Campanie la plic

Plus: Portretele candidaților la prezidențiale

Bună dimineața!

Mai e o săptămână până la primul tur al prezidențialelor, dar nimeni nu se grăbește. Niciodată nu ne-a fost așa teamă de viitor. Pentru o decizie sănătoasă, vă recomandăm portretele candidaților realizate de Recorder. Avem trei, urmează încă două.

Și, dacă vreți să vă asigurați că nu vă sare cineva votul la numărătoare, încă mai puteți deveni observator.

Play the Day Play the week

    1. Sfânta mită electorală

    Foto: Facebook / George Simion

    Ne-au sleit de puteri campaniile astea electorale. Și candidații parcă se târăsc către linia de finish. Scandalurile electorale croite de strategi pentru a schimba ierarhii ne fac doar să schimbăm postul.

    • Turul doi și prințul nigerian. Un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a admis o plângere împotriva deciziei CCR de anulare a turului doi. De fapt, au fost depuse 130 de astfel de plângeri identice. Snoop scrie că operațiunea a fost organizată de Lăcrămioara Axinte, fostă vicepreședinte a Tribunalului Botoșani, acum vedetă izolaționistă pe TikTok. Operațiunea seamănă cu un atac informatic. Din mii de mailuri, poate pică cineva în plasa „prințului nigerian”. Înalta Curte a desființat decizia.

    • Gălețile mai lipsesc. AUR este un partid tradiționalist, așa că se întoarce la campania cu scrisorele în poștă, cu preoți și cu niște bănuți. Simion a trimis un milion de scrisori către vârstnici. Candidatul li se adresează personal pensionarilor, fapt care a dus la acuzații de încălcare a regulamentului protecției datelor. Dar Simion a trimis răvașe, plus câte o mică atenție, și către sute de preoți. Teologul Radu Preda a scris că au primit „o scrisoare electorală, un pomelnic și câte o sută de lei. Scrisoarea poate fi studiată în seminariile de patologie psihologică”.

    • MAGA-scandal. Simion a dat 1,5 milioane de dolari din banii românilor să fie băgat în seamă de americani. Cam așa sunau știrile miercuri seară. Joi, scandalul răsuflase deja. Așa-zisul contract dintre AUR și o firmă de lobby din SUA s-a dovedit a fi o scrisoare de ofertă. Nu există însă nicio dovadă că partidul lui Simion ar fi acceptat propunerea și că ar fi plătit banii. Din această poveste a rămas faptul că directoarea de comunicare a fraților Tate îl susține pe George Simion. A, și mai avem interviul luat de ideologul MAGA în care liderul AUR spune că se așteaptă să fie asasinat. Așa zicea și Dragnea înainte să dispară din politică.

    • Lui Nicușor i-a dat cu rest. AEP a transmis Parchetului General că Nicușor Dan nu a declarat 3 milioane de lei proveniți din donații. Autoritatea Electorală mai spune că primarul Capitalei ar fi folosit mașina de serviciu să meargă la o dezbatere electorală. Banii ar putea fi confiscați, mașina rămâne sigur în parcare. Echipa lui Nicușor susține că nu este vorba despre o reclamație, ci doar de „un draft al unui document intern, bazat pe suspiciuni subiective și lipsite de fundament”. 

    2. Trump nu ne dă pace

    Foto: Agerpres

    Iar ne amenință Trump cu pacea în Ucraina. De data asta, dacă nu-i iese, promite că-i lasă să se bată cât vor ei. Oferta finală a președintelui SUA seamănă ca două picături de apă cu cele dinainte. Zelenski pierde aproape tot ce e de pierdut, Putin câștigă aproape tot ce e de câștigat. Europenii au venit cu o contraofertă.  

    • Ce propune SUA. Pentru ucraineni, pacea lui Trump înseamnă pierderea Crimeei, recunoașterea controlului rusesc asupra teritoriilor ocupate în invazia actuală, renunțarea la NATO, garanții de securitate vagi și compensații pentru reconstrucție fără surse de finanțare anunțate. Pentru Putin, pacea vine și cu promisiunea cooperării cu SUA în energie și industrie și ridicarea sancțiunilor impuse din 2014. Întrebat ce concesie face Rusia pentru acord, Trump a răspuns: Să nu ocupe toată Ucraina. E o concesie destul de mare”.

    • Ce propune UE. În primul rând, oprirea completă a focului. Rusia trebuie să trimită acasă copiii ucraineni răpiți. Este vorba despre zeci de mii de minori. Monitorizarea încetării focului va fi condusă de SUA, dar sprijinită de alte țări europene. Ucraina va primi garanții de securitate, nu va avea restricții de apărare și va putea să adere la UE. Sancțiunile asupra Rusiei nu vor fi ridicate, dar pot fi relaxate treptat dacă se face cuminte.

    • Moment prost. Ultimatumul lui Trump a fost acompaniat de noi bombardamente rusești. Nouă oameni care se aflau într-un autobuz care-i ducea la muncă au murit. Kievul a fost atacat cu rachete balistice nord coreene. Reacția lui Trump a fost aproape amicală: „Nu sunt mulțumit de loviturile rusești asupra Kievului. Nu sunt necesare și au venit într-un moment foarte prost. Vladimir, Stop!”.

    • Război cu educația. Când nu se joacă de-a negociatorul, Trump se joacă de-a educația. A semnat noi ordine executive prin care își mărește puterea asupra instituțiilor de învățământ și elimină politicile de egalitate și incluziune. Administrația încearcă să forțeze țările care vor tarife mai mici să aplice aceeași politică MAGA. Între timp, a fost prezentată echipa de șoc care va lupta să elimine prejudecățile anti-creștine”. Doamne ferește!

    3. Papa celor săraci și prigoniți

    Foto: Vatican News

    Moartea Papei Francisc a venit într-un moment în care omenirea avea cea mai mare nevoie de el. Acum, când politica folosește religia pentru a propovădui ura față de cei diferiți.

    • Ce l-a răpus. Papa Francisc a murit la 88 de ani din cauza unui accident cerebral vascular. Suferea de insuficiență respiratorie, avea pneumonie, hipertensiune arterială și diabet zaharat. La ceremoniile funerare din acest weekend sunt așteptați cei mai importanți lideri ai lumii. Trump a anunțat„abia așteaptă”.

    • Campanie electorală la Vatican. Va rămâne în istorie ca primul papă care a recunoscut abuzurile sexuale comise de clerici. A susținut măsurile urgente pentru protecția mediului și a promovat unitatea între toți oamenii, indiferent dacă cred sau nu în Dumnezeu. În ultimele zile de viață a donat 200.000 de euro pentru reabilitarea minorilor dintr-o închisoare din Roma. La Vatican, la fel ca în mare parte din mapamond, s-au format aceleași două tabere: cardinalii progresiști și cei conservatori. Data „alegerilor” va fi anunțată după funeraliile Papei Francisc.

    CAPTURE (Po)veștile Recorder

    Am intrat în ultima lună în care mai poți redirecționa 3,5% din impozitul pe venit către Recorder. Este un gest simplu, care nu te costă nimic. Fiecare formular contează și ne ajută să susținem munca redacției noastre – producerea acestui newsletter, a știrilor zilnice, a investigațiilor, a emisiunilor pe care le vezi săptămânal pe canalul de YouTube Recorder Talks.

    15% dintre respondenții sondajelor noastre nu au folosit încă această facilitate fiscală. Dacă te numeri printre ei, acum este momentul să completezi formularul.

    E singura decizie pe care o poți lua anual ca salariat în România în legătură cu direcția în care poate ajunge o mică parte din taxele pe veniturile tale. Altfel întreaga sumă va rămâne în bugetul statului.

    Poți completa formularul aici, durează mai puțin de un minut, noi ne vom ocupa apoi ca el să ajungă la ANAF.

    Dacă ai completat deja formularul, trimite acest link unui prieten. România are mai mult ca niciodată nevoie de o presă liberă.

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

    Un motociclist în acțiune în cadrul unei etape din cadrul Campionatul Mondial de Motocros. Foto: Agerpres

    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
    • Cine a tăiat IOR-ul. Snoop merge pe urmele celor care au pus la pământ o bună bucată din parcul IOR din Capitală. Deloc surprinzător, este vorba despre o familie cu legături strânse cu lumea politică. Acum, în locul în care erau sute de arbori, au rămas doar cioturi. Și rădăcinile vor fi scoase pentru a face loc noilor construcții.

    • Hoți prinși, coif lipsă. Încă două persoane au fost arestate pentru furtul tezaurului dacic din Muzeul Drents. În total, cinci suspecți au ajuns după gratii. Locuințele lor au fost percheziționate, la fel și mai multe spații comerciale, dar, deocamdată, nicio urmă de coif.

    • Giganți americani amendați. Companiile Apple și Meta au fost amendate cu 700 de milioane de euro de Uniunea Europeană.  Apple a fost sancționată din cauza unor clauze abuzive din App Store, iar Meta pentru încălcarea unor reguli legate de utilizarea datelor personale. SUA se plânge de extorcare economică.

    • Aproape bătaie la Casa Albă. Elon Musk se pregătește să plece de la Casa Albă după ce companiile lui s-au prăbușit pe bursă. CEO-ul Tesla lasă în urmă un mare scandal. A fost la un pas de bătaie cu șeful Trezoreriei în Casa Albă. Scandalul a speriat-o și pe Georgia Meloni care se afla atunci în Biroul Oval.

    POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    • DE CITIT. Pe măsură ce șahul tradițional răsplătește jucătorii care memorizează cele mai multe mutări, Magnus Carlsen promovează șahul freestyle, care pune în valoare creativitatea și intuiția jucătorilor.

    • DE CITIT. Un reportaj despre secția de îngrijiri paliative a unui spital din Danemarca, unde pacienților le este alinată atât durerea, cât și frica de moarte.

    • DE VĂZUT. Diamond Heist de pe Netflix. Documentarul este realizat ca un film de acțiune și se bazează pe tentativa de a fura cel mai scump diamant din lume, evaluat la 350 de milioane de lire sterline. Producătorul executiv al seriei de trei episoade este Guy Ritchie.

    • DE VĂZUT. Episodul 32 al emisiunii  Ce ne enervează”, în care scriitorul Mihai Radu numără bolile politice ale candidatului Ponta. Apoi, merge pe urmele lui Simion care îl caută cu lumânarea pe Călin Georgescu. La final, ajunge la concluzia că războiul cu drogurile ucide consumatorii și ne prezintă rețeta de pizza americană cu amenințări.

    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

    Ben. Corlaciu este un poet pe nedrept uitat. Își mai amintesc de el fanaticii poeziei boemei. Își mai amintesc de el cei ce au învățat din vreme să îi iubească pe Stelaru sau Tonegaru.

    Această carte vine la momentul potrivit. Poezia lui Ben. Corlaciu poate fi salvată.

    Există noi generații de cititori care sunt atenți la ce se publică la Casa de Editură Max Blecher și care acum îl vor descoperi, îl vor citi - trag nădejde - cu încântare.

    Și îndrăznesc să sper vor învăța pe de rost „Kilometrul 9” sau “Câteva rânduri despre viața de ieri”, texte-emblemă pentru Ben. Corlaciu.

    În anul 1975, înțelept și exasperat, Ben. Corlaciu a ales Exilul și s-a stabilit la Paris, unde i-a apărut postum un volum de versuri care pe românește s-ar traduce „Fiecare speranță va fi pedepsită”. Cartea a fost publicată în 1984. Benedict Corlaciu murise de trei ani, dar și moartea, la fel ca dragostea, durează doar trei ani în Franța (și nu numai acolo).

    Visul meu este ca într-o zi în cârciumi să răsune versurile „Cine aude, cine vine și cine se-ntoarce / către noi, ca un ser în loc de otravă? / Cu fiecare oră tinerețea se stoarce, / tinerețea asta cu-atâta avânt și totuși bolnavă”.

    Ar fi mult mai bine decât să auzi la tot pasul citate din vedete de televiziune cu vocabularul limitat la marș. Nu ar mai sângera urechile bieților cheflii.

    Și alte versuri visez să aud: „(…) privim adormit și absent/lângă timpul care curge prea lent/de parcă l-a plătit cineva să ne poarte, / hilari și sleiți, între viață și moarte.”

    Poetul Ben. Corlaciu știa îndeajuns de multe despre viață, dragoste și moarte și cam asta e tot.

    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
    Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter

    📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
    Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.

    💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
    Dă reply la acest email.