorii, poate nici nu vă impresionează spectacolul erudiției din unele eseuri, ce contează e încercarea sinceră de a pricepe în ce lume am ajuns să trăim, de ce și ce se poate face mai departe.

Un ghid cu ce poți face pentru a-ți proteja creierul în era digitală
Munca ar trebui să se termine în momentul în care pleci de la birou
Ce spune știința despre beneficiile multivitaminelor, magneziului și a altor suplimente
5 adevăruri despre căsnicie pe care majoritatea oamenilor le învață prea târziu
Cum să-ți faci bagajele dacă zbori doar cu un rucsac de mână
Pentru unii oameni care detestă sportul, mersul pe jos este singurul tip de efort care funcționează
10 motive să vizitezi Spania în acest an
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.