- Pe scurt de la Recorder
- Posts
- Alegeri contracronometru
Alegeri contracronometru
Plus: TikTok va fi interzis oficial în Statele Unite
Bună dimineața!
Israel și Palestina au ajuns la un acord de pace care ar trebui să intre în vigoare de pe 19 ianuarie. Am vrut neapărat să mai începem și cu o veste bună. Măcar pe jumătate. Deocamdată, acordul e doar verbal, votul guvernului israelian pentru încetarea focului a fost amânat. Zeci de oameni au murit în Gaza și după ce a fost anunțat armistițiul. Mulți dintre ei ieșiseră pe străzi să celebreze pacea.
1. De ce nu-l consultă nimeni pe Ciolacu
Foto: Mediafax
Gata, e oficial. Vom avea alegeri în mai. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență fără să se consulte cu nimeni și a reușit să provoace din nou revoltă în societatea asta civilă care ne-a mai rămas.
Ce se schimbă la alegeri. 11 ONG-uri au transmis că noua ordonanță va afecta libertatea de exprimare. Este vorba despre articolul 15 care prevede că orice postare online, a oricărui cetățean, este considerată material de publicitate electorală. „Ordonanța riscă să restricționeze opiniile politice și dezbaterile legitime”, transmit semnatarii. O altă modificare afectează românii din diaspora. Ei nu vor mai putea vota după închiderea urnelor din țara noastră. Astfel, în funcție de statele în care se găsesc, unii vor avea mai mult timp să voteze decât alții. Cei din Los Angeles au doar patru ore. A, și Ciolacu amenință cu amenzi rețelele de socializare deși nu poate legal. E strict treaba Comisiei Europene. O fi o altă glumă a premierului?
Fără lunatici în fruntea statului. Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, cere modificarea legii pentru alegerea președintelui. Este o schimbare care ne-ar fi putut scăpa de multe bătăi de cap. „Legea ar trebui să dea dreptul BEC și/sau CCR să solicite un control medical de specialitate înainte de validarea candidaturii”, a scris Pricopie pe Facebook.
Nici liberalii nu-l mai suportă. În una dintre ședințele PNL s-a cerut demisia șefului statului. „Era bine să avem un spirit critic de-a lungul multor ani, pe care mulți dintre colegi nu l-au avut”, a comentat Bolojan, urmașul lui Ciucă la șefia PNL. Dacă tot am adus aminte de ostaș, Snoop a aflat că eminența cenușie din spatele gafelor de comunicare marca Ciucă este Denise Rifai. Și zice că nu i-a cerut niciun leu pentru meditații. Tot gratis a venit probabil și ideea declarației comune a PNL în care cere să fie bine.
Ciolacu, căpitan de județe. PSD vrea să facă reforma administrativ-teritorială de capul lui. Purtătorul de cuvânt al social-democraților a anunțat că partidul va înființa un grup de lucru care să decidă cum vor fi reîmpărțite județele și localitățile. În următoarele șase luni ar urma să apară și proiectul de lege. La cum se lucrează în ultima vreme, n-ar fi exclus ca gălățenii să fie trimiși la evidența populației din Arad.
Când cresc facturile. Ministerul Energiei a transmis că preluarea E.ON România de maghiarii de la MVM „ridică probleme de securitate”. Asta din cauza legăturilor companiei din țara vecină cu Rusia. Burduja, ministrul Energiei, a mai transmis că, probabil, plafonarea și compensarea în energie va continua pentru o perioadă de 3-6 luni. Fix cât să treacă frigul și mai ales alegerile.
2. Martorii lui Georgescu, lecție de religie cu Alexandrescu
Colaj Facebook / Anca Alexandrescu
Simion a mirosit scenariul în care Georgescu nu va putea candida. Face tot ce poate să se urce pe succesul câștigătorului din noiembrie. Liderul AUR o ține din 📹 protest în protest. Între timp, Georgescu se luptă verbal cu sistemul care l-a creat și a pierdut definitiv la Înalta Curte. Acum o ține din minciuni în aberații.
Cea mai gogonată minciună. Călin Georgescu a anunțat că a fost invitat de Trump la învestire, dar l-a refuzat elegant: „Nu am de ce să mă duc. Mă duc ca om demn să reprezint poporul român cu demnitate și onoare, nu altcumva”. De fapt, nu se duce că nu l-a chemat nimeni, transmite ambasadorul României în SUA. Apoi, același personaj ne-a zugrăvit într-un interviu viitorul țării cu el președinte: nemții se vor angaja la noi, vom avea canal între Marea Neagră și Marea Caspică și, bineînțeles, vom fi motorul Europei.
Dezinfowars. Georgescu a avut interviu cu Alex Jones pentru Infowars. Vorbim despre una dintre cele mai prolifice platforme de conspirații din Statele Unite. Gazda a fost obligată să plătească aproape un miliard de dolari pagube către familiile victimelor unui atac armat despre care 📺 Jones a spus că nu a existat. Georgescu a susținut în podcastul lui că se urmărește declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial din România.
Profu’ de rasism. Apostolii legionarismului au apărut parcă din pământ. Sunt inclusiv în școli. Vedeți pe Recorder cum un profesor de religie din Buzău încerca să-și convingă elevii că legionarii au fost oameni buni. Aurelian Damian l-a ridicat în slăvi în timpul orelor și pe Călin Georgescu. Ajutor i-a fost Anca Alexandrescu, a cărei emisiune a devenit material didactic. Confruntat de jurnalista Recorder Alexandra Șerban, profesorul și-a susținut opinia: „Nici ministru, nici inspector, nici director n-au voie să intre peste mine”.
3. Iese TikTok, intră Trump
Mai sunt câteva zile până la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. La începutul săptămânii viitoare devine noul președinte american. Conform spuselor lui, o zi mai târziu ar trebui să fie pace în Ucraina. Se pare că Trump are umorul lui Ciolacu. A glumit, pacea e încă departe.
TikTok va fi interzis oficial în Statele Unite începând de duminică. Decizia vine după ce compania mamă din China a refuzat să vândă operațiunile din SUA unui grup american. Primul care se pusese la coadă? Elon Musk, normal. Americanii se temeau că îi supraveghează chinezii prin aplicație. Au început deja să migreze către o altă rețea: RedNote. Tot din China.
Trump says jump! Rutte: How high? Epoca păcii anunțată de Trump a început cu el cerând țărilor NATO bugete de 5% din PIB pentru apărare. Asta în condițiile în care multe țări nu au alocat nici jumătate. Mark Rutte, noul șef al NATO, s-a aliniat deja. În Parlamentul European a găsit și sursele de finanțare: „Țările europene dau un sfert din buget la pensii, sănătate și ajutoare sociale. Ne trebuie doar o mică fracție”.
Iohannis, dator vândut. Fiscul poate să ceară familiei Iohannis cei 226.000 de euro câștigați pe nedrept. Înalta Curte a publicat motivarea și acesta este semnalul că se poate trece la recuperarea banilor din chirii. Suma e mare, Iohannis nu mai are mult la Cotroceni, job nou n-are, iar pensiile nu vor crește prea curând.
Cine l-a scăpat pe Popoviciu. Magnatul Puiu Popoviciu scapă și de închisoare, și de sechestru. Fusese condamnat inițial să stea șapte ani după gratii. Decizia finală a fost luată de Înalta Curte care a respins apelul DNA. Judecătoarea Liana Arsenie a hotărât că Popoviciu nu a obținut ferma Băneasa prin fraudă, iar terenul de 700 de milioane de euro este al lui de drept.
Eminescu să îi judece. De Ziua Culturii și a nașterii poetului Mihai Eminescu, politicienii s-au întrecut în postări și acțiuni pentru a arăta că sunt și culți și patrioți. Ministra Culturii i-a dat un autograf Luceafărului. Rareș Bogdan a căutat o carte groasă. George Simion s-a închinat „românului suprem” la cimitir. Chiar și Maria Grapini a organizat un eveniment cultural în Parlamentul European. Mihai Neamțu n-a făcut mare lucru, dar e ocupat, este președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților.
Un pic de stabilitate. Bulgaria nu mai are guvern interimar. După șapte rânduri de alegeri în ultimii patru ani, parlamentul a aprobat o coaliție. Una foarte fragilă, ce-i drept. Conservatorii s-au unit cu socialiștii și cu alte partide mici să ajungă la un pic de stabilitate.
Lumea fără David Lynch. În ultimele luni, lumea a părut un film semnat David Lynch: întunecată și suprarealistă. Lumea rămâne la fel, Lynch nu mai este. Regizorul „Twin Peaks” sau „Blue Velvet” a murit la 78 de ani. „Există un mare gol în lume acum. Dar, așa cum spunea el, «stai cu ochii pe gogoaşă şi nu pe gaură»”, a fost mesajul familiei.
Dacia Sandero a fost cea mai bine vândută mașină din Europa în 2024. Istoria Dacia ne poate ajuta să înțelegem cât de mult s-a schimbat, de fapt, industria României în ultimii 30 de ani.
Artistul Post Malone a lăsat bacșis 20.000 de dolari unei mame singure care era în tură ca barman în seara de Crăciun
DE CITIT. La finalul secolului 19, cocaina era o revelație în lumea medicală, fiind considerată un anestezic mult mai bun decât cele existente, precum cloroformul.
DE VĂZUT. Un politolog american, expert în securitate, evaluează cele mai mari 10 riscuri la nivel global în 2025. Pe primul loc este pericolul de a trăi într-o lume în care fiecare națiune este pe cont propriu, iar legea junglei prevalează.
DE VĂZUT. Ultima ediție a emisiunii „Ce ne enervează”. Mihai Radu se urcă
în trenulețul groazei condus de Ciolacu, caută probe pentru anularea alegerilor în locul procurorilor și se întreabă de ce susține BOR un jucător din echipa cealaltă. Bonus: cavalerii tristei figuri izolaționiste.
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Există în România o editură care se numește Seneca. Acum câțiva ani a publicat o ediție excepțională din Scrisori către Lucilius (traducere din limba latină de Ioana Costa), acea corespondență în vârstă de peste două mii de ani.
Practic, scrisorile au fost puse în cinci plicuri-carte diferite: Despre Libertate. Despre Moarte. Despre Timp. Despre Învățătură. Despre Prietenie. Sunt printre cele mai frumoase cărți care se pot găsi într-o librărie. Grafic, sunt superbe. Iar înăuntru – ei bine, înăuntru e Seneca, unul dintre marii stoici.
Cred că aceste texte despre libertate, moarte, timp, învățătură, prietenie sunt primele titluri pe care le-aș recomanda unui tânăr care vrea să se apropie de istoria filosofiei, de istoria gândirii sau, pur și simplu, de înțelegerea vieții, atât cât se poate înțelege ce este viața din cărți.
Seneca (cel tânăr) a fost un filosof stoic, a fost constrâns de împăratul Nero să se sinucidă, ne-a lăsat mai multe texte filosofice profunde și dacă l-am citi și l-am înțelege am fi foarte câștigați.
Cartea mea preferată este cea despre libertate. Iată:
„Eu sunt liber, Lucilius, sunt liber, și oriunde mă aflu sunt stăpân pe mine însumi. Nu mă las în voia lucrurilor, mă dau lor cu împrumut. Nu caut scuze ca să pierd timpul, oriunde mă opresc, mă adâncesc în gândurile mele și meditez la ceva folositor. Atunci când mă dedic prietenilor, nu mă smulg din mine însumi; nu zăbovesc cu aceia de care m-au legat împrejurările și obligațiile născute din îndatoririle publice, ci stau cu cei mai buni; îmi îndrept către ei gândul, oriunde au trăit și în orice vreme.”
Comunicarea și cultura organizației ar trebui să fie priorități pentru lideri
Una dintre cele mai mari trupe rock ale anilor 90, R.E.M, a dispărut brusc în vârful gloriei
De ce parenting-ul mai puțin intens ar putea fi cel mai bun lucru pe care-l putem face pentru copii
9 nutriționiști vorbesc deschis despre ce mănâncă zilnic
Cele mai bune spa-uri din Europa, selectate de The Guardian și Euronews
52 de locuri de vizitat în noul an
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.