Când spitalul te lasă să naști pe trotuar

Plus: Nora Iuga transformă totul în poezie

Bună dimineața! O tânără care a ajuns să nască luni în fața Spitalului Urziceni a scos din nou la lumină problemele din sistemul de sănătate, dar a arătat și cât de adânc a pătruns discriminarea în societate. Între timp, guvernanții continuă să bâjbâie în căutarea reformelor necesare pentru a reduce deficitul și a primi bani din PNRR.

Play the Day Play the week

    1. Hibele sistemului de sănătate

    Foto: Facebook/Marian Iordache, ambulanțier din Ialomița

    De ani de zile știm că nu stăm bine cu numărul de medici din România. Nu doar pentru că mulți au plecat să lucreze în străinătate, ci și pentru că jumătate dintre cei care au rămas sunt concentrați în București și în cinci județe, iar restul țării are de suferit.

    • Ce s-a întâmplat la Urziceni. O femeie de 24 de ani aflată în travaliu nu a fost primită să nască la Spitalul Urziceni pentru că nu exista ginecolog de gardă. I s-a chemat o ambulanță s-o ducă la alt spital, dar a ajuns să nască pe trotuar.

    • Urmări. Chiar dacă în spital nu era ginecolog, medicul chirurg de gardă ar fi trebuit să ajute. Nici măcar nu a văzut-o pe pacientă, deși parafa lui apare pe documentele medicale. La presiunea publică, primarul a suspendat din funcție managerul spitalului. Managerul, medicul şi asistenta de gardă au fost amendați.

    • Și mai multe reclamații. Un alt caz controversat la Spitalul Urziceni a fost semnalat de familia unui bărbat de 32 de ani care a murit după ce doctorii i-au făcut o injecție și l-au trimis acasă. O doctoriță a fost înregistrată în timp ce țipa la pacienți. La Spitalul din Urlați, pe de altă parte, se fac cercetări pentru că un tânăr operat după un accident a constatat că medicii i-au lăsat în picior o bucată din mânerul frânei de la bicicletă.

    2. O societate plină de discriminare

    Femeia care a născut în fața Spitalului Urziceni este de etnie romă, ceea ce a ridicat întrebări privind motivele din spatele deciziei de a nu i se acorda asistență medicală. Primarul localității a făcut declarații care au arătat că o desconsideră pe tânără. Ambele spețe sunt analizate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

    3. Reformele bat pasul pe loc

    După săptămâni de discuții privind măsurile de reducere a deficitului bugetar, premierul Marcel Ciolacu a mers miercuri la Ministerul Finanțelor pentru a se război, la nivel de declarații, cu angajații la stat „care se joacă pe Solitaire”. Între timp, Curtea Constituțională a întors în Parlament legea pensiilor speciale, de care depind banii europeni din PNRR.

    • Taxe vs declarații. În timp ce Marcel Ciolacu a dat asigurări că urmează „prima reformă reală în sistemul bugetar”, fără să explice punctual în ce constă aceasta, în spațiul public au fost vehiculate noi taxe. Oamenii de afaceri cer claritate, asumare și predictibilitate.

    • Ce s-a întâmplat cu pensiile speciale. Legea adoptată de Parlament în iunie a picat la Curtea Constituțională. Acum parlamentarii trebuie s-o modifice. Au fost chemați din vacanță săptămâna viitoare, într-o sesiune extraordinară. Din decizia CCR rezultă că problema apare la pensiile magistraților.

    • Opiniile specialiștilor. Amânarea în continuare a oricăror măsuri devine periculoasă pentru economie. O posibilă soluție pe termen scurt ar fi creșterea cu 10% a tuturor taxelor, cu excepția TVA, și ulterior o reformă administrativă, în condițiile în care din 2.800 de comune, 2.000 nu își pot finanța aparatul administrativ, dar sunt păstrate din rațiuni electorale.

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

    Zeci de mii de spectatori participă până duminică la concertele festivalului UNTOLD de la Cluj Napoca. Ajuns la ediția a opta, îi aduce în România, între alții, pe Imagine Dragons, David Guetta și Bebe Rexha. Foto: Agerpres/Silviu Matei

    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
    • Cerealele rămân țintă. Rusia continuă să-și ducă războiul împotriva Ucrainei și foarte aproape de România. Drone rusești au lovit portul Izmail de pe Dunăre, de unde pleacă la export nave cu cereale ucrainene. La Ceatalchioi oamenii s-au panicat și spun că o dronă ar fi căzut în pădure. Ministerul Apărării anunță că dronele rusești nu au ajuns însă în spațiul aerian al României.

    • Acuzarea lui Trump. Fostul președinte american a fost pus sub acuzare pentru a treia oară. De această dată pentru că a încercat să răstoarne rezultatul alegerilor electorale pierdute în 2020, lucru care a culminat cu asediul susținătorilor săi asupra Capitoliului. Iată un ghid privind problemele legale ale lui Trump, care pledează nevinovat și rămâne decis să candideze la președinție.

    • Frații Tate, eliberați. Judecați pentru pentru viol și trafic de persoane, au ieșit din arestul la domiciliu. Rămân sub control judiciar și nu au voie să părăsească țara, a decis Curtea de Apel București.

    • Șpagă în educație. Șeful Inspectoratului Școlar Mureș a fost trimis în judecată pentru că ar fi cerut 3.000 de euro ca să ajute un elev să promoveze bacalaureatul. Unor cântăreți de muzică populară le-ar fi cerut să cânte gratuit la un eveniment, după ce a aprobat transferul copilului lor la o altă școală. Inspectorul șef și-a dat demisia săptămâna aceasta.

    • Urși de împușcat. Cota stabilită de Ministerul Mediului a fost redusă totuși la jumătate față de numărul propus inițial. E de 220 de urși, mai mare ca anul trecut (140). Un urs filmat pe Transfăgărășan în timp ce părea să salute a devenit vedetă pe internet săptămâna aceasta.

    POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
    • Orhideea de Bucegi. O nouă specie de floare a fost descoperită în munții României. Prima dată a fost observată în 2009, dar se credea că a dispărut. La 14 ani de atunci, cercetătorii au dovedit că Epipactis bucegensis poate crește în condiții bune în sud-estul Parcului Natural Bucegi.

    • Bacterie împotriva malariei. Oameni de știință din Spania au descoperit din întâmplare o bacterie care ar putea să ajute la a opri transmiterea malariei de la țânțar la om.

    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    • Wagner, din interior. Cum ajungi să mori într-un război cu care nu ai nicio legătură. Poveștile tragice ale doi tineri basarabeni recrutați de gruparea de mercenari Wagner din închisorile din Rusia, într-un articol publicat de Rise Moldova (o recomandare de la Cristian Delcea)

    • „Umilirea publică în epoca internetului”. O carte de Jon Ronson despre cum rețelele sociale devin niște piețe publice uriașe de executare, în care fiecare share și comment se transformă într-o piatră de aruncat. (o recomandare de la Alina Păduraru)

    • Eclere vs ecleruri. DOOM 3 e acum și online. Numai bun de salvat în bookmarks pentru zilele în care ne contrazicem cu prietenii dacă varianta corectă e ecleruri sau eclere. DOOM 3 zice că eclere. (o recomandare de la Carla Lunguți)

    • 🎧O altfel de vânătoare de trofee. Un scurt eseu audio în engleză despre de ce ne fascinează obiectele care au aparținut unor persoane cunoscute. Începe cu povestea unui umeraș al lui Nicolae Ceaușescu pe care autorul britanic l-a sustras dintr-o fostă cabană de vânătoare a dictatorului. (o recomandare de la Ani Sandu)

    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

    Fetița strigă-n pahar

    Fetița strigă-n pahar este o carte de poezie. Autoarea ei este, așadar, o poetă. Numele acestei poete este Nora Iuga. Nora Iuga are 92 de ani și jumătate. Aceasta este cea mai recentă dintre cărțile ei.

    Nora e la modă. Se fac filme documentare cu Nora, despre Nora. Tinerii se îndrăgostesc de Nora. Tinerele se îndrăgostesc de Nora. Nora se îndrăgostește zilnic de Nora. Nora Iuga e oricum minunată. Cât despre poezia ei...

    Ei bine, Nora Iuga este una dintre cele mai talentate și mai active poete care scriu în limba română. Opera sa este deopotrivă vastă și valoroasă. Iar acum, tânără nonagenară, ne dă această carte esențială.

    Câți poeți, atâtea idei despre poezie. Câți cititori, atâtea idei despre poezie. Ideea mea despre poezie este aceasta: poezia păstrează ce este esențial și, delicat, dă la o parte tot restul. Ce rămâne dintr-o viață și din înțelegerea vieții?

    Cartea Norei Iuga oferă un răspuns puternic și, desigur, personal. În poezia Norei Iuga sunt acasă și Dostoievski și Lili Marleen, pescărușii, corăbiile, fetițele, caii, calendarele, sărbătorile, cruzimea, dragostea, luna și Berlinul, balansoarele, frumoasele ei picioare, palmele lui Fiodor Mihailovici, ceaiurile și ceainăriile goale.

    Ca orice om înțelept, Nora Iuga se joacă. Firește, ea este un copil. Ea nu a redevenit copil. Ea a fost mereu copil, n-a încetat niciodată să fie.

    Mai mult, Nora Iuga este un copil-femeie de 92 de ani, care reușește să transforme în poezie tot ce gândește, tot ce spune și tot ce tace.

    Unul dintre versurile mele preferate din acest volum târziu și indispensabil este acesta: în centrul vechi tencuiala cădea.

    Cum spuneam, așa e poezia: arta esențialului. Tot restul e trecător, materie primă pentru prozatori și alții mai puțin visători.

    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    Mulțumim că ne urmărești. FWD către prieteni sau răspunde la e-mail dacă vrei să ne spui ceva.

    Dacă nu ești încă abonat, te poți înscrie aici.