Campania, salon de înfrumusețare politică

PLUS: industria pariurilor a explodat în ultimii ani

Bună dimineața!

E oficial, USL trăiește și rânjește. Ne-a anunțat Ciolacu în fața sediului în care uniunea a activat și pe vremea lui Ponta și Antonescu. Oficială e și lista pentru europarlamentare. Neoficial, nu prea e râsul lor dacă ne uităm la ultimele sondaje.

Durează mai puțin de un minut să completezi Formularul 230 și să redirecționezi 3,5% din impozitul tău pe venit către Recorder.

Play the Day Play the week

    1. Norocul frizerului, ghinionul aliaților

    Foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre

    „Până nu termin cu păcănelele, nu mă las”, spunea Ciolacu acum vreo șase luni. Acum vreo cinci zile a fost găsit și omul potrivit să facă asta. Un frizer a fost numit șef peste Oficiul pentru Jocuri de Noroc. Acum vreo trei zile a fost demis.

    • Frizerul liberalilor. Propunerea de numire a lui Cristi Pascu la Jocuri de Noroc a venit din partea PNL. Omul i-a convins cu experiența lui în administrarea unor saloane de frumusețe, cu scandalurile din presa mondenă, facultatea privată terminată la 32 de ani și abnegația cu care a prezentat emisiunea „Inelul cu diamant” de la Euforia TV.

    • Doi ani cu 14 lei pe zi. Presa a reacționat rapid și Ciucă a trebuit să dea 📹️ explicații. A zis că îl recomandă faptul că este membru PNL și că e antreprenor bun. Declarația de avere a frizerului îl contrazice pe șeful PNL: Cristi Pascu a trăit în 2021 și 2022 cu 14 lei pe zi. Dacă vă uitați pe rețelele sociale, îi dați dreptate lui Ciucă. Pascu și iubita apar în hoteluri de cinci stele, lângă mașini de sute de mii de euro și în zbor cu elicopterul închiriat.

    • Frizerul, luat pierdut. Explicațiile lui Ciucă nu au convins pe nimeni. Nici măcar pe partenerul Ciolacu. Cristi Pascu a fost demis a doua zi după reacția liderului PNL. Explicația lui Ciolacu: „Nu avea profil pentru acel post”.

    • Industria pariurilor a explodat în ultimii ani. Și-a sporit veniturile și influența, dictează politici editoriale, dă afară jurnaliști și profită de sărăcia din România. De altfel, 4 din primele 5 firme din România care au cheltuit cel mai mult cu publicitatea online în 2023 sunt companii de pariuri și jocuri de noroc.

    2. Ciolacu împrumută, noi plătim

    G4media a descoperit cum unul dintre prietenii lui Ciolacu a dat lovitura în afaceri odată cu înscăunarea lui Marcel în fruntea social-democraților. Omul a și împrumutat PSD-ul în era Ciolacu, dar dobânda încasată prin contracte cu statul e de ordinul miliardelor și e plătită de noi.

    • Începutul unei prietenii bănoase. Mihai Rotaru e prietenul lui Ciolacu de pe vremea când doar presa din Buzău era interesată de ei. Acum activează cu mare succes în domeniul construcțiilor. Totul a început când a împrumutat PSD cu 1.33 milioane de lei pentru campania din 2020. De atunci, afacerile lui au crescut ca Făt-Frumos. Înainte avea contracte cu statul de zeci de milioane de lei. După a ajuns la miliarde.

    • De unde vin banii. Cele trei firme ale prietenului șefului PSD au contracte cu statul de 8 miliarde de lei. Cei mai mulți bani vin de la Primăriile Sectoarelor 3 și 4 și de la Compania Națională de Căi Ferate. Lesne de înțeles, toate sunt sub conducerea social-democraților.

    • Afaceri din dragoste. Surpriză! Una dintre societățile lui Rotaru a apărut în investigația despre încercarea Sorinei Docuz de a pune mână pe un contract de peste 27 milioane de euro la Primăria Sectorului 3. Da, acea Sorina Docuz despre care presa a tot scris că este aleasa inimii lui Ciolacu. Rolul firmei lui Rotaru a fost de a ajuta firma doamnei să îndeplinească criteriile din caietul de sarcini.

    3. Pălăria prea mare a Împăratului

    Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

    Cu atâtea conflicte pe lume, faptul că Iohannis are șanse la șefia NATO era cel puțin îngrijorător. Adică are cineva încredere că Leneș Împărat ar fi fost stâlpul de bază al armatei Occidentului? Ne-am mai liniștit. Chiar nimeni nu-l vrea pe Iohannis în postul ăsta.

    • Pe cine a mai iritat Iohannis. Presa din Marea Britanie și Statele Unite scrie că Iohannis nu are nicio șansă să ajungă la șefia NATO. Mai mult, anunțul președintelui României că intră în cursă ar fi „iritat mulți diplomați ai Alianței”. Imediat după acest moment, SUA, Marea Britanie, Germania și Franța (granzii din NATO) au anunțat că îl susțin pe Mark Rutte – premierul Olandei.

    • „N-a înțeles nimic”. Le Figaro citează un expert NATO care spune că „Iohannis nu are nici cea mai mică șansă de succes, nici măcar în rândul țărilor estice. Modul în care a făcut anunțul, momentul ales și lipsa de comunicare arată că nu a înțeles nimic și că nu are calitățile necesare”.

    • Împăratul nu se lasă. Răspunsul lui Iohannis la veștile proaste seamănă cu cel al lui Cîrstoiu: „Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Mă concentrez pe NATO. În continuare consider că şansele mele sunt rezonabile”. Judecând după viteza de reacție a președintelui în situații de criză, doar Rusia l-ar putea vota în fruntea NATO.

    SHUFFLE. Recomandările noastre CAPTURE

    Un grup de adolescenți israelieni vizitează o grădină zoologică în timpul unei vacanțe. Foto: Ohad Zwigenberg / Siena International Photo Awards

    FWD. Știri pe repede-nainte FWD. Pe repede-nainte
    • Urmează stația BMW. După ce a fost prins în BMW-ul netrecut în declarația de avere, medicul-candidat Cîrstoiu s-a plimbat cu metroul. Fotografiile surprinse au făcut deliciul internetului. Merită subliniat momentul în care a realizat că nu are card să plătească biletul și cel în care se uita la harta din metrou să vadă cât mai are până la BMW. Așa-i trebuie dacă 📺️ a făcut-o pe Firea să plângă.

    • Corupție cu roaba. Hotnews a descoperit încă o bubă în cariera lui Piedone. Ionel Tucmuruz, unul dintre prietenii lui, are contracte de peste 12 milioane de euro cu Primăria Sectorului 5 prin firma soției. Societatea se ocupă cu paza școlilor și parcurilor. Omul care apare în mai toate pozele de campanie a fost polițist până când cariera i-a fost curmată de o condamnare cu suspendare pentru corupție. O avea legătură și faptul că mergea în vacanțe cu Nuțu Cămătaru.

    • Incredibilul Rafila. Aroganța lui Rafila ajunge mai sus decât rachetele lui Musk. Societatea Română de Microbiologie, condusă de ministru, a avut diverse sponsorizări de la companii farma. Specialiștii zic că e lucru rău, că influențează medicii, mai ales atunci când aleg tratamentele pacienților. Chiar dacă sponsorii apar pe paginile oficiale ale evenimentelor, Rafila nu le crede.

    • Drone tricolore. România se pregătește să producă drone pentru armată. Așa se laudă ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan. Omul spune că putem să le și exportăm. Să se facă, dar când reușim să schimbăm camioanele ălea bătrâne care ucid militari? Când o să aflăm de la radare că intră dronele, nu de la localnicii speriați?

    • Bogații, și mai bogați. Forbes a publicat lista miliardarilor și n-a fost niciodată atât de lungă: 2.781 de poziții. Pe primul loc e Bernard Arnault, ăla cu Vuittoanele. Cel mai bine clasat român este Daniel Dines, cu 2.7 miliarde de dolari, de 86 ori mai puțin decât campionul bogăției.

    • Câte erori fac o intenție? Armata lui Netanyahu a șocat din nou planeta după ce a ucis șapte voluntari care veniseră cu alimente în Gaza. Premierul Israelului a spus că a fost o eroare și că va investiga. A investigat și Haaretz (publicație israeliană) și a descoperit că mașinile inscripționate cu numele ONG-ului au fost bombardate în trei rânduri. Deci, trei erori?

    POWER OFF. Există viață după știri Doza de optimism
    • Injecții cu insulină fără ac pentru pacienții cu diabet. Oamenii de știință sunt pe cale să dezvolte o metodă nedureroasă pentru ca persoanele cu diabet de tip 1 să își poată ține sub control această boală.

    • Un Yellowstone european. El Pais scrie despre misiunea Fundației Conservation Carpathia de a achiziționa zeci de mii de hectare de pădure pentru a amenaja un parc național în munții Făgăraș.

    SHUFFLE. Recomandările noastre SHUFFLE. Recomandări
    • DE CITIT. Un articol scris de jurnalistul Ionuț Stănescu pe Rise Project despre metoda revoltătoare prin care magistrații români și-au acordat singuri creșteri salariale care însumează, în ultimul deceniu, aproximativ 1.4 miliarde de euro. Materialul decriptează un fenomen care, prin amploarea sa judiciară, a fost până acum greu accesibil înțelegerii celor care suportă această imensă cheltuială. (o recomandare de la Cristian Delcea)

    • DE CITIT. O adolescentă din Coreea de Sud care visa de mică să creeze viori are acum propriul atelier în Cremona, Italia, locul în care s-au format lutieri faimoși precum Antonio Stradivari. (o recomandare de la Alex Enășescu)

    • DE VĂZUT. 📺️ Turning Point: The Bomb and the Cold War este un documentar Netflix în nouă episoade despre Războiul Rece. Chiar dacă mulți dintre noi am trecut prin momentele prezentate, nu vă veți supăra pentru spoilerele din amintiri. Imaginile din timpul cursei nucleare, cele cu foametea din Ucraina sau cu căderea zidului Berlinului sunt răvășitoare. E greu să-ți imaginezi că unii oameni pot provoca fără niciun regret atât de multă suferință. Pe scurt, Turning Point e un documentar care vă va face să priviți cu alți ochi conflictele și frământările actuale. (o recomandare de la Claudiu Radu)

    PAUSE. Pauza de carte PAUSE. Pauza de carte

    Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

    Țin bine minte cum am ajuns la „Noi”. Eram într-un apartament de bloc de pe Titulescu, la ultimul etaj, în sufragerie. Vorbeam cu scriitorul Radu Cosașu.

    Vorbeam, desigur, despre o carte – și anume „Magul de la Kremlin”, de Giuliano da Empoli. Pe atunci nu era încă tradusă în limba română.

    Șuetam și nici măcar nu bănuiam că era pentru ultima oară. Amândoi citiserăm cartea în limba franceză. Mi-o dăruise un prieten din Paris.

    Și în „Magul de la Kremlin” se intră în poveste după ce se face o escală în „Noi”, de Zamiatin.

    Nu-l citisem pe Zamiatin. Nu-l știam pe Zamiatin, nu știam că înțelesese regimul lui Stalin și scrisese împotriva lui. Nu știam nici măcar că murise în exil, la Paris, în 1937. Nu știam nimic.

    Și Radu Cosașu mi-a povestit acest roman scris în anii 1920, interzis decenii la rând în Uniunea Sovietică. Mi l-a povestit pe Zamiatin cu însuflețire și, aș spune, cu dragoste.

    Mi-a vorbit despre Statul Unic, despre „starea primitivă de libertate” și „datoria de a impune fericirea”. Toate sunt concepte cu care Zamiatin operează în această poveste cu adevărat fantastică.

    Bineînțeles, Radu Cosașu avea dreptate: Zamiatin era un scriitor cât Orwell sau Huxley, cu aceeași forță a fantasticului.

    Personajul central din „Noi” este un matematician denumit D-503. Lucrează la proiectarea „Integralului”, nava menită să ducă pe alte planete civilizația Statului Unic.

    Așa că am citit „Noi” într-o stare de încântare. Apoi pentru o vreme n-am mai putut citi nimic.

    Pe de o parte, pentru că așa mi se întâmplă când dau peste o carte atât de mare. Pe de altă parte, pentru că a fost ultima carte despre care mi-a vorbit mult cel mai bun prieten al meu, care acum nu mai trăiește.

    Iar el mi-a vorbit ani de zile despre sute și sute și sute de cărți și „Noi” a fost ultima. Bineînțeles că e foarte importantă.

    Durează mai puțin de un minut să completezi Formularul 230 și să redirecționezi 3,5% din impozitul tău pe venit către Recorder.

    POWER OFF. Există viață după știri POWER OFF

    👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
    Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter

    📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
    Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.

    💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
    Dă reply la acest email.